Με τις ισραηλινές δυνάμεις να έχουν σφαγιάσει από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων το 70% γυναίκες και παιδιά, θα περίμενε κάποιος ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θέλουν να παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου και που στις προεκλογικές τους καμπάνιες υπερασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη θα είχαν κάνει κάτι πρακτικό για να μπει ένα τέλος στη γενοκτονική σφαγή.
Αντίθετα, την ώρα που τα ισραηλινά τανκς, οι αμερικανικοί πύραυλοι και οι με πλήρη δυτική εξάρτυση στρατιώτες του Ισραήλ συνεχίζουν να σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά και να χτυπούν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ που στεγάζουν εσωτερικά εκτοπισμένους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας, οι Ευρωπαίοι καλούνται να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές δίχως η κατάσταση στη Γάζα να αποτελεί καν κεντρικό θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
Αρνούνται να καταδικάσουν το Τελ Αβίβ
Η απουσία πρακτικής καταδίκης της ισραηλινής σφαγής από την πλευρά της ΕΕ και αντίστοιχα προώθησης της λύσης των δύο κρατών σε κεντρικό επίπεδο είναι εμφανής από την άρνηση των περισσότερων κυβερνήσεων να αδράξουν την ευκαιρία της συγκυρίας για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Η στάση των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ αλλά και των θεσμών, όπως αυτή εκφράστηκε προεκλογικά, απέναντι στα παραπάνω περιορίστηκε σε γενικόλογες καταδίκες από την πλευρά του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και μισόλογα περί σεβασμού των αποφάσεων των δικαστηρίων από διάφορους, ενώ στην πλειονότητά τους οι κυβερνήσεις επαναλάμβαναν μονότονα τη στήριξή τους στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ.
Κατέρρευσε το επιχείρημα
Το επιχείρημα περί δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ δέχτηκε σφοδρό πλήγμα από τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), που πλέον έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός εκ μέρους της ισραηλινής πλευράς, χωρίς φυσικά αυτό να γίνεται σεβαστό από την κυβέρνηση Νετανιάχου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ισραηλινός δικαστής –και υπέρμαχος των δικαιωμάτων– στο ΔΔΧ ανακοίνωσε ότι παραιτείται επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
Σύμφωνα με σχετικές μετρήσεις αλλά και ρεπορτάζ μεγάλων διεθνών δικτύων και πρακτορείων, όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις πλην της Αριστεράς αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να πάρουν θέση πρακτικά ενάντια στα εγκλήματα που διαπράττονται στη Γάζα. Η αναγνώριση της Παλαιστίνης από τέσσερις κυβερνήσεις, εκ των οποίων οι τρεις είναι στον χώρο της κεντροαριστεράς (σε Ισπανία Σάντσεθ, Νορβηγία Στόρε και Σλοβενία Γκόλομπ), έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γενική ευρωπαϊκή αδιαφορία για τη σφαγή και την ουσιαστική στήριξη στα ισραηλινά εγκλήματα, τα οποία φυσικά συνεχίζονται. Οι αναλυτές εκτιμούν πως παρότι το παλαιστινιακό δεν ήταν καθοριστικής σημασίας προεκλογικά, μετά τις εκλογές, στην επόμενη Ευρωβουλή, θα απασχολήσει τα ευρωπαϊκά όργανα όχι στη βάση «Ισραήλ ή Παλαιστίνη», αλλά στη βάση «υπέρ ή κατά των εγκλημάτων του Ισραήλ», θα τεθεί δηλαδή θέμα εάν τα ευρωπαϊκά όργανα καλύπτουν ή όχι τη γενοκτονική σφαγή που διαπράττεται.
Διαβάστε επίσης:
Γάζα: Νέοι βομβαρδισμοί μετά την απελευθέρωση των 4ων Ισραηλινών ομήρων
Ουκρανία: Το Κίεβο λέει ότι έπληξε για πρώτη φορά ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τελευταίας γενιάς
Κύπρος: Διπλές εκλογές και μαζικότερη συμμετοχή
LIVE Ευρωεκλογές 2024: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις – Τα μηνύματα και το στοίχημα της αποχής
Η Νότια Κορέα απαντά στα «σκουπίδια» της Βόρειας Κορέας με μεγάφωνα!
Η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει την παγκόσμια ισχύ – Πού βρίσκεται η Ευρώπη;
Βουλγαρία – εκλογές: Στις κάλπες για έκτη φορά μέσα σε τρία χρόνια
Αυστρία: Έτοιμη για ιστορική νίκη η ακροδεξιά στις ευρωεκλογές