Ευρωκοινοβούλιο: Η άνοδος της ακροδεξιάς «αναβάλλει» την ισότητα των φύλων

Ευρωκοινοβούλιο: Η άνοδος της ακροδεξιάς «αναβάλλει» την ισότητα των φύλων

Σημαντική είναι η μείωση των γυναικών ευρωβουλευτών στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει μόνο γείρει προς τα δεξιά, αλλά είναι και ακόμη πιο ανδροκρατούμενο.

Μόνο 277 από τους 719 επιβεβαιωμένους νομοθέτες του νέου Κοινοβουλίου της ΕΕ είναι γυναίκες: 38,5%, από περίπου 40% στο προηγούμενο ημικύκλιο. Πρόκειται για την πρώτη μείωση του ποσοστού των γυναικών στο Κοινοβούλιο, το οποίο βρισκόταν σε σταθερά ανοδική πορεία από το 1979.

Μια πρόχειρη σύγκριση με τις προηγούμενες θητείες του Κοινοβουλίου υποδηλώνει ότι η αναλογία των πολιτικών ομάδων ως προς το φύλο παρέμεινε στην πραγματικότητα αρκετά σταθερή – με μια εξαίρεση: οι δεξιοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, με επικεφαλής την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, διολίσθησαν από ένα ποσοστό 30% των γυναικών ευρωβουλευτών κατά την προηγούμενη θητεία σε λιγότερο από 22%: Μόλις 17 από τους 78 ευρωβουλευτές της είναι γυναίκες σήμερα.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών αντέδρασαν με απογοήτευση για τη μειωμένη εκπροσώπηση.

«Αυτό είναι ανησυχητικό, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των ευρωβουλευτών ανήκει σε πολιτικές ομάδες που είναι γνωστό ότι είναι εχθρικές προς τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», δήλωσε σε γραπτά σχόλια η Jéromine Andolfatto, υπεύθυνη πολιτικής και εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών.

Μια ανάλυση της ισορροπίας των φύλων εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων αποκαλύπτει ένα σαφές χάσμα.

Οι φιλελεύθερες και αριστερές ομάδες διαθέτουν ποσοστά γυναικών βουλευτών άνω του μέσου όρου του Κοινοβουλίου, που κυμαίνονται από 43% στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έως 51% των Πρασίνων.

Αλλά το ποσοστό των γυναικών στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και στις περισσότερες ομάδες που κάθονται στα δεξιά του έπεσε κάτω από τον μέσο όρο. Οι γυναίκες αποτελούν το 37% της ομάδας του ΕΛΚ και μόνο το 32% της νέας, ακροδεξιάς ομάδας Ευρώπη των κυρίαρχων εθνών (ESN).

Σε μια εξαίρεση της μικρής γυναικείας εκπροσώπησης στις ακροδεξιές ομάδες, η αναλογία των γυναικών στους Πατριώτες για την Ευρώπη – τη νέα αντιμεταναστευτική ακροδεξιά ομάδα υπό την ηγεσία του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίδας πολιτικού Μαρίν Λεπέν – είναι πάνω από τον μέσο όρο του Κοινοβουλίου.

Προς υπεράσπιση της ECR, ο εκπρόσωπός της επεσήμανε «γυναίκες πολιτικούς πολύ υψηλού προφίλ» στην ομάδα και τα κόμματά της, αναφερόμενος προφανώς στη Meloni.

«Στο ECR, ευνοούμε τα ίσα δικαιώματα και την ελευθερία επιλογής έναντι της ισότητας. Ως εκ τούτου, είμαστε αντίθετοι στις ποσοστώσεις στις εκλογές», δήλωσε ο Michael Strauss, εκπρόσωπος της ομάδας.

«Η εστίαση πρέπει να είναι στην αξία και στην καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του εκλογικού σώματος. Πιστεύουμε ότι οι ευρωβουλευτές και των δύο φύλων μπορούν να εκπροσωπήσουν πολύ καλά τα συμφέροντα του άλλου φύλου».

