Ευρωκοινοβούλιο: Καρφιά και κριτική κατά Όρμπαν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ευρωκοινοβούλιο: Καρφιά και κριτική κατά Όρμπαν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ανέβασε του τόνους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, απέναντι στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Η φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε σήμερα  τον  Βίκτορ Όρμπαν, μετά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι συμπάσχει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επιτρέπει την ξένη ανάμειξη της Ρωσίας και της Κίνας και απογοητεύει τον ουγγρικό λαό.

«Θέλω να τους ρωτήσω», είπε κοιτάζοντας απευθείας τον Όρμπαν: «Θα κατηγορούσαν ποτέ τους Ούγγρους για τη σοβιετική εισβολή του 1956; Ή τους Τσέχους και τους Σλοβάκους για τη σοβιετική καταστολή του 1968; Ή τους Λιθουανούς για τη σοβιετική καταστολή του 1991;» Οι ρητορικές ερωτήσεις έγιναν δεκτές με χειροκροτήματα από φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες.

Στο παρελθόν, το Κοινοβούλιο έχει επικρίνει τη φον ντερ Λάιεν για υπερβολική επιείκεια όταν ασχολείται με θέματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία.

Διαβάστε επίσης: Βίκτορ Όρμπαν: Αποδοκιμάστηκε σε ρυθμούς «Bella Ciao» στο Ευρωκοινοβούλιο (Video)

Η κριτική της για τις πολιτικές του Όρμπαν έρχεται λίγες εβδομάδες πριν η ομάδα των 26 Ευρωπαίων επιτρόπων εμφανιστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου για την έγκρισή της  – και χρειάζεται την υποστήριξη των ευρωβουλευτών για τη δεύτερη θητεία της. Στην πιο πρόσφατη ομιλία της, με ασυνήθιστα έντονα λόγια, η φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό για το γεγονός ότι κάνει τα χατίρια του Πούτιν.

Στην αρχή των έξι μηνών που η Ουγγαρία βρίσκεται στο τιμόνι της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, Όρμπαν πήγε σε αυτοαποκαλούμενες «ειρηνευτικές αποστολές» στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον και ισχυρίστηκε, χωρίς εξουσιοδότηση, ότι εκπροσωπεί την ΕΕ.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που κατηγορούν για τον πόλεμο αυτό όχι τον εισβολέα αλλά τους εισβολείς. Όχι στη δίψα του Πούτιν για εξουσία, αλλά στη δίψα της Ουκρανίας για ελευθερία», πρόσθεσε σήμερα η φον ντερ Λάιεν.

Μετά τα σχόλια των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου, δόθηκε η ευκαιρία στον ξαφνιασμένο Βίκτορ Ορμπάν  να απαντήσει και δήλωσε ότι «εξεπλάγη από αυτά που είπε ο πρόεδρος».

«Σκόπιμα δεν έθεσα τις διαφορές μας, διότι ως Προεδρία του Συμβουλίου εργαζόμαστε για λογαριασμό της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να μιλάμε για αυτές τις διαφορές απόψεων, όταν εδώ μιλάμε για την προεδρία», είπε.

Ο Péter Magyar, πρώην εσωτερικός συνεργάτης του Fidesz(σ.σ. το κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν), ο οποίος είναι τώρα ο κύριός του  αντίπαλος, ήρθε επίσης αντιμέτωπος με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Το κόμμα του Magyar, το Tisza, τα πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις.

Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει γίνει «πολιτικό όπλο» αντί να είναι ουδέτερη και να επικεντρώνεται στην προστασία των συνθηκών της ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που είχε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, το θέμα στο οποίο η φον ντερ Λάιεν και ο Ορμπάν συμφωνούν ότι η ΕΕ χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις, η πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει την ενιαία αγορά, υπάρχει «μια κυβέρνηση που κατευθύνεται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, απομακρυνόμενη από την ενιαία αγορά». Σαφέστατα αναφερόταν στην κυβέρνηση του Ορμπάν.

«Πώς μπορεί μια κυβέρνηση να προσελκύσει περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις, αν την ίδια στιγμή κάνει διακρίσεις εις βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών, φορολογώντας τες περισσότερο από άλλες;», πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν ολοκλήρωσε την επίθεσή της στον Όρμπαν με το μεταναστευτικό, ένα καυτό πολιτικό θέμα και διαχρονικό σημείο συζήτησης του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο οποίος υποστήριξε μία ημέρα νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του είναι από τις μόνες που αγωνίζονται να κρατήσουν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Άκουσα τα λόγια σας», συνέχισε η φον ντερ Λάιεν, «Είπατε ότι η Ουγγαρία προστατεύει τα σύνορα και ότι οι εγκληματίες φυλακίζονται στην Ουγγαρία. Πώς ταιριάζει αυτό με το γεγονός ότι οι αρχές απελευθέρωσαν πέρυσι από τη φυλακή καταδικασμένους διακινητές και λαθρέμπορους πριν τελειώσει η ποινή τους;» (Video που ακολουθεί).

 

Χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία για να επικρίνει περαιτέρω την πρόσφατη απόφαση της Ουγγαρίας να επιτρέψει στην κινεζική αστυνομία να περιπολεί στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και τη χαλάρωση των απαιτήσεων για τη χορήγηση βίζας για τους Ρώσους υπηκόους αυτό το καλοκαίρι, την οποία χαρακτήρισε «κίνδυνο για την ασφάλεια» για όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Αυτό δεν είναι υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ευρώπης, είναι μια κερκόπορτα για ξένες παρεμβάσεις», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν μετρίασε κλείνοντας την ομιλία της τους τόνους της, με μια έκκληση προς τον ουγγρικό λαό. «Είμαστε μια οικογένεια. Η ιστορία σας είναι και δική μας ιστορία. Το μέλλον σας είναι το μέλλον μας. Δέκα εκατομμύρια Ούγγροι είναι 10 εκατομμύρια καλοί λόγοι για να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας μαζί».

 

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Washington Post: «Mαζική έξοδος από τη Φλόριντα ενόψει του τυφώνα Μίλτον»

Το «Χ» επανέρχεται στη Βραζιλία: Ο Έλον Μασκ «συμμορφώθηκε» και κατέβαλε το πρόστιμο

«Αυτό το κάθαρμα ο Μπίμπι είναι ένας κακός γ@μημένος τύπος»: Έξαλλος ο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου – Οι απίστευτες συνομιλίες

Μέση Ανατολή: Αναμένεται τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν και Νετανιάχου – Δεν είχαν μιλήσει εδώ και βδομάδες

Τυφώνας Μίλτον: «Θα πλημμυρίσουν τα πάντα» – Χάος στους δρόμους, ελλείψεις καυσίμων – Πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα (Videos)

Μαρίν Λεπέν – Οι «γκρίζες ζώνες» στα παχυλά επιδόματα των ευρωβουλευτών

Γάζα: Εκεί που σταύρωσαν την ανθρωπιά

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter