Ευρώπη: Το αποικιοκρατικό παρελθόν και το δουλεμπόριο ευθύνονται για τις ανισότητες ακόμα και σήμερα – Έκθεση

Ευρώπη: Το αποικιοκρατικό παρελθόν και το δουλεμπόριο ευθύνονται για τις ανισότητες ακόμα και σήμερα – Έκθεση
Ένας τουρίστας περπατάει προς την «Πόρτα χωρίς επιστροφή», όπου οι σκλάβοι επιβιβάζονταν σε πλοία με προορισμό τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, μέσα από ένα από τα μικρά σκοτεινά κελιά που χρησιμοποιούνταν για να τους στεγάσουν, στο σπίτι των σκλάβων στο νησί Goree, μισή ώρα με το πλοίο από την πρωτεύουσα της Σενεγάλης Ντακάρ, Παρασκευή 17 Αυγούστου 2001. Το σπίτι των σκλάβων στο νησί δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Αφρική κάθε μήνα. Ανάμεσα στους τουρίστες είναι και εκείνοι που έρχονται στο Goree αναζητώντας τις ρίζες τους, για να δουν τον τόπο από όπου οι πρόγονοί τους στάλθηκαν ως σκλάβοι σε αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς προορισμούς. (AP Photo/Saurabh Das)

Οι φυλετικές ανισότητες σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η «αποικιακή κληρονομιά» και τα κατάλοιπα της δουλείας, αναφέρει έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από ένα δίκτυο-ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνει οργανώσεις κατά του ρατσισμού.

Η έκθεση με τίτλο «Το Προπατορικό Αμάρτημα της Ευρώπης» μελέτησε τη χρήση των πολιτικών που έκαναν στη διάρκεια της ιστορίας έξι πρώην αποικιακές δυνάμεις Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία– και τη νομοθεσία τους η οποία απέκλειε φυλετικοποιημένες ομάδες καθώς και τον αντίκτυπό τους σήμερα.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενάντια στον Ρατσισμό, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι οι πολιτικές αυτές και η εκμετάλλευση πόρων και εργασίας συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων και απέτρεψαν τους μαύρους από το να έχουν πρόσβαση στον πλούτο.

Στην Ολλανδία, η οποία διακίνησε δια της βίας πάνω από μισό εκατομμύριο Αφρικανούς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η δουλεία ήταν μια επικερδής επιχείρηση.

Μέχρι το 1770 οι δραστηριότητες που συνδέονταν με τη δουλεία αναλογούσαν στο 5,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην Πορτογαλία, η οποία διακίνησε σχεδόν έξι εκατομμύρια Αφρικανούς–περισσότερους από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος–ο αντίκτυπος της αυτοκρατορίας στην οικονομία έφθασε σε ένα σημαντικό επίπεδο περίπου στο 1800.

«Εντοπίζοντας την πορεία της αποικιοκρατίας μέσα στην ιστορία, τη δουλεία και τις ευρωπαϊκές καταχρήσεις, γίνεται σαφές ότι αυτά τα βαθιά ριζωμένα συστήματα έχουν έναν μακροχρόνιο αντίκτυπο στο κοινωνικο-οικονομικό τοπίο της Ευρώπης», σημειώνει η έκθεση προσθέτοντας ότι πολλοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν φυλετικές διακρίσεις στην παιδεία, την απασχόληση, τις κοινωνικές και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Στη Γαλλία, το ποσοστό της φτώχειας στους πολίτες αφρικανικής καταγωγής ανέρχεται σε 39,5%–υπερδιπλάσιο σε σχέση με εκείνο των πολιτών ευρωπαϊκής καταγωγής.

Το μισθολογικό χάσμα εξακολουθεί επίσης να υφίσταται. Ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις είναι εξάλλου ορατά στην έγκριση στεγαστικού δανείου, στο οικονομικό προφίλ που εκπονούν οι τράπεζες και στον γεωγραφικό αποκλεισμό, διαπίστωσε η έκθεση.

Ανάμεσα στις πολλές συστάσεις, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενάντια στον Ρατσισμό έκανε έκκληση για την υποχρεωτική αντιρατσιστική εκπαίδευση του προσωπικού των χρηματοπιστωτικών οργανισμών αλλά και εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας.

«Η κατανόηση της αποικιακής κληρονομίας είναι απαραίτητη για τον σχεδιασμό πολιτικών που αντιμετωπίζουν τις ιστορικές αδικίες», όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι όποιες αποζημιώσεις για τη δουλεία και την αποικιοκρατία θα πρέπει να αναγνωρίζουν την άμεση σχέση ανάμεσα στις παρούσες οικονομικές συνθήκες και την παρελθούσα αποικιακή εκμετάλλευση.

Το σχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνει σχετική ενημέρωση.

Το εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα των αποζημιώσεων ως μέσο επανόρθωσης για ιστορικά λάθη επίσης εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά έχει αρχίσει να αποκτά δυναμική με πολλούς θεσμούς, όπως η Εκκλησία της Αγγλίας και κάποιες χώρες, να παραδέχονται σφάλματα που διέπραξαν στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: Πώς η «καταστροφική αποτυχία» των ΗΠΑ ενθάρρυνε την επίθεση του Ισραήλ

Κεντρική Τράπεζα και κυβέρνηση Μπαρνιέ προετοιμάζουν το έδαφος για μέτρα λιτότητας στη Γαλλία

«Διπλή» επίδειξη δύναμης από Κίνα σε Μέση Ανατολή και Ειρηνικό – Το Πεκίνο δηλώνει παρών στη παγκόσμια σκακιέρα

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ βόρεια της Βηρυτού – Σχεδόν 500.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι

El Pais: «Ο Σάντσεθ υποστηρίζει το σχέδιο Ντράγκι και ποντάρει στα ευρωομόλογα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter