Πνίγει τους Έλληνες η αύξηση του κόστους ζωής, με την ακρίβεια να είναι ένας άλυτος γρίφος, καθώς δηλώνουν απαισιόδοξοι για το βιοτικό τους επίπεδο την επόμενη πενταετία.
Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή μετεκλογική δημοσκόπηση, από το Ευρωβαρόμετρο, που εξετάζει τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων και τις προτεραιότητες που θέτουν οι πολίτες στην ΕΕ, πρώτη ανησυχία για τους Έλληνες (70%) είναι η αύξηση του κόστους ζωής αλλά και η οικονομική κατάσταση (69%).
Σε ερώτημα για την πρόβλεψη εξέλιξης του βιοτικού επιπέδου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, το 44% των Ελλήνων θεωρεί πως το βιοτικό επίπεδο δεν θα αλλάξει και το 43% κρίνει πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει – σε επίπεδο Ε.Ε. το νούμερο αυτό είναι 26%. Αισιόδοξοι πως το βιοτικό επίπεδο θα βελτιωθεί είναι μόλις το 12% των Ελλήνων.
Ακρίβεια, οικονομία και υγειονομική περίθαλψη
Στην Ελλάδα, στην τρίτη θέση των θεμάτων που παρότρυναν τους πολίτες να ψηφίσουν (με ποσοστό 40%) βρίσκεται η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ενώ τη διεθνή κατάσταση ανέφερε 37% των ερωτηθέντων.
Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων πανευρωπαϊκά (34%) δηλώνουν ότι η διεθνής κατάσταση ήταν ένα θέμα που τους ώθησε να πάνε στην κάλπη, ενώ παρόμοιο ποσοστό αναφέρει ως κίνητρο την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου (32%).
Στην Κύπρο, μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου (45%), ενώ η εκπαίδευση βρέθηκε στην τέταρτη θέση της λίστας (26%).
Μεταξύ όσων δεν ψήφισαν, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι το κόστος ζωής (46%) και η οικονομική κατάσταση (36%) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρα ώστε να συμμετάσχουν στις εκλογές. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Κύπρο είναι 53% και 42% (με τα θέματα μετανάστευσης να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με 45%) και στην Ελλάδα 65% και 58%, με τρίτη την κοινωνική προστασία, την πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη (40%).
Κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές
Το 52% των Ελλήνων απάντησε πως ψήφισε στις ευρωεκλογές το κόμμα που συνήθως ψηφίζει. Το 45% απάντησε πως ψήφισε το κόμμα, οι προτάσεις του οποίου για τα εθνικά θέματα ήταν πιο κοντινές στις δικές του ιδέες ή αξίες. Το 44% ψήφισε επειδή του άρεσαν οι προτάσεις του για το θέμα που έκρινε ως το πιο σημαντικό σε αυτές τις εκλογές.
Εμπιστοσύνη στην Ε.Ε.
Η στήριξη προς την Ε.Ε. παραμένει υψηλή, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι πολίτες είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της Ε.Ε. (65%) και ότι εξακολουθούν να έχουν θετική εντύπωση για αυτήν: 48% έδωσε θετικές απαντήσεις, ενώ μόνο 16% δήλωσε ότι έχει αρνητική εικόνα. Η ένταξη στην Ε.Ε. αντιμετωπίζεται επίσης ευνοϊκά, καθώς επτά στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της Ε.Ε., ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα και την Κύπρο τα ποσοστά είναι επίσης υψηλά – 65% και 68% αντιστοίχως.
Στην Ε.Ε. συνολικά, υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι πολίτες θεωρούν ωφέλιμη τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε.: αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών (36%), προστασία της ειρήνης και ενίσχυση της ασφάλειας (32%), συμβολή της Ε.Ε. στην οικονομική ανάπτυξη (28%) και δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας (24%). Στην Ελλάδα, η προστασία της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας βρίσκεται στην πρώτη θέση (45%), η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. στη δεύτερη (36%) και ακολουθούν το γεγονός ότι η Ε.Ε. δυναμώνει τη φωνή του ελληνικού λαού στον κόσμο (31%) και η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες εκτός Ε.Ε. (24%). Η προστασία της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας βρίσκεται στην πρώτη θέση και στην Κύπρο (43%) και ακολουθούν η ενίσχυση της φωνής του κυπριακού λαού (29%), η συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη (28%) και η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. (24%).
Η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ιδιαίτερα υψηλή στο ξεκίνημα της 10ης κοινοβουλευτικής περιόδου του ΕΚ: 42% των πολιτών έχουν θετική εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτόν τον δείκτη. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε Κύπρο και Ελλάδα είναι 38% (άνοδος τριών μονάδων) και 34% (σταθερό σε σχέση με την τελευταία μέτρηση).
Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιβεβαίωσαν την στήριξή τους για τη δημοκρατία της Ε.Ε. στις ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Η προσέλευση ήταν 50,74%, η υψηλότερη τα τελευταία 30 χρόνια και παρόμοια με αυτή του 2019. Μεγαλύτερη μερίδα ψηφοφόρων συμμετείχε σε 16 από τις 27 χώρες, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019. Το γεγονός ότι η ψήφος είναι σημαντική επιβεβαιώνεται επίσης από 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι συμφωνούν ότι η φωνή τους μετράει στην Ε.Ε., καταγράφοντας αύξηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του Φεβρουαρίου/Μαρτίου 2024 (48%). Ωστόσο, στην Κύπρο μόνο 33% των πολιτών συμφωνούν ότι η φωνή τους μετράει στην Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται ακόμα χαμηλότερο ποσοστό (26%).
Αναλυτικά η έρευνα:
EU Post Electoral 2024 EB046EP Factsheet El El by Website Documento on Scribd
Διαβάστε επίσης:
Μέση Ανατολή: Και τώρα που θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου;
Φον ντερ Λάιεν: Μετά τους λύκους υπαναχωρεί και στην προστασία των δασών προκαλώντας τους οικολόγους
Κύρτσος: Ο Νετανιάχου αποτελεί το συμπλήρωμα του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν
Πολάκης: Ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ – Δεν κατεβαίνω για να χάσω (Videos)