Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Αληθινές ελπίδες πίσω από τα απατηλά μετάλλια

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης: Αληθινές ελπίδες πίσω από τα απατηλά μετάλλια

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης του Βελιγραδίου ήταν επιπέδου… βαλκανιάδας, αλλά τα ρεκόρ των αθλητών μας αφήνουν υποσχέσεις ενόψει Παρισιού

Η καταιγίδα των 17 μεταλλίων που κατέκτησαν οι Ελληνες κολυμβητές και κολυμβήτριες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου χαιρετίστηκε περίπου ως εθνικός θρίαμβος και αθλητική παλιγγενεσία. «Σηκώσατε όλη τη χώρα στις πλάτες σας» παιανίζει το διαφημιστικό σήμα που προβάλλεται ολημερίς από την κρατική τηλεόραση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. «Πρωτοφανής επιτυχία» έγραψαν αθλητικές ιστοσελίδες, υπενθυμίζοντας την ισχνή συγκομιδή προηγούμενων διοργανώσεων. Είναι έτσι ή πουλάμε φύκια πισίνας για μεταξωτές κορδέλες μεταλλίων;

Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Τα μετάλλια είναι μηδαμινής αξίας, αφού η διοργάνωση ήταν υποβαθμισμένη σε ακραίο βαθμό και θύμιζε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα… ελπίδων. Ωστόσο οι αθλητές μας έκαναν εξαιρετικές επιδόσεις, κατέρριψαν εννιά πανελλήνια ρεκόρ, έπιασαν όρια πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άφησαν υποσχέσεις διάκρισης για το Παρίσι. Ειδικά ο Απόστολος Χρήστου έγραψε χρόνους που μπορεί να τον ανεβάσουν στο βάθρο εάν τους επαναλάβει στο κολυμβητήριο της Ντεφάνς.

Ο Χρήστου κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης τόσο στο 50άρι όσο και στο 100άρι του υπτίου. Οι χρόνοι του ήταν εξαιρετικοί, αλλά δεν κατέρριψαν τα δικά του πανελλήνια ρεκόρ: 24.39 στα 50 μ. και 52.23 στα 100. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το βάθρο «έκλεισε» στα 52.19, ενώ στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα χάλκινος ήταν ο ίδιος ο Χρήστου με χρόνο 53.36 και χρυσός ο Αμερικανός Αρμστρονγκ με 52.68. Οι ιθύνοντες της κολυμβητικής ομοσπονδίας έχουν σημαδέψει αυτό το αγώνισμα, τα 100 μ. ύπτιο, με γαλάζιο μαρκαδόρο. Εάν έρθει πολύτιμο μετάλλιο, θα έρθει από εκεί.

Στο Τόκιο δεν υπήρχε 50άρι ύπτιο, αλλά στην Ντόχα το χάλκινο κρίθηκε στα 24.44 και το ασημένιο στα 24.33 (πάλι με απουσίες). Ο Χρήστου θα χρειαστεί να ξεπεράσει τον εαυτό του για να διεκδικήσει κάτι μεγάλο στο Παρίσι. Τα προσωπικά του ρεκόρ στα δύο αγωνίσματα είναι 24.36 και 52.09. Ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης, που επέστρεψε κι αυτός από τη Σερβία με νταμπλ μεταλλίων, έκανε 24.73 και 52.83. Δεν είναι επιδόσεις για ολυμπιακή διάκριση.

Βούτηξαν… με τα δεύτερα

Από πλευράς συμμετοχών το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν καλαμπούρι, αφού όλες οι υπερδυνάμεις το σνόμπαραν. Η Ουγγαρία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 10+9+8 μετάλλια, αλλά με κολυμβητές και κολυμβήτριες δεύτερης διαλογής. Οι Βρετανοί έστειλαν τα τσικό και κέρδισαν 2 ψωρομετάλλια (ένα ασημένιο και ένα χάλκινο), ενώ είχαν 8 στο Τόκιο και 7 στην Ντόχα. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Ολλανδοί δεν πήγαν καθόλου στο Βελιγράδι. Οι Σουηδοί κατέβηκαν με τα δεύτερα. Ρώσοι έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν λόγω ντόπινγκ και πολέμου. Στο βάθρο ανέβηκαν και αθλητές από απίθανες χώρες, όπως η Αυστρία, η Ελβετία, η Δανία και η Τουρκία.

Στην πραγματικότητα οι μοναδικές χώρες που πήραν τη διοργάνωση σοβαρά ήταν εκείνες που θέλησαν να πουλήσουν πατριωτικό αφήγημα. Το Ισραήλ, με ανύπαρκτη παράδοση στο άθλημα, φιγουράρει στην τρίτη θέση του πίνακα των μεταλλίων με 7, εκ των οποίων τα 4 ήταν χρυσά. Ναι, με δεύτερη την Ελλάδα που έγραψε στο κοντέρ 5 χρυσά, 8 ασημένια και 4 χάλκινα.

