Ευρωπαϊκό «ράπισμα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Δεν υπάρχουν μυστικά ευρωπαϊκά κονδύλια»

Ευρωπαϊκό «ράπισμα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Δεν υπάρχουν μυστικά ευρωπαϊκά κονδύλια»

Νέο ευρωπαϊκό «ράπισμα» έρχεται αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι διατάξεις του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιχειρούν στην πράξη εξισώσουν τον ρόλο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με αυτόν της Οικονομικής Εισαγγελίας στην Αθήνα. Υπογραμμίζεται πως οι αλλαγές αυτές φαίνεται να βάζουν, μεταξύ άλλων, εμπόδια στη διερεύνηση υποθέσεων που έχουν να κάνουν με κονδύλια, τα οποία χαρακτηρίζονται «απόρρητα». Υπογραμμίζεται, βέβαια, πως μετά τον σάλο, ο Κώστας Τσιάρας υποχρεώθηκε σε «υποχώρηση».

Συγκεκριμένα, στον απόηχο της αποκάλυψης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο Euractiv τόνισε πως δεν υπάρχουν «μυστικά κονδύλια» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι όλα τα συμβόλαια που υπογράφονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης από τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι διαθέσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή σε περίπτωση ελέγχου.

Δείτε επίσης: Εμπόδια στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα για τη διερεύνηση απόρρητων κονδυλίων βάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τις δηλώσεις αυτές έκανε πρόσφατα στη Euractiv ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν σε σχετικά ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο επιτήρησης της διαχείρισης των κονδυλίων από τα κράτη μέλη και την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως το News247 αποκάλυψε ότι νομοσχέδιο που είναι υπό συζήτηση περιλαμβάνει διατάξεις που, στην πράξη, εξισώνουν τον ρόλο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με αυτόν της Οικονομικής Εισαγγελίας Αθηνών. Ως αποτέλεσμα, οι αλλαγές φαίνεται να θέτουν εμπόδια στη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν σε κονδύλια, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «απόρρητα».

Επίσης, το Inside Story ανέφερε πρόσφατα ότι για το 2021 το ποσό των «απόρρητων δαπανών» είχε προϋπολογιστεί σε 54,2 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικά δαπανήθηκαν σχεδόν διπλάσιο ποσό, περίπου 97,5 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, σχεδόν το ένα τέταρτο ξοδεύτηκε από τις μυστικές υπηρεσίες.

Για την Κομισιόν, δεν υπάρχουν μυστικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα εργαλείο που βασίζεται στην απόδοση. Ως εκ τούτου, οι πληρωμές γίνονται στα κράτη μέλη μετά την επιτυχή εκπλήρωση των συμφωνηθέντων ορόσημων και στόχων που αντιπροσωπεύουν τα επιτεύγματα των κρατών μελών στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στα σχέδιά τους».

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει έναν δημόσιο φορέα ή οργανισμό που δεν δημοσιοποιεί τις συμβάσεις που υπογράφει, ο εκπρόσωπος της ΕΕ απάντησε ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν για το επίπεδο πληροφοριών που θα κοινοποιηθούν στο κοινό πέρα από αυτό που η Επιτροπή δημοσιεύει στον ιστότοπο του RRF και στον πίνακα αποτελεσμάτων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

«Η Επιτροπή δεν εμπλέκεται στις εθνικές διαδικασίες και στην πρακτική εφαρμογή μέτρων που σχετίζονται με την RRF στα κράτη μέλη».

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι δεν χρειάζεται να παρέχει αυτές τις συμβάσεις για να δικαιολογήσει την εκπλήρωση ενός ορόσημου», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι συμβάσεις πρέπει να είναι πάντα προσβάσιμες σε περίπτωση ελέγχου.

«Βάσει του κανονισμού RRF, τα κράτη μέλη πρέπει να διατηρούν και να διασφαλίζουν την πρόσβαση σε έγγραφα για σκοπούς ελέγχου, στο βαθμό που αυτά σχετίζονται με την εφαρμογή μέτρων του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας είπε ότι συζήτησε το θέμα με την γενική εισαγγελέα της ΕΕ Laura Kövesi και άφησε ανοιχτή την πόρτα για τροπολογίες τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Euractiv

Documento Newsletter