Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Μητσοτάκη: Παρακαλώ ενημερώστε μας για την πορεία των ερευνών της δολοφονίας Καραϊβάζ

Κόλαφος για τη χώρα μας είναι η επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, της Ομάδας Παρακολούθησης της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων (DRFMG) του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με αφορμή τη δολοφονία Καραϊβάζ.

Στην επιστολή που εστάλη την περασμένη Δευτέρα η Ολλανδή ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ομάδας Sophie” in ‘t Veld αφού αρχικά εκφράζει τα συλλυπητήριά της μετά σημειώνει ότι η DRFMG ιδρύθηκε μετά τις δολοφονίες της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα και του δημοσιογράφου Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του Martina Kušnírová στη Σλοβακία συνεπώς όπως αναγράφει «λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψη την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας, την ασφάλεια των ερευνητών δημοσιογράφων και την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακολούθως κάνει λόγο για ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε όλη την ΕΕ. που υπαγορεύουν την πιο εμπεριστατωμένη και ταχεία έρευνα της δολοφονίας ενώ ζητά από τον κ. Μητσοτάκη και τις Ελληνικές αρχές να λάβει μια λεπτομερή επισκόπηση της κατάστασης σχετικά με τις τρέχουσες έρευνες, στο βαθμό που δεν καλύπτεται από το απόρρητο. Μάλιστα καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα να εμπλακεί η Europol σε διασυνοριακές έρευνες για την υπόθεση.