Ευρωπαϊκά κύπελλα: Αιχμάλωτος του Αλαφούζου ο ξεπεσμένος πρέσβης

Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στην Ευρώπη για τελευταία φορά πριν από πέντε χρόνια, στις 24 Αυγούστου 2017, όταν για τα πλέι οφ του Europa League ηττήθηκε (1-0) στο Σαν Μαμές και αποκλείστηκε από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Αυγούστου, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή… πασαρέλα αντιμετωπίζοντας στον τρίτο προκριματικό του Conference League τη Σλάβια Πράγας. Οι «πράσινοι» είναι το αουτσάιντερ του ζευγαριού καθώς έχουν σημαντικά κενά στο ρόστερ τους.

Το σύνθημα «Ελλάς – Ευρώπη – Παναθηναϊκός» ήταν από τα πλέον αγαπημένα των φιλάθλων της αθηναϊκής ομάδας. Το «τριφύλλι» έχει συνδέσει την ιστορία του με λαμπερές βραδιές στις διοργανώσεις της UEFA που συνοδεύτηκαν με σημαντικές προκρίσεις, οι οποίες του προσέδωσαν στο παρελθόν τον τίτλο του «πρέσβη» του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Ηρθε όμως η διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου και στους «πράσινους» κολλάει γάντι ο στίχος από τον εθνικό μας ύμνο «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις». Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν έχει επιτυχίες στις διοργανώσεις της UEFA αλλά την προηγούμενη πενταετία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει καν ευρωπαϊκό εισιτήριο. Γι’ αυτή την ολόμαυρη σελίδα της ιστορίας του αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Εδώ και δέκα χρόνια ο Γ. Αλαφούζος δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα ποδοσφαιρικό πλάνο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του συλλόγου και όποτε έβρισκε λύσεις διέλυε τα πάντα διώχνοντας τον προπονητή. Μέσα σε μια δεκαετία έχει «πετάξει» σχεδόν 85 εκατ. ευρώ και τα περισσότερα χρήματα επενδύθηκαν σε λανθασμένες επιλογές.

Βατερλό

Οι συνεχόμενες αποτυχίες είχαν αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα έσοδα της ΠΑΕ και ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά στην ιστορία του έφτασε στο σημείο να χρωστάει χρήματα σε ποδοσφαιριστές και προπονητές, οι οποίοι κατέθεσαν προσφυγές διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο βρέθηκε με το ενάμισι πόδι στη δεύτερη κατηγορία λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων και γλίτωσε τον υποβιβασμό επειδή τον Μάιο του 2018 τροποποιήθηκε παράτυπα ο σχετικός κανονισμός. Ενώ στην Ευρώπη, που δεν χωράνε οι ελληνικές αλχημείες, αποκλείστηκε για τα φέσια. Η σεζόν 2017-18 άρχισε με πολλά όνειρα για τους «πράσινους», όμως η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη από εκεί που στόχευε ακόμη και στην έξοδό της στο Champions League έφτασε στο τέλος ένα βήμα πριν από τη διάλυση. Τον Σεπτέμβριο του ’17 ο Γ. Αλαφούζος ανακοίνωσε από το δελτίο ειδήσεων του Σκάι ότι αποχωρεί από την ομάδα, η οποία συνέχισε την πορεία της στον… αυτόματο πιλότο. Υπήρχαν τεράστια οικονομικά προβλήματα, αποχωρήσεις και απεργίες ποδοσφαιριστών. Η ατμόσφαιρα στο προπονητικό κέντρο μύριζε μπαρούτι και το εκρηκτικό μείγμα είχε αποτέλεσμα την κάκιστη πορεία του Παναθηναϊκού στις εγχώριες διοργανώσεις. Το «τριφύλλι» τερμάτισε στην ενδέκατην θέση του βαθμολογικού πίνακα της ΣΛ1 και εξαιτίας της οικονομικής ασυνέπειας της διοίκησης επιβλήθηκε από την UEFA ποινή τριετούς ευρωπαϊκού αποκλεισμού με μονοετή αναστολή.

Την περίοδο 2018-19 ο Παναθηναϊκός είχε στην… πλάτη του την ευρωπαϊκή ποινή και το βαρίδι των -6 βαθμών στη ΣΛ1 λόγω της μη εξασφάλισης άδειας συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Μοναδικός στόχος της ομάδας ήταν να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα για να «σβήσει» την ποινή της UEFA. Παρά τα προβλήματα ξεκίνησε εντυπωσιακά στο πρωτάθλημα, όμως έκανε ελεύθερη πτώση στον δεύτερο γύρο. Ηρθε στην πορεία και η ποινή αφαίρεσης άλλων πέντε βαθμών για τα γεγονότα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, η οποία έβαλε ταφόπλακα στον αγωνιστικό στόχο.

Για τον Παναθηναϊκό αποτελεί ντροπή για την ιστορία του ότι στη βαθμολογία της UEFA έχει κατρακυλήσει απ’ την 29η θέση που βρισκόταν το καλοκαίρι του 2010 στη 218η! Μέσα σε δώδεκα χρόνια το «τριφύλλι» έχει χάσει στην κατάταξη της UEFA 189 θέσεις και πλέον φιγουράρει ανάμεσα σε ομάδες… χωριών της Ευρώπης.

Στην τύχη του

Ο Ιβαν Γιοβάνοβιτς, μετά τις συνεχόμενες αποτυχίες που είχε το κλαμπ, έβαλε τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκή ρότα, ενώ η ομάδα κατέκτησε πέρυσι και το Κύπελλο Ελλάδας. Οι «πράσινοι» είχαν έναν αξιόλογο βασικό κορμό για τα δεδομένα του μπάτζετ τους κι αυτό που έπρεπε να κάνει η διοίκηση Αλαφούζου ήταν να ενισχύσει το ρόστερ της με τρεις τέσσερις ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Κάτι που όχι μόνο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, αλλά αποχώρησαν οι βασικοί Βέλεθ, Βιγιαφάνιες, Γκατσίνοβιτς, καθώς και οι Μακέντα, Χατζηγιοβάνης.

Καθυστερημένα αποκτήθηκαν ο Ισλανδός στόπερ Χόρντουρ Μάγκνουσον και ο Σλοβένος φορ Αντραζ Σπόραρ, ωστόσο τα φιλικά ανέδειξαν ότι οι «πράσινοι» έπρεπε να είχαν εντάξει στο ρόστερ τους εδώ και αρκετές εβδομάδες ποιοτικούς μέσους και επιθετικούς ενόψει των αγώνων τους με τη Σλάβια Πράγας (η ρεβάνς ορίστηκε στις 11 Αυγούστου στη Λεωφόρο). Οσο καλός κι αν είναι ένας παίκτης, δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει την πρόκριση στα πλέι οφ της διοργάνωσης χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο μεταγραφικός του σχεδιασμός επειδή ο Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του δεν έδειξαν σωστά αντανακλαστικά…