Ευρωπαϊκή συνεδρίαση για Κράτος Δικαίου και Novartis εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ευρωπαϊκή συνεδρίαση για Κράτος Δικαίου και Novartis εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ακρόαση της υποεπιτροπής για το Κράτος Δικαίου της Επιτροπής Δημοκρατικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλους της Επιτροπής, Κώστα Αρβανίτη. Η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε έτσι απολογούμενη στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ακόμη και για τους ευρωβουλευτές που δεν συμμετέχουν στην επιτροπή ακριβώς εξαιτίας της καίριας σημασίας του υπό συζήτησην θέματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήσεις τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Λόγος έγινε για τις διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών που ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis, την ελευθεροτυπία, τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αλλά και τις περιπτώσεις όπου μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος δέχτηκαν απειλές. Αναφέρθηκαν επίσης στην οδηγία για την προστασία τους, την οποία παρά τις πιέσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην εφαρμόζει.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία. Η απουσία του θα μπορούσε να μεταφραστεί με δύο τρόπους: είτε ως απόσταση ασφαλείας που λαμβάνεται από μεριάς του ΕΛΚ αναφορικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή ως προσπάθεια να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ταύτιση των αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης με τις θέσεις του ΕΛΚ.

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η κ. Τουλουπάκη, της οποίας η θέση καταργήθηκε τον Φλεβάρη και η οποία πλέον αντιμετωπίζεται ως κατηγορούμενη για το σκάνδαλο Novartis, παρουσίασε την υπόθεση υπογραμμίζοντας ότι η δίωξη της είναι πολιτική, και ότι υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν, τα οποία προσφέρθηκε να διαθέσει στους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Π. Αλεξανδρής – ο υπουργός Γ. Τσιάρας τελικώς δεν παρευρέθηκε – ισχυρίσθηκε πως το αίτημα του ελληνικού κράτους για αποζημίωση από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία είναι έτοιμο και μπορεί να κατατεθεί μέχρι και αύριο, ισχυρισμός που προκάλεσε την αντίδραση της κας Τουλουπάκη, η οποία βρέθηκε να διερωτάται: πως είναι δυνατόν να θεωρείται σκευωρός την ίδια στιγμή που τα πορίσματά της χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του αιτήματος της αποζημίωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ύστερα από έντονες πιέσεις να δώσει εξηγήσεις για την περίπτωση της παρακολούθησης Κουκάκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ισχυρίστηκε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παρακολουθεί κανέναν. Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι γίνονται παρακολουθήσεις για τις οποίες αποφασίζει η Δικαιοσύνη, εάν το κρίνει απαραίτητο.

Ωστόσο, έγινε σαφές στους μετέχοντες της ακρόασης, ότι οι Βρυξέλλες έχουν ενοχληθεί πολύ από την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, την λίστα Πέτσα και τη δολοφονία Καραϊβάζ. Μερικοί ευρωβουλευτές δεν δίστασαν να παραλληλίσουν τη χώρα μας με την Ουγγαρία, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται να στρέφεται η ΕΕ κατά της Βουδαπέστης αλλά να αγνοεί τα ίδια ατοπήματα της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα βρίσκεται υπό την πίεση της ΕΕ να μεταφέρει την οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, καθώς παραμένει ένα από τα λίγα κράτη μέλη που το πράττουν. Η οδηγία προβλέπει αυστηρούς κανόνες και προστασία για όσους καταγγέλλουν παραπτώματα και παρανομία σε περιπτώσεις όπως η Novartis, αναφέρει το EURACTIV.

Τέλος, ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε πως την Παρασκευή θα δοθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την ενσωμάτωσή της έχει παρέλθει από το Δεκέμβριο του 2021 και ότι η Κομισιόν έχει ήδη προβεί σε προειδοποιήσεις, όπως ενημέρωσε πρόσφατα η αρμόδια Επίτροπος, Βέρα Γιούροβα, με απάντησή της σε ερώτηση του Στ. Κούλογλου.

Εν συντομία τα βασικά σημεία της σημερινής παρουσίας της Ελένης Τουλουπάκη έχουν ως εξής:

– Από ευρωβουλευτές απουσίαζε εντελώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκο Κόμμα.

– Ο ΓΓ εμφανίστηκε απρόθυμος να απαντήσει ουσιωδώς στα ερωτήματα που του απευθύνθηκαν, επενδύοντας μάλιστα τον λόγο του και με μία δόση εριστικότητας, επιχειρώντας συχνά να ανεβάσει τους τόνους. Οι απαντήσεις του συχνά περιλάμβαναν ανακρίβειες και μισές αλήθειες.

– Τόσο οι Ευρωβουλευτές, όσο και ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη σοβαρότατη ανησυχία τους για ζητήματα χρηματοδότησης των ΜΜΕ στην Ελλάδα (Λίστα Πέτσα) και τη μη διαφαινόμενη πρόοδο στην υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ. Στην λίστα των ανησυχιών προστέθηκε μετ’ επιτακτικότητας η Υπόθεση Κουκάκη.

– Η κατάσταση στην Ελλάδα κρίνεται επαρκώς κρίσιμη ώστε να χρησιμοποιηθούν στον λόγο των συμμετεχόντων από διάφορες πολιτικές ομάδες, παραλληλισμοί της χώρας με την Ουγγαρία.

– Η εισαγγελέας περιέγραψε με λεπτομέρεια τη δίωξη της σχετικά με την υπόθεση νοβάρτις, ενώ δήλωσε απερίφραστα ότι η δίωξη της είναι πολιτική, κάτι που διαφαίνεται από τη διαδικασία και τεκμηριώνεται από έγγραφα τα οποία δήλωσε διατεθειμένη να προσκομίσει.

– Απαντώντας σε ερώτηση για την ανάκληση του νομοσχεδίου για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων, ο ΓΓ ενημέρωσε ότι αύριο 29/4 κατατίθεται το σ/ν προς διαβούλευση.

– Ενημέρωσε επίσης ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή στην Νοβάρτις για τις ζημίες που υπέστη. Εν προκειμένω η εισαγγελέας Τουλουπάκη αναρωτήθηκε αν η αγωγή αυτή θα στοιχειοθετηθεί με τα στοιχεία που συνέλεξε η ίδια στη σχετική δικογραφία κατά τη διάρκεια της έρευνάς της και επεσήμανε την αντίφαση να χρησιμοποιείται η δουλειά της από την ίδια κυβέρνηση που τη χαρακτηρίζει «σκευωρό»

–  Για την υπόθεση Καραϊβάζ ο ΓΓ σημείωσε ότι βρίσκεται σε στάδιο αστυνομικής προανάκρισης, δηλώνοντας ότι ούτε η εκτελεστική, ούτε η δικαστική εξουσία εμπλέκονται (αν και της διαδικασίας αυτή πάντα προΐσταται εισαγγελέας).

– Ο ΓΓ δήλωσε ότι  εκ της κυβέρνησης, κανένας Έλληνας πολίτης δεν παρακολουθείται. (Όπως ανέφερε οι παρακολουθήσεις γίνονται με εισαγγελική εντολή, και η εκτελεστική εξουσία δεν εμπλέκεται)

– Καμία απάντηση δεν δόθηκε από τον ΓΓ για την 2η κατά σειρά απουσία Τσιάρα από τη διαδικασία κατόπιν πρόσκλησής του (Η πρώτη τον Ιούνιο του ’21, σε αντίστοιχη συνεδρίαση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα).

– Ερωτήθηκε επίσης ευθέως για το αν η Ελληνική κυβέρνηση έχει αγοράσει το λογισμικό παρακολούθησης Predator, ερώτημα το οποίο και αγνόησε παντελώς.

– Για την υπόθεση Κουκάκη η πρόεδρος σημείωσε ότι, είτε υπήρξε ένταλμα για την παρακολούθηση, είτε δεν διατάχθηκε από το ελληνικό κράτος. Αν ισχύει το δεύτερο, και κάποιος Έλληνας δημοσιογράφος παρακολουθείτε με χρήση του λογισμικού, αυτό χρήζει άμεση διερεύνησης.

– Οι ευρωβουλευτές επίσης σημείωσαν τις εμφανείς ανακολουθίες ανάμεσα στις εκθέσεις που διαπιστώνουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και τον ρόλο της κυβέρνησης σε αυτές, καθώς και την έλλειψη πειστικών ή ουσιωδών απαντήσεων από τον ΓΓ.

Documento Newsletter