«Μη επαρκή έγγραφα» φαίνεται ότι εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από την Ελλάδα σχετικά με δύο από τους επτά προτεινόμενους εισαγγελείς από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ειδικότερα τους Εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη.
Για το λόγο αυτό η Ευρωπαία Εισαγγελέας ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για τους δύο αυτούς Εισαγγελείς.
Αυτό προκύπτει από την απαντητική επιστολή που απέστειλε προς την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος η Ευρωπαία Εισαγγελέας Laura Codruța Kövesi και από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Συγκεκριμένα στην αιχμηρή της απάντηση προς την πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Άννα Ζαΐρη που είχε δημοσιοποιήσει το documentonews.gr, η Kovesi ανέφερε πως «έχει ζητήσει από μία ομάδα εισαγγελέων να συγκεντρώσει πρόσθετα στοιχεία για τους δύο υποψηφίους (Τσορμπατζόγλου και Μπακαλώνη).
Το πλαίσιο για τα διορισμό των Εισαγγελέων
Όπως ανέφερε στην επιστολή, η Ευρωπαία Εισαγγελέας προέβη σε αυτή την κίνηση με βάσει τους κανόνες διορισμού των Ευρωπαίων Εισαγγελέων που αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στις 16 Νοεμβρίου του 2020.
Εάν ανατρέξει κανείς στο πλαίσιο αυτό, θα διαπιστώσει πως η περίπτωση της Ελλάδος υπάγεται στα άρθρα 1 και 3 του συγκεκριμένου κανονισμού.
Πιο αναλυτικά το άρθρο 1 ορίζει ρητά ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αξιολογεί τους υποψηφίους για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «με βάσει τα έγγραφα που παρέχονται από το αντίστοιχο κράτος μέλος και μετά από διαβούλευση με τους αναπληρωτές Ευρωπαίους γενικούς εισαγγελείς και τον ευρωπαίο εισαγγελέα αυτού του κράτους». Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως «εάν τα παρεχόμενα έγγραφα δεν επαρκούν για την αξιολόγηση, ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από το κράτος μέλος».
Το άρθρο 3 του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ορίζει επίσης πως «εάν οι πληροφορίες που παρέχονται με το άρθρο 1 δεν επαρκούν για να εξαχθεί το συμπέρασμα εάν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας ή όχι, τότε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας «ζητεί από μία ομάδα εισαγγελέων να συγκεντρώσει πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να εκτιμηθεί η συμμόρφωση ή όχι με τα κριτήρια αυτά». Όπως δηλαδή έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδος. Στη συνέχεια ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας αξιολογεί κατά πόσο οι υποψήφιοι πληρούν ή όχι τα κριτήρια που προβλέπονται.
Με λίγα λόγια από το θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία διορισμού των Ευρωπαίων Εισαγγελέων και από την απαντητική επιστολή της Κοβέσι, προκύπτει ότι τα έγγραφα που απεστάλησαν από τη χώρα μας δεν έπεισαν την Ευρωπαία Εισαγγελέα. Κάτι που σίγουρα εγείρει ερωτήματα για το τι είδους έγγραφα απεστάλησαν όπως επίσης και τι ήταν αυτό στους σχετικούς φακέλους που οδήγησε την Laura Codruța Kövesi να ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Το σίγουρο είναι πάντως και ανεξάρτητα από την τελική απόφαση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως ότι η όλη διαδικασία δεν ήταν και ότι καλύτερο για την εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης στο εξωτερικό. Το documentonews.gr επικοινώνησε με το Τμήμα Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έθεσε επίσημο ερώτημα για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ήταν πως «δεν σχολιάζουν διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη» και ότι «η διαδικασία είναι δημόσια διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».
Οι εξηγήσεις για δύο εισαγγελείς Εφετών
Υπενθυμίζεται πως η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) Laura Codruța Kövesi είχε ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με δύο από τους συνολικά επτά εισαγγελείς που πρότεινε η χώρα μας για το θεσμό της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενώ διόρισε τους πέντε από τους επτά συνολικά προτεινόμενους εισαγγελείς.
Εδώ θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας δεν έχει απορρίψει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Απλά ζήτησε επιπλέον διευκρινίσεις για δύο από αυτούς, κάτι που σίγουρα εγείρει ερωτήματα για το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.