Παρόλα αυτά, το ίδιο το κόμμα της Μελόνι είναι υπεύθυνο για ένα μέρος της ανισορροπίας στο ECR: Μόλις πέντε από τους 24 ευρωβουλευτές του δικού της κόμματος με το εύστοχο όνομα Αδελφοί της Ιταλίας είναι γυναίκες. Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην ECR, το Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, έστειλε επίσης πέντε γυναίκες στο Κοινοβούλιο, σε σύνολο 18.

Ένα οικείο θέμα

Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στο Κοινοβούλιο είναι ένα γνωστό θέμα.

Η ανισορροπία μεταξύ των φύλων έχει διαχυθεί στις ηγετικές θέσεις των επιτροπών του Κοινοβουλίου, όπου οι μεγάλες και επίμονες ανισορροπίες μεταξύ των φύλων είχαν ήδη προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα της νομοθέτησης της ΕΕ.

«Μέχρι τώρα, έχουμε μόνο εννέα γυναίκες προέδρους από τις 24, δηλαδή μόνο το 37,5% του συνόλου», δήλωσε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής του S&D Lina Gálvez, νεοεκλεγείσα πρόεδρος της επιτροπής ισότητας των φύλων, σε σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, οι επιτροπές που κάλυπταν συνταγματικές υποθέσεις, εξωτερικές υποθέσεις, προϋπολογισμούς, φόρους και ασφάλεια κυριαρχούνταν από άνδρες, οδηγώντας τον Robert Biedroń, πρώην πρόεδρο της επιτροπής για τα δικαιώματα των γυναικών, στο συμπέρασμα ότι «όπου υπάρχει χρήμα και εξουσία υπάρχει ανδρική κυριαρχία».

Η ανάλυση του POLITICO επιβεβαίωσε ότι οι ηγετικοί ρόλοι στις διαπραγματεύσεις ακολούθησαν παρόμοιο μοτίβο, με τις γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στις συνομιλίες για την ισότητα των φύλων, την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, ενώ οι άνδρες ανέλαβαν περισσότερους φακέλους για τις εξωτερικές υποθέσεις και τον έλεγχο του προϋπολογισμού.

«Οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ των φύλων στη σύνθεση των οργάνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να οδηγήσουν σε τυφλά σημεία», δήλωσε η Αυστριακή ευρωβουλευτής Evelyn Regner, η οποία πίεσε για τη μεταρρύθμιση κατά την προηγούμενη θητεία ως μέλος μιας ανώτερης ομάδας για την ισότητα των φύλων.

Στην ανδροκρατούμενη επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων, για παράδειγμα – η οποία είχε 85% άνδρες ευρωβουλευτές το 2022 και σχεδόν 87% τώρα – «πολλά ζητήματα καθημερινής ζωής για τις ευρωβουλευτές, οι οποίες για παράδειγμα είναι έγκυες ή γονείς μικρών παιδιών, έχουν απορριφθεί ως άσχετα μέχρι στιγμής από την πλειοψηφία», προειδοποίησε η Regner σε αντίδραση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κουρασμένα παλιά μοτίβα

Τον Νοέμβριο, οι ευρωβουλευτές έλαβαν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων, προτείνοντας ότι η ισορροπία μεταξύ των φύλων στις επιτροπές θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την αναλογία στο σύνολο του Κοινοβουλίου.

Αυτό έχει σημασία, υποστήριξε η Regner, διότι οι «συνεχείς εντυπωσιακές διαφορές» είχαν «ως αποτέλεσμα να απορρίπτονται ή να παραβλέπονται ορισμένα ζητήματα».

Αλλά η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμη εδραιωθεί στον εσωτερικό κανονισμό, πρόσθεσε.

Η τελευταία επικαιροποίηση του κανονισμού του Κοινοβουλίου αναφέρει μόνο ότι η σύνθεση των επιτροπών θα πρέπει «στο μέτρο του δυνατού, να αντικατοπτρίζει τη σύνθεση του Κοινοβουλίου» και ότι οι πολιτικές ομάδες θα πρέπει να «προσπαθούν για δίκαιη εκπροσώπηση των φύλων», καθώς διευθετούν τη σύνθεση των επιτροπών – και η σύνθεση των επιτροπών του νέου Κοινοβουλίου, που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έπεσε στα γνωστά παλιά μοτίβα.

Κενά μεταξύ των φύλων στις Επιτροπές

Ο αριθμός και το ποσοστό των γυναικών ευρωβουλευτών στις επιτροπές και υποεπιτροπές του Κοινοβουλίου.

Μετρώντας μόνο τα τακτικά μέλη, 13 επιτροπές και υποεπιτροπές έχουν ποσοστό γυναικών βουλευτών κάτω από το μέσο όρο του Κοινοβουλίου. Στις επιτροπές συνταγματικών υποθέσεων, δημοσιονομικού ελέγχου, φορολογίας και εξωτερικών υποθέσεων, το ποσοστό είναι κάτω από 20%- στην επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων, έπεσε μόλις στο 13%.

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στις επιτροπές που ασχολούνται με την εσωτερική αγορά- τον πολιτισμό και την εκπαίδευση- την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις – και τα δικαιώματα των γυναικών.

Αυτό αποδεικνύει ότι οι κανόνες για την ισότητα των φύλων, που είναι προς αναθεώρηση, πρέπει να ενισχυθούν, δήλωσε η Regner. «Μέχρι στιγμής οι υφιστάμενοι κανόνες δεν έχουν δείξει αρκετή αποτελεσματικότητα».

Η Galvez συμφώνησε ότι «υπάρχει πράγματι διαχωρισμός».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι αυτά που στηρίζουν τη ζωή των ανθρώπων και πρέπει να σταματήσουμε να τα αποκαλούμε μαλακά».

Κάτι τέτοιο ενισχύει σιωπηρά τα στερεότυπα των φύλων, πρόσθεσε. «Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τι θεωρούμε σημαντικό και πολύτιμο για να προχωρήσουμε προς μια πιο ισότιμη κοινωνία», είπε.

Οι κανόνες του Κοινοβουλίου για το φύλο έχουν ήδη σηκώσει σκόνη από την έναρξη της νέας θητείας τον Ιούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων συμφώνησαν να καταργήσουν τους κανόνες που εμποδίζουν την κάλυψη των ηγετικών ρόλων των επιτροπών από άτομα του ίδιου φύλου, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες μπλοκάρουν την πολιτική συμφωνία. Σε αρκετές επιτροπές, η εκλογή ενός τέταρτου αντιπροέδρου αναβλήθηκε λόγω συνεχιζόμενων διαφωνιών.

Η παρέκκλιση για την ισορροπία των φύλων επιδείνωσε περαιτέρω τον διαχωρισμό στο Κοινοβούλιο, κατήγγειλε η Galvez.

Ενώ οι αναβληθείσες εκλογές έχουν προκαλέσει ανησυχία, «πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας την ανησυχία που προκύπτει από τη θέσπιση κανόνων και τη μη τήρησή τους», τόνισε.

Η ίδια η επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών, η οποία είναι ιδιαίτερα διαχωρισμένη με μόνο τέσσερις άνδρες μεταξύ των 39 μελών της, εξέλεξε δύο από αυτούς ως αντιπροέδρους.

«Εάν ο κανόνας μπορεί να τηρηθεί ακόμη και [στην] πιο διαχωρισμένη επιτροπή, θα μπορούσε να επιτευχθεί και σε άλλες», υποστήριξε.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί αγώνες: Μια οικολογική «φλόγα» που δεν καίει! (Video – Photos)

Πτήση θρίλερ της United Airlines: Άλλαξε πορεία λόγω «βιολογικού κινδύνου» – Πλήρωμα και επιβάτες έκαναν εμετό

Ολα τα φώτα στραμμένα στην Κάμαλα Χάρις

Ανταλλάσσουν απειλές Τουρκία – Ισραήλ: Ο Ερντογάν «Σαντάμ Χουσεΐν» και ο Νετανιάχου που «θα τελειώσει σαν τον Χίτλερ»

Εκλογές στη Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ανακηρύσσεται νικητής – «Θρίαμβος της ειρήνης το αποτέλεσμα»

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter