Σύμφωνα με σημερινή αποκάλυψη της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Politico, έχει εντοπιστεί κατασκοπευτικό λογισμικό στα τηλέφωνα των μελών της επιτροπής άμυνας του Ευρωκοινοβουλίου.
Όπως αναφέρει εσωτερικό ηλεκτρονικό μήνυμα, στόχος τηλεφωνικής πειρατείας αποτέλεσαν αξιωματούχοι που χειρίζονταν θέματα ασφάλειας και άμυνας. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρήκε ίχνη spyware στα τηλέφωνα εκλεγμένων πολιτικών και προσωπικού της υποεπιτροπής άμυνας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα μέλη και το προσωπικό της υποεπιτροπής για την ασφάλεια και την άμυνα (SEDE) του σώματος δέχθηκαν στα τηλέφωνά τους παρείσακτα εργαλεία λογισμικού παρακολούθησης.
Παράλληλα ζητήθηκε από τα μέλη της υποεπιτροπής να προσκομίσουν τα τηλέφωνά τους στην υπηρεσία πληροφορικής του οργάνου για να ελεγχθούν για κατασκοπευτικό λογισμικό.
Σε ύψιστη επιφυλακή το Ευρωκοινοβούλιο λόγω Ευρωεκλογών
Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή για κυβερνοεπιθέσεις και ξένες παρεμβάσεις ενόψει των εκλογών της ΕΕ τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico -τον περασμένο Δεκέμβριο- μια εσωτερική επιθεώρηση έδειξε ότι η κυβερνοασφάλεια του Ευρωκοινοβουλίου «δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα πρότυπα του κλάδου» και «δεν είναι πλήρως εναρμονισμένη με το επίπεδο απειλής» που θέτουν οι κρατικά υποστηριζόμενοι χάκερ και άλλες ομάδες απειλών.
Ένα μέλος της υποεπιτροπής ασφάλειας και άμυνας πήγε για έναν έλεγχο ρουτίνας την Τρίτη, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη ιχνών spyware στο τηλέφωνό του. Το μέλος δήλωσε στο Politico ότι δεν ήταν άμεσα σαφές γιατί στοχοποιήθηκε με λογισμικό hacking.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κοινοβουλίου Delphine Colard ανέφερε σε δήλωσή της ότι «ίχνη που βρέθηκαν σε δύο συσκευές» προκάλεσαν το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που καλούσε τα μέλη να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους.
«Στο δεδομένο γεωπολιτικό πλαίσιο και δεδομένης της φύσης των φακέλων που παρακολουθεί η υποεπιτροπή για την ασφάλεια και την άμυνα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις συσκευές των μελών αυτής της υποεπιτροπής και του προσωπικού που υποστηρίζει το έργο της», ανέφερε η δήλωση.
Υπενθυμίζονται οι υποκλοπές σε Καταλονία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Πολωνία
Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων περιστατικών με άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχαν στοχοποιηθεί με λογισμικό κατασκοπείας. Ερευνητές αποκάλυψαν το 2022 ότι τα τηλέφωνα μελών του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της ΕΕ, είχαν μολυνθεί με τα Pegasus και Candiru, δύο τύπους εργαλείων hacking. Την ίδια χρονιά, ο Έλληνας βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης ήταν μεταξύ ενός καταλόγου Ελλήνων πολιτικών και δημόσιων προσώπων που βρέθηκαν να έχουν στοχοποιηθεί με το Predator, ένα άλλο εργαλείο κατασκοπευτικού λογισμικού. Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αντιμετώπισε στο παρελθόν επίσης απόπειρα πειρατείας με τη χρήση spyware.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022 συγκρότησαν ειδική εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση του θέματος. Διερεύνησε μια σειρά σκανδάλων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία και δήλωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις κυβερνήσεις στην ΕΕ είχαν κάνει κατάχρηση των εργαλείων hacking για πολιτικό όφελος.
Η υπηρεσία πληροφορικής του Κοινοβουλίου εγκαινίασε τον περασμένο Απρίλιο ένα σύστημα για τον έλεγχο των τηλεφώνων των μελών για κατασκοπευτικό λογισμικό. Είχε εκτελέσει “εκατοντάδες επιχειρήσεις” από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, ανέφερε η δήλωση.
Διαβάστε επίσης:
Σκάνδαλο υποκλοπών: Στο αρχείο η εκφοβιστική δικογραφία σε βάρος στελεχών της ΑΔΑΕ