Ευρωπαϊκή κυβέρνηση παρακολουθούσε την CEO του απαγορευμένου στην Ρωσία ερευνητικού μέσου Meduza

Ευρωπαϊκή κυβέρνηση παρακολουθούσε την CEO του απαγορευμένου στην Ρωσία ερευνητικού μέσου Meduza

Συνηθισμένη πρακτική τείνει να γίνει στην Ευρώπη η παρακολούθηση δημοσιογράφων και άλλων προσώπων με την χρήση του διάσημου λογισμικού Pegasus, καθώς άλλη μια τέτοια καταγγελία έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια του ρωσικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Γκαλίνα Τιμτσένκο, έπεσε θύμα κατασκοπείας από κάποια υπηρεσία ευρωπαϊκής -κατά τα φαινόμενα- χώρας, λίγο πριν συναντηθεί στο Βερολίνο με άλλους εξόριστους Ρώσους δημοσιογράφους τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, το τηλέφωνο της παγιδεύτηκε με Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO και η Τιμτσένκο αντιλήφθηκε ότι κάτι πήγαινε στραβά με το κινητό της όταν έλαβε σχετική ειδοποίηση από την ίδια την Apple.

Η Τιμτσένκο είχε ταξιδέψει στο Βερολίνο από την Λετονία όπου μένει και όπου έχει την έδρα του πια το εκτός νόμου στην Ρωσία ερευνητικό μέσο ενημέρωσης και σύμφωνα με έρευνα που ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη σχετικά με την παρακολούθηση της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και άλλοι Ρώσοι εξόριστοι δημοσιογράφοι που ζουν κι εργάζονται στην Λετονία έχουν επίσης χακαριστεί με Pegasus.

Μέχρι τη Δευτέρα η Τιμτσένκο πίστευε ότι πίσω από την παρακολούθηση της κρυβόντουσαν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, όμως τελικά μετά από εξέταση του καταχωρημένου στην Λετονία τηλεφώνου της από ειδικούς καταδεικνύεται ότι η πιθανότητα να ήταν οι ρωσικές υπηρεσίες είναι μικρή, αφού δεν υπάρχει καμία αναφορά για συμβόλαιο της NSO με ρωσικές υπηρεσίες. Αντίθετα τόσο οι υπηρεσίες της Λετονίας, όσο και αυτές της Γερμανίας και της Εσθονίας, έχουν προμηθευτεί το Pegasus από την ισραηλινή εταιρεία.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν την έκρηξη της ευρωβουλευτή Σοφί Ιν’τ Φελντ η οποία υποστήριξε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα μεθόδους παρακολούθησης ανάλογες με εκείνες που κάποτε χρησιμοποιούσε η μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας, η Στάζι, χωρίς την κατάλληλη εποπτεία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ευρωβουλευτής: «Ο κόσμος συχνά αναφέρει πως όλη αυτή η ιστορία με τα spyware μοιάζει με την ευρωπαϊκή εκδοχή του Γουότεργκεϊτ. Δεν μοιάζει. Περισσότερο θυμίζει το «Οι Ζωές των Άλλων». Δεν λέω ότι η Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να βυθίζεται στην απολυταρχία, αλλά ότι αυτές είναι απολυταρχικές μέθοδοι. Εάν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση της Λετονίας ή άλλα ευρωπαϊκά κράτη το έχουν κάνει αυτό, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε κανέναν τρόπο για να το μάθουμε. Δεν υπάρχει θεραπεία, δεν υπάρχει έλεγχος. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το χρησιμοποιούν για πολιτικούς λόγους, όπως ακριβώς κάνουν και οι αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις. Σε κάποιες εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις η χρήση του spyware μπορεί να είναι σύννομη… Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε με κανέναν τρόπο να μάθουμε εάν η χρήση του γίνεται με όρους αναλογικότητας και είναι σύννομη».

Διαβάστε σχετικά: Στην Αθήνα οκτώ διεθνείς οργανώσεις Τύπου: Ερευνούν απειλές κατά δημοσιογράφων και παρακολουθήσεις

Ευρωκοινοβούλιο: 200 δημοσιογράφοι υπογράφουν κατά των παρακολουθήσεων – Μοναδικό ΜΜΕ από την Ελλάδα το Documento

Predator: Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να υπογράψουν την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

Documento Newsletter