Ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να πάρουν απόφαση για τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να πάρουν απόφαση για τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
yo)

Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, επιθυμούν να προχωρήσουν προσεκτικά σχετικά με την προσπάθεια για εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για την υποστήριξη της Ουκρανίας, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει να οριστικοποιήσει μια πρόταση μέχρι το τέλος του έτους.

Νομικά κατοχυρωμένη

Χώρες με ειδικό βάρος στην ΕΕ δήλωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη ότι θα ευνοούσαν μια πιο σταδιακή προσέγγιση, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται τους ισχυρισμούς από άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι κυβερνήσεις θέλουν πρώτα να επιδιώξουν ένα μη νομοθετικό έγγραφο για να συνεχίσουν να περιορίζουν τις διάφορες επιλογές για να διασφαλίσουν ότι η φόρμουλα για τη χρήση των κερδών που παράγονται από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι νομικά ορθή και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η ΕΕ έχει συζητήσει τους τελευταίους μήνες πόσο γρήγορα θα συνεχίσει τα σχέδια για την εφαρμογή ενός φόρου στα κέρδη που παράγονται από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και την αξιοποίηση των εσόδων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το ύψος των παγωμένων στοιχείων

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν λάβει κυρώσεις βρίσκονται στην ΕΕ, με την πλειονότητα να βρίσκεται στο γραφείο συμψηφισμού Euroclear με έδρα το Βέλγιο. Μικρότερα ποσά βρίσκονται σε άλλες δικαιοδοσίες του G7 και αλλού.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα, τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν με κυρώσεις στο Euroclear απέφεραν κέρδη σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Τον περασμένο μήνα, το Βέλγιο δήλωσε ότι θα επενδύσει 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο για να βοηθήσει την Ουκρανία αντλώντας από τα δικά του φορολογικά έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε μια πρόταση σε επίπεδο ΕΕ μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές, παρά τον σκεπτικισμό από πολλές πρωτεύουσες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα κράτη μέλη ζήτησαν επίσης την έγκριση από την G7 προτού προχωρήσουν στις προσπάθειες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter