Ευρωκοινοβούλιο: Σκάνδαλο δωροδοκίας Huawei – Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Ευρωκοινοβούλιο: Σκάνδαλο δωροδοκίας Huawei – Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανάστατη μετά από το νέο σκάνδαλο διαφθοράς που εμπλέκει τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα  για «ενεργό διαφθορά εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», όπως δήλωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, προσθέτοντας αργότερα ότι «η υποτιθέμενη δωροδοκία λέγεται ότι ωφέλησε τη Huawei».

Η υπόθεση έχει τον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς του Qatargate το 2022, στο οποίο πολλά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου συνελήφθησαν και διερευνήθηκαν. Η υπόθεση αυτή ενισχύει τις υπάρχουσες ανησυχίες για σκιώδεις πρακτικές λόμπι στις Βρυξέλλες — αυτή τη φορά με μια αμφιλεγόμενη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας στο επίκεντρο της υπόθεσης.

Το ολλανδικό ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Follow The Money και οι βελγικές εκδόσεις Le Soir και Knack ήταν οι πρώτες που ανέφεραν την είδηση.

Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε για την υπόθεση μέχρι στιγμής, με βάση πληροφορίες από βελγικούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς και συνομιλίες με περισσότερους από δύο δωδεκάδες αξιωματούχους της ΕΕ και του κλάδου που επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο:

Ποιοι είναι οι ισχυρισμοί;

Οι έρευνες επικεντρώνονται στη Huawei, τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα που κάποτε αποτελούσε ισχυρό κέντρο λόμπι στην Ευρώπη, καθώς και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα περιστατικά που διερευνώνται περιλαμβάνουν «αμοιβή για λήψη πολιτικών θέσεων, υπερβολικά δώρα όπως φαγητό και έξοδα ταξιδιού και τακτικές προσκλήσεις σε ποδοσφαιρικούς αγώνες… με σκοπό την προώθηση καθαρά ιδιωτικών εμπορικών συμφερόντων στο πλαίσιο πολιτικών αποφάσεων», ανέφεραν οι βελγικοί εισαγγελείς σε ανακοίνωσή τους.

Είπαν ότι το φερόμενο παράπτωμα λάμβανε χώρα «τακτικά και πολύ διακριτικά από το 2021 μέχρι σήμερα».

Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε 21 διευθύνσεις στις Βρυξέλλες, τη Φλάνδρα, τη Βαλλονία και την Πορτογαλία και συνέλαβε πολλά άτομα.

Σύμφωνα με τα Follow The Money, Le Soir και Knack, οι ερευνητές εξετάζουν δραστηριότητες που συνδέονται με 15 πρώην και νυν ευρωβουλευτές. Οι δημοσιεύσεις ανέφεραν ότι ένας υψηλόβαθμος λομπίστας της Huawei στις Βρυξέλλες ήταν βασικός ύποπτος.

Δύο άτομα που εργάζονται στο κτίριο του κεντρικού λόμπι της Huawei για την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες είπαν ότι είδαν αστυνομικούς να μπαίνουν το πρωί της Πέμπτης και πρόσθεσαν ότι βρίσκονταν ακόμα στις εγκαταστάσεις το μεσημέρι. Αργότερα, αστυνομικοί έφυγαν από τα γραφεία της Huawei στις Βρυξέλλες μεταφέροντας τέσσερα κουτιά με έγγραφα και διάφορα κατασχεθέντα υλικά.

Τι είπε η Huawei;

Ένας άντρας περνάει από τα κεντρικά γραφεία της Huawei στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025. (AP Photo/Sylvain Plazy)

 

Η εταιρεία την Πέμπτη προσπάθησε να απαντήσει στις εξελίξεις. Ένας εκπρόσωπος είπε σε δήλωση: «Η Huawei λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτούς τους ισχυρισμούς και θα επικοινωνήσει επειγόντως με την έρευνα για να κατανοήσει περαιτέρω την κατάσταση. Η Huawei έχει πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της διαφθοράς ή άλλων αδικημάτων και δεσμευόμαστε να συμμορφωνόμαστε με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς ανά πάσα στιγμή».

Τι συμβαίνει στη Ευρωβουλή;

Η εισαγγελία ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι «ζήτησε να σφραγιστούν  εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πιο συγκεκριμένα τα γραφεία που έχουν διατεθεί σε δύο κοινοβουλευτικούς βοηθούς που φέρονται να εμπλέκονται».

Λίγο αργότερα σε μια πόρτα σε γραφεία που αποτελούν μέρος της ιταλικής αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προστέθηκε η ένδειξη «SCELLES JUDICIAIRES» και «Απαγορεύεται απολύτως να ανοίξει αυτή η πόρτα» καθώς σφραγίστηκε με μπλε και λευκή αστυνομική ταινία.

Το δεύτερο σφραγισμένο γραφείο, μέρος της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στην ομάδα Renew Europe, ανήκε στον Άνταμ Μούχταρ, επί μακρόν αξιωματούχο και νυν βοηθό του νεοεκλεγμένου ευρωβουλευτή Νίκολα Μίντσεφ. Ο Μουχτάρ ήταν επίσης συνιδρυτής μιας ομάδας με την επωνυμία EU40 που είχε ως πρόεδρό της την Ελληνίδα πολιτικό Εύα Καϊλή — ένα βασικό πρόσωπο στην έρευνα για τη διαφθορά στο Qatargate.

Ο Μουχτάρ επιβεβαίωσε στο POLITICO ότι το γραφείο του είχε σφραγιστεί, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία. Το αφεντικό του, Μίντσεφ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είχε αναστείλει τον Μουχτάρ από τα καθήκοντά του.

Το άλλο σφραγισμένο γραφείο δεν είχε τις συνηθισμένες ετικέτες ονομάτων στην πόρτα. Τα κοινοβουλευτικά αρχεία έδειξαν ότι το γραφείο ανήκε στους βοηθούς του μακροχρόνιου Ιταλού συντηρητικού ευρωβουλευτή (Χριστιανοδημοκράτη) Φούλβιο Μαρτουσέλλο και του συναδέλφου του στο κόμμα Μάρκο Φαλκόνε. Δεν είναι σαφές ποιοι από τους βοηθούς και τους ευρωβουλευτές θα επηρεαστούν από την έρευνα.

Σε επαφή, ο Μαρτουσέλο είπε ότι το σφραγισμένο γραφείο «δεν είναι δικό μου», αλλά αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του εάν ανήκε σε κάποιον από τους βοηθούς του. Ο Φαλκόνε και οι βοηθοί του δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα για σχολιασμό. Ο Φαλκόνε είπε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera: «Κανένας από τους δύο βοηθούς μου δεν εμπλέκεται ούτε ο ασκούμενος που έφτασε πριν από 15 ημέρες. Δεν είχαμε ποτέ επαφή με τη Huawei και η κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα αυτούς τους εννέα μήνες [από την έναρξη της θητείας] δεν αφορούσε ποτέ αυτόν τον τομέα».

Πώς δραστηριοποιείται η Huawei στις Βρυξέλλες;

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2010, η Huawei διοχέτευσε εκατομμύρια ευρώ σε εκστρατείες συμφερόντων και δημοσίων σχέσεων.

Η εταιρεία διοργάνωσε πολυτελή πάρτι σε πολυτελείς χώρους με φανταχτερούς μπουφέδες και παραστάσεις χορού – όπως η δεξίωση της για τον εορτασμό του κινεζικού νέου έτους στο Concert Noble στις Βρυξέλλες – και ήταν γνωστή για τις ευχαριστίες της με γενναιόδωρες τσάντες δώρων, μερικές συμπεριλαμβανομένου ενός τηλεφώνου Huawei.

Από το 2019 και μετά, το διακύβευμα έγινε πιο σοβαρό και η εταιρεία προσπάθησε να αποτρέψει την προσπάθεια να μειωθεί η ενίσχυση των δυτικών χωρών στον εξοπλισμό 5G, της λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και την κατασκοπεία.

Για να αντιμετωπίσει τη γεωπολιτική καταιγίδα, η εταιρεία πρόσφερε εξαψήφιους μισθούς σε πρώην δυτικούς δημοσιογράφους και πολιτικούς που διέθεταν απευθείας επαφές με την εξουσία, όπως Ηλύσια Πεδία και το Γουέστμινστερ.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Huawei έχασε μεγάλο μέρος της επιρροής της στις Βρυξέλλες, καθώς η διάθεση απέναντι στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας άλλαξε και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ευθυγραμμίστηκαν με μια πιο προσεκτική προσέγγιση στη χρήση του εξοπλισμού 5G της Huawei στα δίκτυά τους. Σε επίπεδο ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2023 ανακοίνωσε κινήσεις για να αποκλείσει την ίδια και τη ZTE από τη χρηματοδότηση της έρευνας από την ΕΕ και να σταματήσει να αναθέτει σε φορείς εκμετάλλευσης που χρησιμοποιούν κινεζικό εξοπλισμό.


Δύο άτομα κοιτάζουν τα κινητά τους μπροστά από το λογότυπο της Huawei κατά τη διάρκεια μιας μεσημεριανής ομιλίας DigitALL στις Βρυξέλλες, Τρίτη 21 Μαΐου 2019. (AP Photo/Virginia Mayo, Αρχείο)

 

Το γραφείο της εταιρείας στις Βρυξέλλες είδε επίσης αποχωρήσεις από λομπίστες και αξιωματούχους επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του μητρώου διαφάνειας της ΕΕ, η Huawei Technologies δαπάνησε μεταξύ 2 και 2,25 εκατομμυρίων ευρώ για λόμπι στην ΕΕ το 2021, το 2022 και το 2023, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το κόστος λόμπι που είχε τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο υπολογίστηκε σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ το 2018, το 2019 και το 2020

Η Huawei τον Οκτώβριο δήλωσε ότι είχε 11 λομπίστες της ΕΕ πλήρους απασχόλησης, εννέα από τους οποίους ήταν διαπιστευμένοι για πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο αποκορύφωμά της είχε δηλώσει 21έναν λομπίστες.

Η Huawei ανέφερε επίσης ως διαμεσολαβητές τις εταιρείες  Acento Public Affairs, Hill & Knowlton International Belgium και την MUST & Partners. Οι Acento και Alber & Geiger υπηρέτησαν επίσης ως μεσάζοντες της Huawei τον προηγούμενο χρόνο, με την Huawei να δηλώνει κόστος αντιπροσώπευσης 200.000 € και 600.000 €, αντίστοιχα.

Η Huawei έχει αντιμετωπίσει έρευνες στο παρελθόν;

Η Huawei έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα και έρευνες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, όπου αντιμετώπισε μια υπόθεση που αφορούσε έναν πρώην υπουργό και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την Le Soir την περασμένη εβδομάδα.

Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι άγνωστα τα προβλήματα της Huawei με τις αρχές. Τον Μάιο του 2023, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε σε επιστολή της  ότι το τμήμα ασφάλειας του σπιτιού επικοινώνησε με τις βελγικές αρχές για να λάβει πληροφορίες «σε σχέση με πιθανές απειλές από τις δραστηριότητες της Huawei στο Βέλγιο και, ειδικότερα, τους κινδύνους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Απαντούσε σε μια προειδοποίηση που έστειλαν δύο ευρωβουλευτές που ακολούθησε την αναφορά του POLITICO για έρευνα της Huawei από τις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών να ρίξουν φως στις επιχειρήσεις επιρροής της Κίνας στην Ευρώπη από μη κρατικούς παράγοντες. Οι ευρωβουλευτές είπαν ότι αυτές οι επιχειρήσεις ήταν «ιδιαίτερα ανησυχητικές στο πλαίσιο του σκανδάλου Qatargate».

Η υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου είχε ζητήσει συνεντεύξεις με πρώην υπαλλήλους της επιχείρησης λόμπι της εταιρείας. Η συλλογή πληροφοριών ήταν μέρος των δραστηριοτήτων αξιωματούχων ασφαλείας για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιεί μη κρατικούς παράγοντες – στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ανώτεροι λομπίστες στο γραφείο της Huawei στις Βρυξέλλες – για να προωθήσει τα συμφέροντα του κινεζικού κράτους και του Κομμουνιστικού Κόμματός του γύρω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του Βελγίου διευκρίνισαν την περασμένη εβδομάδα ότι η έρευνά τους αφορούσε τη διαφθορά «με σκοπό την προώθηση αμιγώς ιδιωτικών εμπορικών συμφερόντων στο πλαίσιο πολιτικών αποφάσεων» – κάτι που υποδηλώνει ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται.

Πώς αντιδρούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ;

Τόσο το Ευρωκοινοβούλιο όσο και η Επιτροπή απαγόρευσαν την Παρασκευή στους λομπίστες της Huawei την είσοδο στις εγκαταστάσεις τους. Η απαγόρευση θα επηρεάσει τους λομπίστες της Huawei που έχουν εγγραφεί στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ.

Η απαγόρευση του Ευρωκοινοβουλίου ισχύει για όλες τις εγκαταστάσεις στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο και για τα γραφεία συνδέσμου που διατηρεί το ίδρυμα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή στα γραφεία των επιτρόπων και σε όλα τα τμήματα (γενικές διευθύνσεις) «να αναστείλουν αμέσως τις επαφές και τις συναντήσεις με την Huawei μέχρι νεωτέρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος για τη διαφάνεια Olof Gill.

Οι βουλευτές έσπευσαν να ζητήσουν μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της διαφάνειας στο θεσμό.

Ένα μπλοκ δεξιών ευρωβουλευτών — συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ομάδας της προέδρου του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα — εμπόδισαν τη δημιουργία ενός κοινού φορέα δεοντολογίας που θα καθόριζε κοινά πρότυπα ηθικής σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Το νέο σκάνδαλο ωθεί πλέον τις παρατάξεις υπέρ του σώματος να μιλήσουν.

«Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για ισχυρή εποπτεία και λογοδοσία», δήλωσε ο Βίκτορ Νεγκρέσκου, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς και Ρουμάνος σοσιαλδημοκράτης.

Ο Ολλανδός φιλελεύθερος μέλος, Bart Groothuis, είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έπρεπε «να αποδείξει ότι μάθαμε από το Qatargate…  έτσι δεν υπάρχουν αν ή αλλά, αλλά θα πρέπει να ληφθούν σαφή και ισχυρά μέτρα».

Ο Nicholas Aiossa, διευθυντής στο γραφείο της Διεθνούς Διαφάνειας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «αν οι ευρωβουλευτές θέλουν να προστατεύσουν την ακεραιότητα του Κοινοβουλίου, πρέπει να επιφέρουν ταχεία, ευρεία και ουσιαστική μεταρρύθμιση της δεοντολογίας».

Η Μέτσολα μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει το σκάνδαλο σε δημόσια δήλωση.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Μακεδονία: Πώς μία αποθήκη έγινε «κλαμπ» και παγίδα θανάτου για 59 νέους – Τουλάχιστον 15 συλλήψεις (Video)

Κυπριακό: Συνάντηση χαμηλών προσδοκιών στη Γενεύη

Ο Τραμπ βάζει λουκέτο στη… «ριζοσπαστική» Φωνή της Αμερικής

Ματωμένο παζάρι για την Ουκρανία – Οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας και οι ελπίδες

Εμιλί Ντεκέν: Πέθανε η ηθοποιός σε ηλικία 43 ετών

Βόρεια Μακεδονία: Επταήμερο πένθος – Σοκάρουν οι μαρτυρίες επιζώντων για τη φονική πυρκαγιά στο κλαμπ

Τραμπ: «Αύριο θα συνομιλήσω με τον Πούτιν»

Υεμένη: Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς ο Τραμπ – Στους 53 οι νεκροί

Documento Newsletter