Χρηματική καταδίκη επιβλήθηκε στη χώρα μας από το ΕΔΔΑ για τις συνθήκες διαβίωσης εγκυμονούσας στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου, καθώς συνιστούν παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ.
Τα όσα περιγράφονταν στη σχετική προσφυγή είναι αδιανόητα για ένα κράτος δικαίου.
Τα όσα έζησε η εγκυμονούσα προσφεύγουσα κατά την περίοδο της διαμονή της στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου τον Ιανουάριο του 2020 είναι σοκαριστικά.
Πιο συγκεκριμένα, η προσφεύγουσα έφτασε στο Κέντρο Υποδοχής της Σάμου ούσα 7 μηνών έγκυος πάσχοντας από διαβήτη κύησης. Όπως η ίδια δήλωσε, δεν της παραχωρήθηκε στέγη, αλλά, ζούσε σε σκηνή έξω από το Κέντρο υποδοχής χωρίς να έχει καμία πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και χωρίς να προστατεύεται από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός, πως μοιραζόταν τη σκηνή της με άτομα, που είχαν φυματίωση, ενώ, δεν την είχε παρακολουθήσει η μαία της ιατρικής ομάδας. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Κλειδίου στις Σέρρες, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν ακόμη χειρότερες, ενώ, διέμενε σε ένα στρατόπεδο περιτριγυρισμένο από φράχτες περιορίζοντας την ελευθερία της, γεγονός, που την κατέβαλε ακόμη περισσότερο ψυχολογικά.
Οι συνθήκες αυτές συνιστούν παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, ενώ, η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την επίσκεψη της στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου δήλωσε χαρακτηριστικά, πως η κατάσταση συνιστά «έναν αγώνα επιβίωσης» επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα. Ακόμη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρθηκε δεικτικά τόσο στον υπερπληθυσμό όσο και στις ανεπαρκείς υπηρεσίες ως προς τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα , πως η περιοχή αντιβαίνει τα αποδεκτά πρότυπα για έναν οικισμό. Η ελληνική κυβέρνηση ,βέβαια, από την πλευρά της δήλωσε, πως η κατάσταση αυτή δεν ήταν τόσο σοβαρή, ώστε να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 3 της Σύμβασης ζητώντας έτσι να απορριφθούν οι ισχυρισμοί της καταγγέλουσας.
Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ωστόσο, έλαβε υπόψιν τις διαπιστώσεις τόσο του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και της Ύπατης Αρμοστείας επιδικάζοντας σε βάρος της χώρας μας 5000 ευρώ για ηθική βλάβη της προσφεύγουσας και 1000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.