Ευρωβαρόμετρο: To 81% των Ελλήνων θεωρεί «κακή» την οικονομική κατάσταση της χώρας

Ευρωβαρόμετρο: To 81% των Ελλήνων θεωρεί «κακή» την οικονομική κατάσταση της χώρας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το 40% των πολιτών στην ΕΕ περιγράφει την οικονομική κατάσταση στη χώρα του ως «καλή» (+5%) και το 58% ως «κακή» (-8 ποσοστιαίες μονάδες), σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023. Αντίθετα, στην Ελλάδα, το 18% των ερωτηθέντων περιγράφει την οικονομική κατάσταση της χώρας ως «καλή» και το 81% ως «κακή».

Αυτή είναι η απάντηση στην κομπορρημοσύνη του Κυριάκο Μητσοτάκη και του Κωστή Χατζηδάκη που στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης εμφάνισαν μια Ελλάδα περίπου… παράδεισο της οικονομίας. Οι πολίτες μετράνε με την τσέπη τους και απαντούν ανάλογα στις αξιόπιστες έρευνες.

Στην ερώτηση «ποιά είναι τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σας», το 45% στην ΕΕ απάντησε η «αύξηση τιμών- πληθωρισμός – κόστος ζωής» (-8 π.μ.) και η «οικονομική κατάσταση» (18%, +1 π.μ.), το «περιβάλλον και η αλλαγή του κλίματος» (16%, +2%), «η μετανάστευση» (14%, +5%.) και «η υγεία» (14%). Οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό μειώθηκαν κατακόρυφα (12%, -7 π.μ.), πέφτοντας από τη δεύτερη στην πέμπτη θέση.

Οι Έλληνες πολίτες στα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, κατατάσσουν πρώτη την αύξηση των τιμών και τον πληθωρισμό (49%), δεύτερη την οικονομική κατάσταση (35%) και τρίτη την υγεία (24%). Ακολουθούν η ανεργία (18%) και η μετανάστευση (13%).

Εδώ παρατηρούμε ότι από την πεντάδα των σημαντικών προβλημάτων για τους Ελληνες πολίτες λείπει το περιβάλλον αλλά επιμένει η ανεργία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η υγεία (πέμπτη στους Ευρωπαίους), προφανώς εξαιτίας της άθλιας κατάστασης του ΕΣΥ.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική ανησυχία για τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά λιγότερο από ό,τι στην αρχή του έτους. Το 27% των ευρωπαίων πιστεύει ότι η «αύξηση τιμών-πληθωρισμός-κόστος διαβίωσης» είναι ένα από τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτή τη στιγμή (-5 π.μ. από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο).

Η διεθνής κατάσταση έρχεται δεύτερη με 25% (-3 π.μ.), ακολουθούμενη από τη μετανάστευση (24%, +7%) και το «περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή» (22%, +2 π.μ.). Ο ενεργειακός εφοδιασμός (16%, -10%) σημειώνει απότομη μείωση, πέφτοντας από την τρίτη θέση στην έκτη.

Στις χώρες της ευρωζώνης η υποστήριξη για το ενιαίο νόμισμα παραμένει, κατά μέσο όρο, πολύ υψηλή στο 78%, έναντι 76% στην Ελλάδα, ενώ είναι ελαφρώς χαμηλότερη στην ΕΕ (71%).

Οι ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο. Το 77% στην ΕΕ, έναντι 82% στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει συνεργασίες με χώρες εκτός ΕΕ για να επενδύσει σε βιώσιμες υποδομές και να συνδέσει ανθρώπους και χώρες σε όλο τον κόσμο. Το 69% στην ΕΕ, έναντι 79% στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η ΕΕ διαθέτει επαρκή ισχύ και εργαλεία για να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία.

Οι πολίτες της ΕΕ υποστηρίζουν με συντριπτική πλειοψηφία την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ για ενεργειακή μετάβαση και τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 85% των ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. To 82% στην ΕΕ, έναντι 87% στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των αγαθών θα μας κάνει λιγότερο εξαρτημένους από τους παραγωγούς ενέργειας εκτός ΕΕ.

Επιπλέον, το 80% στην ΕΕ, έναντι 87% στην Ελλάδα, πιστεύει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αγοράζουν από κοινού ενέργεια από άλλες χώρες για να έχουν καλύτερη τιμή. Το 81% των ερωτηθέντων στην ΕΕ και το 83% στην Ελλάδα, συμφωνεί ότι η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σημαντικές για τη συνολική μας ασφάλεια, ενώ το 82% στην ΕΕ και το 76% στην Ελλάδα, λέει ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατό.

Documento Newsletter