Στο «μικροσκόπιο» του Ευρωκοινοβουλίου ετέθη για ακόμα μία φορά το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, εκθέτοντας διεθνώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και η «διάβρωσή» του απασχολούν την Ευρώπη καθώς πριν από λίγο καιρό είχε γίνει ανάλογη συζήτηση, με εισήγηση της PEGA.
Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: «Ράπισμα» από Σόφι Ιν’τ Βελντ για υποκλοπές και Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα – Μήνυμα στα Ελληνικά
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στις χώρες που ειδικά επέλεξαν οι ευρωβουλευτές να συζητηθούν στο Σώμα. Μία από αυτές ήταν η Ελλάδα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η απαίτηση για καταγραφή των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών εγείρει ανησυχίες και για το αντίκτυπο που θα έχουν οι οργανώσεις να λάβουν οικονομική στήριξη στην Ελλάδα -και έχουμε ειδική σύσταση για το θέμα. Επίσης, πολλές είναι οι προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, καταγράφουμε απειλές κατά δημοσιογράφων, αλλά και αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς -εκδίδουμε σύσταση για να βελτιωθεί η προστασία».
Παπαδημούλης: Διάβρωση του κράτους δικαίου με ευθύνη της κυβέρνησης
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε: «Στην πατρίδα μου την Ελλάδα, την χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεγάλη διάβρωση του κράτους δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση του Τύπου και του πλουραλισμού, θεαματική υποχώρηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης».
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σαφή πλειοψηφία, καταγράφει αυτή τη διάβρωση, την καταδικάζει και περιμένει από την Κομισιόν, κα Γιούροβα, να κάνει περισσότερα, ως φρουρός του σεβασμού του κράτους δικαίου. Εσείς καλά τα γράψατε στην έκθεσή σας και μας τα παρουσιάσατε κι εδώ – για τον διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση που εργαλειοποιεί την δικαιοσύνη και δεν κάνει τίποτα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, το ‘’ελληνικό Watergate’’», ανέφερε.
«Πείτε μας, γιατί επί μήνες η κα Φον ντερ Λάιεν έχει πιει το ‘’αμίλητο νερό’’, δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση, ούτε μία ενέργεια για τις υποκλοπές κι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο και τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα; Αυτή η μικροπολιτική υπονομεύει το κύρος της Κομισιόν και εκθέτει την κα Φον ντερ Λάιεν», καταλήγει.
Σόφι Ιν’τ Βελντ: «Σε επικίνδυνη ζώνη το κράτος δικαίου»
Από την πλευρά της ο Σόφι Ιν’τ Βελντ, δεν μάσησε τα λόγια της και τόνισε πως δυστυχώς έχει συρρικνωθεί σε δικαστική λασπομαχία μεταξύ πολιτικών κομμάτων
«Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη. Μια αδύναμη δικαιοσύνη, κρατική αιχμαλωσία, κατασκοπευτικό λογισμικό που χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, διαφθορά, πιέσεις, δημοσιογράφοι που παρενοχλούνται, ακόμη και σκοτώνονται, οργανωμένο έγκλημα που διεισδύει στην αστυνομία. Οι σιδηρόδρομοι μια καταστροφή, ή το ξεπούλημα των νοσοκομείων. Η διαφθορά είναι δηλητήριο και ανθεί αν το κράτος δικαίου είναι αδύναμο», ανέφερε για την Ελλάδα.
Εν τέλει, αναφερόμενη στην Επίτροπο χαιρέτισε τα λόγια του Επιτρόπου. «Αλλά ειλικρινά, τα λόγια είναι φτηνά. Οι ευγενικές επιστολές προς τις κυβερνήσεις και τα σχέδια δράσης δεν φέρνουν καμία αλλαγή. Η Επιτροπή πρέπει να σηκώσει τα μανίκια της και να δράσει. Έχετε τη δύναμη και το καθήκον να τη χρησιμοποιήσετε. Η Επιτροπή πρέπει να υπηρετήσει τους ανθρώπους. Όχι τις κυβερνήσεις», είπε.
Ανδρουλάκης: Προκλητική η στάση της κυβέρνησης ΝΔ
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε: «με θλίβει, που η τελευταία μου παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται με θέμα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Όπως και η προκλητική στάση της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απέφυγε να συναντήσει την επιτροπή ατομικών ελευθεριών, προσβάλλοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ελληνικό λαό».
Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση. Πιστεύω ότι το κράτος δικαίου είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών. Αποχαιρετώντας σας, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, που συνεργαστήκαμε για μία Ένωση αλληλεγγύης και προοπτικής».
«Για μία δημοκρατική και αυτοδύναμη Ευρώπη, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Έχουμε όλοι χρέος να αγωνιστούμε για την Ευρώπη των λαών ώστε να προσπεράσουμε κάθε εμπόδιο ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, που θέλουν την Ευρώπη αδύναμη και διαχειρίσιμη», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κύρτσος: Υπονόμευση του κράτους δικαίου από τον Μητσοτάκη
Εν παραλλήλω, ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, διαγραφείς από τη ΝΔ, που ήταν θύμα παρακολοθήσεων, τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζει το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα:
Όπως επισήμανε: «είναι συνεχής η υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συνάδελφοι, ήμουν θύμα συστηματικών παρακολουθήσεων, αφού χαρακτηρίστηκα από την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, απευθείας ελεγχόμενη από τον πρωθυπουργό, ως απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αυτό είναι προσβολή προς εμένα, προσβολή προς εσάς, προσβολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίσης».
Και συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Αυτές οι πρακτικές είναι ταυτόχρονα θέμα εθνικό και ευρωπαϊκό, παρά τις αντιρρήσεις του κ. Βέμπερ. Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κοινωνική κρίση και η υπονόμευση του Κράτους Δικαίου ολοκληρώνει την οπισθοδρόμηση της χώρας. Οι πολιτικές του Μητσοτάκη είναι αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες, υπονομεύουν την κριτική μας προς άλλες απολυταρχικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, δίνουν το χειρότερο παράδειγμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που προσδοκούν να ενταχθούν σε μία δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η υπονόμευση του κράτους δικαίου από τον Μητσοτάκη βαθαίνει την κρίση στην Ελλάδα και δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.@Europarl_EN @RenewEurope pic.twitter.com/mvVtSa0a7k
— Γιώργος Κύρτσος (@GiorgosKyrtsos) March 30, 2023
Βόζεμπεργκ: Αθέμιτη παρέμβαση σε κράτος που βρίσκεται επίσημα σε προεκλογική περίοδο
Ταυτόχρονα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, επέλεξε να στρέψει τα «πυρά» της εναντίον άλλων… ευρωβουλευτών λέγοντας: «Για μια ακόμα φορά συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές έκαναν σκόπιμα αναφορά στη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ. Δεν υπάρχουν παντού στην Ευρώπη ανεξιχνίαστα εγκλήματα; Απειλούν το κράτος δικαίου;» διερωτήθηκε.
Όπως είπε, η Ελλάδα αναβαθμίστηκε 12 φορές τα τελευταία χρόνια από τους διεθνείς οίκους «διότι οι οικονομικοί αξιολογητές ελέγχουν τη διαφάνεια των τομέων οικονομικής διαχείρισης και αξιοποίησης κονδυλίων» ενώ είπε πως η Ελλάδα πρώτη θεσμοθέτησε κατά της χρήσης, της κατοχής και της εμπορίας των παράνομων λογισμικών.
Και το πήγε… παρακάτω: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προκήρυξε εκλογές για τις 21 Μαΐου» και συνέχισε: «Όσοι σήμερα συζητούν για το κράτος Δικαίου υποκινούνται προκλητικά από την αντιπολίτευση της πατρίδας μου. Αυτοί θέτουν το Κράτος Δικαίου σε κίνδυνο. Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε εκλεγεί για να υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές αξίες. Και τώρα, σε αυτή την αίθουσα επιχειρείται για πρώτη φορά αθέμιτη παρέμβαση σε κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Θα το επιτρέψουμε;»
Παραλήρημα και θεωρίες συνωμοσίας – Ανακάλυψε παρέμβαση του ΕΚ στις εκλογές (βίντεο) #Μητσοτακης #καραιβαζ #υποκλοπες #ΝΔ #εκλογες https://t.co/k34TufZu7o pic.twitter.com/uSocC1EKBB
— Η ΑΥΓΗ (@AvgiOnline) March 30, 2023