Ευρωπαϊκή Ένωση: Η επιβολή παγκόσμιου εταιρικού φόρου στην ΕΕ αναβάλλεται λόγω Πολωνίας

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντήθηκαν αυτή την Τρίτη στις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής του ECOFIN, Μπρουνό Λεμέρ να αναβάλει την εφαρμογή του έκτακτου παγκόσμιου εταιρικού φόρου για τα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024, χωρίς να αναφέρει την αιτία της καθυστέρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού ιστότοπου Politico, αιτία για αυτή την καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου είναι το γεγονός ότι η Πολωνία αρνείται πεισματικά να δώσει την έγκρισή της. Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο, σχεδόν 140 χώρες συμφώνησαν να επιβάλλουν ένα παγκόσμιο εταιρικό φόρο της τάξης του 15% στις πολυεθνικές εταιρείες, θέτοντας ως ορίζοντα εκπλήρωσης του μέτρου το 2023.

Πείσματα για το ταμείο ανάκαμψης

Για να δώσει την έγκρισή της, η Πολωνία απαιτεί να συνδεθεί νομικά ο φόρος αυτή με μια χωριστή πρόβλεψη για εφάπαξ εισφορά από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. Αυτή η απαίτηση, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει απροσπέλαστο εμπόδιο που μπορεί τελικά να ανατρέψει ολόκληρη την διαδικασία, δεν είχε τεθεί νωρίτερα στις διαπραγματεύσεις.

Για αυτό και αξιωματούχοι της Κομισιόν και ανώτεροι διπλωματικοί υπάλληλοι της ΕΕ αμφιβάλλουν ότι αυτές οι απαιτήσεις δεν εγείρονται καλή τη πίστει.

Πιστεύουν ότι η Πολωνία καθυστερεί την έγκριση του μέτρου γιατί θέλει να εκβιάσει την Κομισιόν ώστε να απελευθερώσει τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης, τα οποία παρακρατεί εξαιτίας των θεμάτων που έχουν ανακύψει σε σχέση με το κράτος δικαίου.

Τελευταία ευκαιρία

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τον επόμενο μήνα είναι η τελευταία ευκαιρία για τη Γαλλία να πείσει την Πολωνία και να επισφραγίσει τη συμφωνία, προτού παραδοθεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Τσεχία τον Ιούλιο. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι όσο περισσότερο επιμένει η αντιπαράθεση, τόσο περισσότερο ενισχύονται συντηρητικοί πολιτικοί παράγοντες, όπως οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ, που θέλουν να σταματήσουν την δυναμική της παγκόσμιας συμφωνίας για εταιρικό φόρο. Αξιωματούχοι της Κομισιόν δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στο POLITICO ότι οι Βρυξέλλες πρόκειται να εγκρίνουν την πληρωμή από το ταμείο ανάκαμψης στην Πολωνία, επομένως υπάρχει ακόμα ελπίδα η Γαλλία να καταφέρει να πείσει τη Βαρσοβία.