Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως για να μειωθεί ο πληθυσμός των λύκων – Αντιδρούν οι περιβαλλοντικές ενώσεις

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως για να μειωθεί ο πληθυσμός των λύκων – Αντιδρούν οι περιβαλλοντικές ενώσεις

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για να μειωθεί το επίπεδο της προστασίας του λύκου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, καθώς προχώρησαν προς την κατεύθυνση που ζητούσαν οι κτηνοτρόφοι, παρά την αντίδραση περιβαλλοντικών ενώσεων.

Η πρόταση αυτή πρέπει τώρα να εγκριθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την προστασία της άγριας ζωής, πριν από ενδεχόμενη τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Οι εκπρόσωποι των 27 χωρών του μπλοκ υποστήριξαν μια πρόταση για την προώθηση αλλαγών σε μια διεθνή σύμβαση για την άγρια φύση, η οποία θα υποβάθμιζε το είδος από «αυστηρά προστατευόμενο» σε «προστατευόμενο».

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε αρχικά υποβάλει το σχέδιο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκρισή του από την ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Οι γκρίζοι λύκοι είχαν σχεδόν εξαλειφθεί στην Ευρώπη πριν από έναν αιώνα, αλλά, χάρη στις προσπάθειες διατήρησης, οι αριθμοί τους έχουν ανακάμψει, προκαλώντας κραυγές διαμαρτυρίας από τους αγρότες που είναι εξοργισμένοι με τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου.

«Η προσαρμογή του καθεστώτος προστασίας θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει ο αυξανόμενος πληθυσμός των λύκων, διατηρώντας παράλληλα τον γενικό στόχο της επίτευξης και διατήρησης ευνοϊκού καθεστώτος διατήρησης για το είδος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Adalbert Jahnz.

Το 2023, υπήρχαν αγέλες γκρίζων λύκων που αναπαράγονταν σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνολικό πληθυσμό που εκτιμάται σε περίπου 20.300 ζώα, φέρνοντας τα ασύλληπτα πλάσματα σε συχνότερη επαφή με τον άνθρωπο.

Ανακοινώνοντας πέρυσι τα σχέδια αναθεώρησης του καθεστώτος του είδους, η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «η συγκέντρωση αγελών λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές έχει καταστεί πραγματικός κίνδυνος, ιδίως για τα ζώα».

Πέρυσι, η ίδια η φον ντερ Λάιεν έχασε το αγαπημένο της πόνι Ντόλι από έναν λύκο που τρύπωσε στον περίβολό του στην αγροτική ιδιοκτησία της οικογένειάς της στη βόρεια Γερμανία – με αποτέλεσμα κάποιοι να υποθέσουν ότι το θέμα είχε γίνει προσωπικό.

Ο λύκος έγινε «αυστηρά προστατευόμενο» είδος βάσει της Σύμβασης της Βέρνης του 1979, στην οποία η ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Το κείμενο επιτρέπει τη θανάτωση ή τη σύλληψη του ζώου μόνο όταν αυτό αποτελεί απειλή για το ζωικό κεφάλαιο, την υγεία ή την ασφάλεια.

Η πρόταση της Επιτροπής θα χαλαρώσει τους κανόνες αυτούς υποβιβάζοντας τους λύκους σε «προστατευόμενα» είδη.

Παρά τις διαμαρτυρίες των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, αυτό θα επέτρεπε την επανάληψη του κυνηγιού υπό αυστηρούς κανονισμούς.

Με πολιτικά κίνητρα

 

Περισσότερες από 300 περιβαλλοντικές και φιλοζωικές ομάδες αντιτάχθηκαν στην κίνηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι ήταν πρόωρη, καθώς ενώ ο αριθμός των πληθυσμών έχει αυξηθεί, η ανάκαμψή τους βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια πρόταση με πολιτικά κίνητρα και καθόλου επιστημονικά τεκμηριωμένη», δήλωσε στο AFP η Sabien Leemans, ανώτερος υπεύθυνος πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

Φέτος υπήρξαν κυλιόμενες διαμαρτυρίες αγροτών στις Βρυξέλλες και σε όλη την Ευρώπη κατά της αυστηροποίησης των περιβαλλοντικών απαιτήσεων του μπλοκ.

Η ψηφοφορία της Τετάρτης, μόλις εγκριθεί επίσημα από τους υπουργούς περιβάλλοντος του μπλοκ, θα δώσει στην ΕΕ την εντολή να προωθήσει την αλλαγή της Σύμβασης της Βέρνης στην επόμενη συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.

Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του κειμένου, το οποίο έχει υπογραφεί από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 27 μελών της ΕΕ.

Εάν η σύμβαση αλλάξει, η Επιτροπή θα έχει στη συνέχεια τη δυνατότητα να προχωρήσει σε τροποποίηση των σχετικών κανόνων της ΕΕ.

Πηγή: www.france24.com

Διαβάστε επίσης:

Politico: Έστειλαν φάκελο με σφαίρα στον Φίτσο τέσσερις μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας

Σπάνια κοινή δήλωση ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Ιράκ και Ιορδανίας: «Το Ισραήλ ωθεί την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο»

Κρεμλίνο: Ολέθριο σφάλμα το σχέδιο Ζελένσκι για εξαναγκασμό της Ρωσίας σε ειρήνη – Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στα ανατολικά

Ευρώπη: Το αποικιοκρατικό παρελθόν και το δουλεμπόριο ευθύνονται για τις ανισότητες ακόμα και σήμερα – Έκθεση

Λίβανος: Πώς η «καταστροφική αποτυχία» των ΗΠΑ ενθάρρυνε την επίθεση του Ισραήλ

Κεντρική Τράπεζα και κυβέρνηση Μπαρνιέ προετοιμάζουν το έδαφος για μέτρα λιτότητας στη Γαλλία

«Διπλή» επίδειξη δύναμης από Κίνα σε Μέση Ανατολή και Ειρηνικό – Το Πεκίνο δηλώνει παρών στη παγκόσμια σκακιέρα

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ βόρεια της Βηρυτού – Σχεδόν 500.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι

El Pais: «Ο Σάντσεθ υποστηρίζει το σχέδιο Ντράγκι και ποντάρει στα ευρωομόλογα»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter