Ευρωκοινοβούλιο: Στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας τo βραβείο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ευρωκοινοβούλιο: Στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας τo βραβείο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία Edmundo Gonzalez, δεξιά, και η ηγέτης της αντιπολίτευσης Maria Corina Machado ενώνουν τα χέρια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου την επομένη των εκλογών στο Καράκας της Βενεζουέλας, Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024. (AP Photo/Cristian Hernandez)

Το βραβείο Ζαχάρωφ τελικά απονέμεται σε πολιτικούς που τα έβαλαν με τον Νικολάς Μαδούρο. Ήταν μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που στηρίχθηκε και από τους ακροδεξιούς σχηματισμούς.

Η ηγέτιδα των Δημοκρατικών Μαρία Κορίνα Ματσάδο και ο εξόριστος υποψήφιος πρόεδρος Εντμούντο Γκονζάλεθ κέρδισαν το κορυφαίο βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα επειδή «εκπροσωπούν όλους τους Βενεζουελάνους» που «αγωνίζονται για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας* προτάθηκαν από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τους σκληροδεξιούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR). Η ακροδεξιά ομάδα Patriots συσπειρώθηκε πίσω τους αφού ο αρχικός υποψήφιός τους, ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Έλον Μασκ, δεν κατάφερε να μπει στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο κύρους.

Διαβάστε επίσης: Ο Έλον Μασκ αποτυγχάνει να μπει στη λίστα της ΕΕ για το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μετά τις εκλογές στη Βενεζουέλα στα τέλη Ιουλίου, στις οποίες ο νυν σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανανέωση την παραμονή του στην εξουσία για μία ακόμα θητεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν θα αναγνώριζε τα αποτελέσματα, επειδή η κυβέρνηση δεν είχε δημοσιεύσει στοιχεία από τα εκλογικά τμήματα.

Η αμφισβητούμενη ανακήρυξη της νίκης του Μαδούρο προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και βίαιη καταστολή από την κυβέρνηση που άφησε πίσω της περισσότερους από δύο δωδεκάδες νεκρούς και σχεδόν 200 τραυματίες.

Αργότερα, ο υποψήφιος πρόεδρος Γκονζάλες -ο οποίος κατέφυγε στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια της καταστολής- αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ο νόμιμος ηγέτης της χώρας.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης ονομάστηκε προς τιμήν του Αντρέι Ζαχάρωφ, του σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντα. Οι υποψήφιοι που έχουν επιλεγεί προσκαλούνται παραδοσιακά στην τελετή απονομής του βραβείου από το Κοινοβούλιο, η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Δύο ακόμη φιναλίστ ήταν στον κατάλογο των υποψηφίων. Ο ένας ήταν ο Gubad Ibadoghlu, ένας φυλακισμένος αντιφρονούντας από το Αζερμπαϊτζάν και επικριτής της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων που προτάθηκε από τους Πράσινους. Η άλλη φιναλίστ ήταν κοινή υποψηφιότητα των ισραηλινών και παλαιστινιακών ειρηνευτικών οργανώσεων Women Wage Peace και Women of the Sun. Οι ομάδες, οι οποίες ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους το 2022, προτάθηκαν από τους Σοσιαλιστές και την ομάδα Renew.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας είχε κερδίσει επίσης το βραβείο το 2017.

Πηγή: Politico

*Σημειώνεται πως η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και τα όγδοα μεγαλύτερα φυσικού αερίου στον κόσμο και βρίσκεται διαρκώς ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς αργού πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: «Παράθυρο» για έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ – «Ναι» σε ανακωχή υπό όρους από τη Χαμάς

Λίβανος: Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς – Σφυροκόπημα στα προάστια της Βηρυτού (Video)

ΗΣΑΠ: Μόλις έξι συντηρητές για το απαρχαιωμένο δίκτυο – Η φωτιά στον συρμό στη Νερατζιώτισσα ανέδειξε την τραγική υποστελέχωση της Γραμμής 1

Η εισαγγελία δεν είδε παράβαση καθήκοντος από τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου – Ο «εκλεκτός» του Μητσοτάκη έπεσε… στα μαλακά

Καιρός: Πώς θα κυλήσει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter