Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Οι 300 υποθέσεις που διερευνώνται με εκτιμώμενη ζημία 4,5 δισ. ευρώ

Πάνω από 300 έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) από τον περασμένο Ιούνιο έως και σήμερα σχετικά με καταγγελίες που έχουν φτάσει στα γραφεία της για υποθέσεις διαφθοράς σε χώρες μέλη της ΕΕ με το εκτιμώμενη ζημία στον προϋπολογισμό της ΕΕ να ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της EPPO (https://www.eppo.europa.eu/en/news/estimated-damages-eu-budget-ongoing-eppo-investigations-almost-eu45-billion) από την 1η Ιουνίου μέχρι και σήμερα πάνω από 1.700 αναφορές εγκλημάτων έχουν φτάσει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Κάποιες από αυτές από κράτη μέλη της ΕΕ ενώ κάποιες άλλες από ιδιώτες. Ήδη, όπως επισημαίνεται πάνω από 300 υποθέσεις έχουν ανοιχτεί, ενώ ορισμένες αναφορές σχετικά με εγκλήματα βρίσκονται ακόμη υπό αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ζημία στον προϋπολογισμό της ΕΕ εξαιτίας όλων αυτών των υπό διερεύνηση δραστηριοτήτων εκτιμάται σε τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Το «χαστούκι» της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στον Άρειο Πάγο, η επιστολή και τα ερωτήματα

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι «ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ αρμόδιο για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης», όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της ΕΕ. Όπως για παράδειγμα απάτη, διαφθορά, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διενεργεί έρευνες και διώξεις και ασκεί τα καθήκοντα του εισαγγελέα στα αρμόδια δικαστήρια των κρατών μελών.

Η επικεφαλής με το «ανάστημα»

Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) είναι η ρουμανικής καταγωγής Laura Codruța Kövesi

H Laura Codruța Kövesi δεν είναι μια τυχαία εισαγγελέας, αλλά μια λειτουργός με αυτό που αποκαλούμε «ανάστημα». Διορίστηκε το 2006 ως η πρώτη γυναίκα και νεότερη γενική εισαγγελέας στην ιστορία της Ρουμανίας σε ηλικία μόλις 33 χρονών. Το 2013 ανέλαβε την Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη χώρα της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει ασκήσει διώξεις σε δεκάδες δημάρχους, βουλευτές, δύο πρώην υπουργούς και έναν πρώην πρωθυπουργό στη χώρα της. Εκατοντάδες πρώην δικαστές και εισαγγελείς έχουν επίσης προσαχθεί στη δικαιοσύνη, με ποσοστό καταδίκης άνω του 90%.

Οι κινήσεις της όπως ήταν αναμενόμενο εξόργισαν τη ρουμανική κυβέρνηση και όχι μόνο. Το 2018 ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουμανίας πρότεινε την απόλυσή της. Είχε προηγηθεί η παρουσίαση έκθεσης σχετικά με τη διαχειριστική της δραστηριότητα στην Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Οι κατηγορίες που της αποδίδονταν είχαν να κάνουν μεταξύ με υπερβολική αυταρχική συμπεριφορά, συμμετοχή σε έρευνες άλλων εισαγγελέων, ιεράρχηση των φακέλων σύμφωνα με τον αντίκτυπο των μέσων ενημέρωσης, παραβίαση των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας και υπογραφή παράνομων συμφωνιών με τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος της χώρας Klaus Iohannis υπέγραψε την απόλυση της τον Ιούλιο του 2018. Το 2019 το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρουμανίας την έκρινε αθώα. Σε μια άλλη απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η αποπομπή της παραβίασε το δικαίωμά σε δίκαιη δίκη, καθώς και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Ετικέτες