Ευρωπαϊκή Ένωση: Άλλη μια νίκη για τους λομπίστες

Ευρωπαϊκή Ένωση: Άλλη μια νίκη για τους λομπίστες

Τα εταιρικά λόμπι κατάφεραν και κέρδισαν μια ακόμα μάχη στις Βρυξέλλες καθώς εξανάγκασαν την Κομισιόν να καθυστερήσει την εφαρμογή της πρότασης για μεγαλύτερη λογοδοσία των εταιρειών αναφορικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αλυσίδες παραγωγής τους.

Η πρόταση αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο, μετά όμως από την επιτυχή εκστρατεία των λόμπι, αναβλήθηκε για το φθινόπωρο.

Αυτό που προκαλεί επιπλέον ανησυχία στις οργανώσεις για σκληρότερη στάση απέναντι στις εταιρείες είναι ότι πλέον η υπόθεση δεν είναι μόνο υπ’ ευθύνη του επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς αλλά και του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερύ Μπρετόν, ο οποίος έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε ουκ ολίγα γαλλικά διοικητικά συμβούλια και θεωρείται άνθρωπος της αγοράς.

Το πακέτο της Κομισιόν δεν καλύπτει μόνο τις παραβιάσεις στις αλυσίδες παραγωγής αλλά και στην εταιρική διακυβέρνηση, σχετικά με την ευθύνη των ΔΣ. Μεγάλες εταιρείες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την προτιθέμενη παρέμβαση στα συμβούλια ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανησυχούν ότι το κόστος της επιτήρησης των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού θα είναι δυσβάσταχτο.

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η ΕΕ φαίνεται να έχει την πρόθεση να κάνει τα ψώνια μας στο τοπικό κατάστημα υπεραγοράς πιο ηθικά. Αυτό έχει να κάνει με τις αναφερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια σειρά από βιομηχανίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνη της σοκολάτας. Το κύριο συστατικό της, το κακάο, προέρχεται κατά κύριο λόγο από την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα.

Μια έκθεση του Πανεπιστημίου του Σικάγο για την αμερικανική κυβέρνηση αναφέρει ότι άνω του 1,5 εκατομμυρίων παιδιών απασχολούνται στην παραγωγή κακάο. Παιδική εργασία χρησιμοποιείται και στην εξόρυξη κοβαλτίου στο Κονγκό. Το κοβάλτιο είναι υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή smartphones και ηλεκτρονικών συσκευών. Εταιρείες όπως η Google, η Apple και η Tesla έχουν μηνυθεί από παιδιά-μεταλλωρύχους.

Η ΕΕ επίσης σκέφτεται να απαγορεύσει εντελώς προϊόντα που έχουν παραχθεί με καταναγκαστική εργασία, όπως κέτσαπ από τομάτες που συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν μουσουλμάνοι στην Σίντζιανγκ, όπου το κράτος της Κίνας καταπιέζει συστηματικά τον τοπικό πληθυσμό. Αναφορές κάνουν λόγο και για εκμετάλλευση παράνομων μεταναστών στην συγκομιδή ιταλικών ελιών, με μεροκάματα 2-2,5€.

Η πρόταση θα δίνει την επιλογή στα καταστήματα υπεραγοράς είτε να πιέσουν τους παραγωγούς να συμμορφωθούν με την εργατική νομοθεσία είτε να αλλάξουν προμηθευτή. Αναμένεται να διαπιστώσουμε πόσο αποφασισμένη είναι η ΕΕ να εφαρμόσει την πρόταση το φθινόπωρο.

 

Documento Newsletter