Πρωταθλητής Ευρώπης στα 400 μ. μεικτή, ο Απόστολος Παπαστάμος έπιασε τοίχο με επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ, 4:10.83, σφραγίζοντας παράλληλα το ολυμπιακό του διαβατήριο. Το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κρίθηκε στα 4:10.38, ενώ το ασημένιο στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 4:10.40, με 4:12.51 για τον τρίτο του βάθρου. Οι ελπίδες είναι και εδώ ρεαλιστικές, εφόσον ο Ελληνας κολυμβητής επαναλάβει την επίδοσή του σε προκριματικά, ημιτελικά και τελικά.

Επιδόσεις για βάθρο

Το ίδιο ισχύει και για τον Στέργιο Μπίλα, που στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στα 50 μ. πεταλούδα με χρόνο 23.15, αλλά έχει ατομικό ρεκόρ 23.06, με το οποίο θα έπαιρνε μετάλλιο στην Ντόχα. Ο 19χρονος Απόστολος Σίσκος έγραψε πανελλήνιο ρεκόρ με 1:55.42 στα 200 μ. ύπτιο, επίδοση που θα τον ανέβαζε στο βάθρο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στο Βελιγράδι τερμάτισε δεύτερος. Η τετράδα των 4×200 μ. ελεύθερο μπαίνει σίγουρα τελικό στο Παρίσι, εάν βελτιώσει λίγο το 3:13.73.

Μετά το νταμπλ του Βελιγραδίου το δίδυμο Κρίστιαν Γκολομέεφ – Στέργιου Μπίλα ελπίζει βάσιμα σε πλασάρισμα στην πρώτη οχτάδα στα 50 μ. ελεύθερο. Ο Δημήτρης Μάρκος συνέτριψε τα πανελλήνια ρεκόρ στα 400 μ. και 800 μ. ελεύθερο και ανταμείφθηκε με ισάριθμα μετάλλια. Την πολύπειρη Αννα Ντουντουνάκη, που τερμάτισε τρίτη στα 50 μ., δεν δικαιούται να την ξεγράψει κανείς.

Τα όρια πρόκρισης για το Παρίσι έπιασαν επίσης στο Βελιγράδι οι «ασημένιες» Γεωργία Δαμασιώτη στα 100 μ. πεταλούδα (57.74) και Νόρα Δράκου στα 50 μ. ελεύθερο (24.59). Η τελευταία μάλιστα κατέκτησε δύο μετάλλια, ενώ συνέτριψε το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ στην «κούρσα της μιας ανάσας», που ήταν 24.89. «Κλαίω από χαρά και από ανακούφιση» δήλωσε μόλις κατέβηκε από το βάθρο των 50 μ. ύπτιο.

Βεβαίως, το καλεντάρι μπάζει νερά, ιδίως για τους αθλητές που είχαν ήδη εξασφαλισμένη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε τι κατάσταση θα βρίσκεται στις 27 Ιουλίου ένας αθλητής που ξεπερνάει κατά πολύ τον εαυτό του ένα μήνα νωρίτερα; Δεν ήταν τυχαίο γεγονός η απουσία όλων των αστέρων της γηραιάς ηπείρου από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί δεν έχουν ανάγκη τα υποβαθμισμένα μετάλλια του Βελιγραδίου.

Εκμετάλλευση

Πίσω στην Αθήνα οι θούριοι συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για πολύ, αφού το κολύμπι είναι σχεδόν η μοναδική ομοσπονδία που ευοδώθηκαν τα εκλογικά σχέδια του Λευτέρη Αυγενάκη. Ο πρόεδρος Κυριάκος Γιαννόπουλος δεν είναι φυσικά κομματικός εγκάθετος, αλλά το υπουργείο Αθλητισμού θα πουλήσει πρόοδο και ευημερία ώστε να μεθοδεύσει την επανεκλογή. Ο υγρός στίβος στέλνει στο Παρίσι τουλάχιστον 45 αθλητές και αθλήτριες, σχεδόν το ήμισυ της ελληνικής αποστολής. Και δεν αποκλείεται να φέρει πίσω μετάλλια γαλάζιας απόχρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ντόρα Μπακογιάννη για Σαμαρά: Κατέθεσε τη δική του πικρία, ότι «δεν με παίζουν» (Video)

Ανοιχτή σύγκρουση στη ΝΔ: Σφοδρά πυρά Σαμαρά, «καρφιά» από Καραμανλή κατά Μητσοτάκη

Μαξίμου: Η πρώτη αντίδραση μετά τα πυρά Σαμαρά και Καραμανλή

Ο Κοτζιάς απαντά στον Σαμαρά: Ο ίδιος υπέγραφε κείμενα που κατονόμαζαν τη γείτονα χώρα νέτα σκέτα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα ηγεσίας ο Κασσελάκης –

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter