Εκτεθειμένος ο Χρυσοχοΐδης σε συζήτηση της LIBE – Σφυροκόπημα από Βαξεβάνη και ευρωβουλευτές

Εκτεθειμένος βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συμμετείχε σε συνεδρίαση της επιτροπής LIBE του ευρωκοινοβουλίου (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων), με θέμα το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, στον απόηχο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Στη συζήτηση με τους ευρωβουλευτές, συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, η ΓΓ της ΠΟΕΣΥ Μιμή Τουφεξή και o εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων CPJ στην ΕΕ, Tom Gibson.

Η συζήτηση είχε σαν βασικό άξονα τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και τις απειλές κατά δημοσιογράφων με αποκορύφωμα το συμβόλαιο θανάτου κατά του Κώστα Βαξεβάνη.

Κατά τη συνεδρίαση, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τον βαθμό της ελευθερίας που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι στη χώρα μας, με πολλούς από τους ομιλητές να ζητούν να μάθουν τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατρακυλά στην ετήσια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου.

Παράλληλα, όπως είναι λογικό, δεν ξέφυγαν από τα σχόλια των εισηγητών, αλλά και από τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, ζητήματα που άπτονται της διαφθοράς, ενώ όλοι φάνηκαν να είναι καλά ενημερωμένοι, τόσο για τις διώξεις που υφίστανται έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι από την ελληνική αστυνομία όταν καλύπτουν θέματα «στο πεδίο», αλλά και για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει ως κυρίαρχο το κυβερνητικό αφήγημα. Άλλωστε, ο υπουργός απέφυγε με επιμονή να απαντήσει στο ερώτημα περί της σχέσης που είχε το υπουργείο του με τον Μένιο Φουρθιώτη, όπως αυτή καταγγέλθηκε από την πρώην διευθύντρια της εφημερίδας του, και αποδείχτηκε από το γεγονός της τεράστιας αστυνομικής προστασίας που απολάμβανε.

Προς έκπληξη των παρευρισκομένων, ωστόσο, η αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν βαθιά προβληματική, αφού, εκτός από το ότι έσπευσε να παρουσιάσει μια εξωραϊσμένη εικονική πραγματικότητα για τον τρόπο που ασκείται η δημοσιογραφία στην Ελλάδα, δε δίστασε να επιτεθεί ευθέως στους συνομιλητές του, αμφισβητώντας την εγκυρότητα των όσων ανέφεραν στις εισηγήσεις τους.

Μάλιστα, στη δευτερολογία του, κάλεσε το προεδρείο της LIBE, στην επόμενη συνάντηση να φροντίσει να καλέσει άλλους δημοσιογράφους, κατηγορώντας ρητά τον Κώστα Βαξεβάνη ότι είναι «εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ», προκαλώντας φυσικά το ακροατήριο.

Από την πλευρά του ο Κώστας Βαξεβάνης, αφού ανέφερε ακριβώς τις εξελίξεις που οδήγησαν στην αποκάλυψη του συμβολαίου θανάτου εναντίον του, εξήγησε στην Επιτροπή LIBE τους τρόπους με τους οποίους η ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα δέχεται απανωτά πλήγματα από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κρίσιμο ζήτημα της λογοκρισίας στην ΕΡΤ, την προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού του Documento μέσα από βιομηχανία μηνύσεων, από το μπλοκάρισμα των διαφημίσεων και βεβαίως μέσα από τη «λίστα Πέτσα» και βεβαίως στις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento σχετικά με οικονομικά σκάνδαλα που αφορούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και τον στενό του κύκλο, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στους παρευρισκόμενους τους λόγους για τους οποίους ορισμένα ΜΜΕ, μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, αλλά και τους τρόπους που χρησιμοποιούνται ώστε να «τιμωρηθούν» τα «ενοχλητικά ΜΜΕ» και να «επιβραβευτούν» τα φιλοκυβερνητικά. 

Αντίστοιχες εισηγήσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνολικά η δημοσιογραφία στην Ελλάδα, έγιναν και από τη Μιμή Τουφεξή, αλλά και από τον Tom Gibson, οι οποίοι επίσης μπήκαν στο στόχαστρο του υπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες. Φυσικά, οι κατηγορίες του κ. Χρυσοχοΐδη δεν έμειναν αναπάντητες, αφού τόσο η κ. Τουφεξή, όσο και η ίδια η πρόεδρος της LIBE, ξεκαθάρισαν ότι το πάνελ δεν είχε καμία συγκεκριμένη πολιτική χροιά.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι από τη συζήτηση απουσίαζε, ενώ είχε προσκληθεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, προκειμένου να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με το νομικό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα για κρίσιμα θέματα όπως η βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών κατά ΜΜΕ με σκοπό την οικονομική τους αφαίμαξη (SLAPP), αλλά και για τα τεράστια ζητήματα που προκαλούν στην ελεύθερη δημοσιογραφία οι διατάξεις του ελληνικού νόμου για τη συκοφαντική δυσφήμηση.

Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τη σημερινή συζήτηση, την Παρασκευή στο documentonews.gr και στο koutipandoras.gr…