Ευρωπαϊκή Ένωση: Ο πραγματικός Επίτροπος Άμυνας δεν διορίστηκε από την φον ντερ Λάιεν

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ο πραγματικός Επίτροπος Άμυνας δεν διορίστηκε από την φον ντερ Λάιεν
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δεξιά, συνοδευόμενος από την πρωθυπουργό της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν, αριστερά, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rheinmetall Armin Papperger, επισκέπτεται μια γραμμή παραγωγής στη μελλοντική τοποθεσία ενός εργοστασίου όπλων όπου η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων Rheinmetall σχεδιάζει να παράγει πυροβόλα από το 2025, στο Unterluess της Γερμανίας, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024. (Fabian Bimmer/Pool Photo μέσω AP)

Ο Andrius Kubilius είναι ο επίσημος υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος επίτροπος άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υπάρχει κάποιος άλλος με πολύ περισσότερη δύναμη και χρήματα που κάνει ήδη τη δουλειά – ο Armin Papperger, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας κατασκευής όπλων Rheinmetall.

Ενώ ο Kubilius περιμένει να ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις ακροάσεις για τη νέα Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Papperger συναντάται ήδη με άλλους τιτάνες της βιομηχανίας όπλων, καθώς και με σημαντικούς εθνικούς πολιτικούς και καθοδηγεί πραγματικές πολιτικές αποφάσεις.

Το αφεντικό της Rheinmetall «έχει πολύ σαφείς ιδέες για το μέλλον της άμυνας της ΕΕ», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που τον συνάντησε πρόσφατα. «Έχει απόψεις σχετικά με τις χώρες με τις οποίες πρέπει να συνάψουμε συμφωνίες και με εκείνες με τις οποίες δεν πρέπει».

Η ΕΕ επεξεργάζεται αμυντικές εταιρικές σχέσεις με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, για παράδειγμα, και εξετάζει επίσης τρόπους συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέτοιες συμφωνίες μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες όπλων.

Ένα άλλο στέλεχος της βιομηχανίας, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ο Papperger υπήρξε βασική φωνή στην υποστήριξη περισσότερων αμυντικών δαπανών σε ολόκληρη την Ευρώπη και υποστηρίζει επίσης την ενοποίηση του παραδοσιακά κατακερματισμένου αμυντικού τομέα του μπλοκ.

Για παράδειγμα, ο Papperger έχει συνεργαστεί με την ιταλική Leonardo και τη βρετανική BAE Systems σε μεγάλες συμφωνίες βιομηχανικής συνεργασίας με στόχο την παραγωγή σύγχρονων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων με βάση την πλατφόρμα Lynx της Rheinmetall για τον ιταλικό στρατό, ενώ εργάζεται πάνω σε φορτηγά Boxer και άρματα Challenger 3 για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χρησιμοποιώντας τα πάντα, από συμφωνίες αθλητικής χορηγίας μέχρι ισχυρή και πολύ δημόσια υποστήριξη για το Κίεβο, ο Papperger βγάζει την αμυντική βιομηχανία από τη σκιά. Στην πορεία, έχει μπει στο στόχαστρο των Ρώσων δολοφόνων- οι υπηρεσίες κατασκοπείας απέτρεψαν μια απόπειρα κατά της ζωής του νωρίτερα φέτος.

Είναι επίσης επικεφαλής μιας μονάδας παραγωγής όπλων.

Η Rheinmetall διαθέτει ένα βιβλίο παραγγελιών ύψους 48,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους απέφερε κέρδη 404 εκατ. ευρώ και ο Papperger δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η Rheinmetall εκτιμάται ότι έχει αναλάβει περίπου το 40% ενός ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού.

Ακούγοντάς τον «μερικές φορές νόμιζα [ότι] μιλούσα με τον πραγματικό επίτροπο άμυνας», αστειεύτηκε ο πρώτος αξιωματούχος.

Περιορισμένη εξουσία

Αντίθετα, ο Kubilius έχει πολύ λιγότερη οικονομική δύναμη πυρός.

Θα είναι υπεύθυνος για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP) – ένα ταμείο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους εργολάβους αμυντικών προϊόντων. Η απόκτηση περισσότερων χρημάτων θα περιλαμβάνει την εμπλοκή με τις χώρες μέλη είτε για την έκδοση κοινού χρέους για αμυντικά έργα είτε για την επέκταση των αμυντικών δαπανών στον επταετή προϋπολογισμό του μπλοκ.

Επειδή δεν υπήρξε ποτέ επίτροπος άμυνας, ο Kubilius, πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας, θα πρέπει να προσπαθήσει να αρπάξει φακέλους από άλλους ισχυρούς επιτρόπους. Προς το παρόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν διαθέτει καν πλήρη επιτροπή άμυνας – κάτι που εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει.

Εν τω μεταξύ, ο 61χρονος γκριζομάλλης Papperger έχει μετατρέψει τη Rheinmetall σε παγκόσμια δύναμη πυροβολικού από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία το 2022. Η εταιρεία εξαγόρασε το 2022 την ισπανική εταιρεία κατασκευής οβίδων Expal, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παίκτη πυροβολικού στην Ευρώπη, ενώ ο Papperger έχει υπογράψει την ανάπτυξη των εσόδων από τις τεράστιες συμβάσεις της Bundeswehr σε νέες γραμμές παραγωγής σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η ικανότητα παραγωγής όπλων και πυρομαχικών καθιστά τον Papperger και άλλους διευθύνοντες συμβούλους στον τομέα της άμυνας, όπως ο Guillaume Faury της Airbus και ο Micael Johansson, το αφεντικό της Saab, ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια της Ευρώπης να επανεξοπλιστεί και να στείλει όπλα στο Κίεβο.

«Η σημερινή δομή της αμυντικής βιομηχανικής βάσης στην Ευρώπη είναι εξ ολοκλήρου βιομηχανική», δήλωσε ο Christian Mölling από το Bertelsmann Stiftung, μια γερμανική δεξαμενή σκέψης. «Το μεγάλο θέμα για τον Papperger και τους άλλους είναι ότι λόγω του μεγέθους των εταιρειών τους μπορούν να αναλάβουν κινδύνους που δεν μπορούν να αναλάβουν οι Βρυξέλλες».

Κλείσιμο συμφωνιών

Ο Papperger, ο οποίος απέρριψε αίτημα συνέντευξης για το θέμα αυτό, διαθέτει επίσης ένα επιδέξιο διπλωματικό χέρι.

Όταν οι συνομιλίες μεταξύ της Leonardo και της γαλλογερμανικής εταιρείας κατασκευής όπλων KNDS κατέρρευσαν, ο Papperger έσπευσε να σφυρηλατήσει μια συμφωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Leonardo Roberto Cingolani για την κατασκευή πολεμικών συστημάτων χερσαίας μάχης με βάση την τεχνολογία της Rheinmetall με στόχο την παγκόσμια αγορά εξαγωγών.

Η Rheinmetall υπήρξε επίσης πρωτοπόρος στην υπόσχεση να κατασκευάσει όπλα εντός της Ουκρανίας.

Αυτού του είδους οι κινήσεις προσφέρουν πρόσβαση. Ακόμα και όταν περάσει τη διαδικασία επιβεβαίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Kubilius θα δυσκολευτεί να μπει στη λίστα ανακλήσεων των μεγάλων εθνικών ηγετών.

Αντίθετα, ο Papperger έχει ήδη άμεση επαφή με τους ηγέτες. Συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ κατά την αεροπορική επίσκεψη του τελευταίου στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου, ενώ συναναστρέφεται τακτικά με ανώτερους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, όπως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Φιλοξένησε επίσης τη Δανή πρωθυπουργό Μέττε Φρεντέρικσεν, μια ένθερμη σύμμαχο της Ουκρανίας, σε μια ξενάγηση σε ένα μελλοντικό εργοστάσιο πυρομαχικών στο Unterlüß στη βόρεια Γερμανία, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy στο Κίεβο προτού δεσμευτεί να επενδύσει σε εγκαταστάσεις συντήρησης τεθωρακισμένων οχημάτων και εργοστάσια πυρομαχικών εντός της Ουκρανίας.

Σε όλο τον κόσμο, η Rheinmetall βάζει τα λεφτά της εκεί που είναι το στόμα της όταν πρόκειται για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας – αναλαμβάνοντας δισεκατομμύρια σε γερμανικά κρατικά συμβόλαια και μεγάλα κομμάτια της περιορισμένης βοήθειας της ΕΕ για τη δημιουργία γραμμών παραγωγής.

Ενώ ο Kubilius έχει σαφείς εντολές από την φον ντερ Λάιεν να κυνηγήσει περισσότερες επενδύσεις για τον ιδιωτικό τομέα, ο Papperger παίζει ήδη αυτό το παιχνίδι. Η εταιρεία του αντλεί άμεσες επιδοτήσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις – κλειδί για το άνοιγμα εργοστασίων στην Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Ουκρανία, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία.

Το νέο εργοστάσιο που κατασκευάζεται στο Unterlüß αποτελεί το επίκεντρο μιας στρατηγικής για τον εφοδιασμό της γερμανικής Bundeswehr για δεκαετίες.

«Η Rheinmetall αποτελεί κινητήριο μοχλό της ενοποίησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Oliver Hoffmann, εκπρόσωπος της Rheinmetall.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απειλή που αποτελεί για την ΕΕ έχει τερματίσει κάθε αμφιβολία σχετικά με την κοινωνική χρησιμότητα των κατασκευαστών όπλων.

«Ήμουν πεπεισμένος από την πρώτη μέρα ότι έκανα το σωστό, διαφορετικά δεν θα το έκανα», δήλωσε ο Papperger, ο οποίος διευθύνει τη Rheinmetall από το 2013, στα γερμανικά δημόσια μέσα ενημέρωσης τον Φεβρουάριο. «Κάνω το σωστό γιατί είμαι πεπεισμένος ότι υπερασπιζόμαστε το ΝΑΤΟ, τη Γερμανία, την Ευρώπη και τελικά τη δημοκρατία μας».

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Ισραηλινό πλήγμα «έκοψε» τον δρόμο διαφυγής αμάχων από Λίβανο προς Συρία

Βόρεια Κορέα: Χρήση πυρηνικών όπλων «χωρίς δισταγμό» αν δεχτούμε επίθεση

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβάρδισε 11 συνεχόμενες φορές νότιο προάστιο της Βηρυτού – Στόχος ο διάδοχος του Νασράλα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter