Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα έναν σημαντικό νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, περισώζοντας ένα μέρος τουλάχιστον των σχεδίων της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο νόμος πέρασε παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να εναντιωθεί σε αυτόν.
Η ψηφοφορία έλαβε χώρα έπειτα από εβδομάδες κινητοποιήσεων των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένης και μιας διαδήλωσης χθες. 329 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου, 275 ψήφισαν κατά ενώ υπήρξαν και 24 αποχές.
Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης είναι ένα μεγάλο μέρος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, απαιτώντας από τις χώρες να εισαγάγουν μέτρα αποκατάστασης της φύσης στο ένα πέμπτο του εδάφους και της θάλασσάς τους μέχρι το 2030.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους δήλωσε πως η πολιτική είναι η “απτή συμβολή [της ΕΕ] στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, πολύτιμων οικοσυστημάτων, υγιών εδαφών και νερών, πρώτα και κύρια για τους αγρότες μας”.
Αποσκοπεί να ανατρέψει την εξασθένιση των φυσικών ενδιαιτημάτων της Ευρώπης -το 81% των οποίων κατατάσσεται στην κατηγορία εκείνων που δεν είναι σε καλή κατάσταση- και περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, για παράδειγμα την αποκατάσταση ελών έτσι ώστε να μπορούν να απορροφούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ωστόσο η τελική εκδοχή είναι πολύ πιο αδύναμη απ΄ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά.
Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης συνάντησε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις αφότου προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2022. Κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές είχαν προσπαθήσει να αποσυρθεί και κέρδισαν τελικά ορισμένες αλλαγές προκειμένου αποδυναμώνοντας ορισμένα τμήματά του όπως η εισαγωγή περισσότερων δέντρων, λιμνών και άλλων χαρακτηριστικών βιοποικιλότητας στη γεωργική έκταση.
Η πολιτική θα πρέπει τώρα να λάβει την τελική έγκριση των χωρών μελών της ΕΕ προτού τεθεί σε ισχύ. Η έγκριση αυτή είναι συνήθως τυπική διαδικασία και αναμένεται να αποφύγει τη μοίρα άλλων πράσινων πολιτικών τις οποίες απέσυρε η ΕΕ προκειμένου να καθησυχάσει τους αγρότες.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε έναν προτεινόμενο νόμο για τη μείωση των παρασιτοκτόνων και καθυστέρησε την υποχρέωση των αγροτών να θέτουν περισσότερη γη σε αγρανάπαυση.
Μέχρι τώρα οι κινήσεις αυτές δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών. Οργανωτές των κινητοποιήσεων λένε πως το πρόβλημα δεν είναι οι πράσινες πολιτικές και θέλουν η ΕΕ να αναλάβει δράσει για να περιορίσει τις φθηνές εισαγωγές τροφίμων.
Κατά η Νέα Δημοκρατία
«Είμαστε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης», τονίζει σε δήλωσή του μετά την ψήφιση της Έκθεσης για την Αποκατάσταση της Φύσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Πιστεύουμε ότι μέσα από το διάλογο, όπως αυτό φάνηκε και από την πρώτη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τη γνωμοδοτική έκθεση για την προστασία της Φύσης, με τις τροπολογίες του ΕΛΚ που υπερψηφίστηκαν από πολλές πολιτικές ομάδες, πετύχαμε να βελτιώσουμε αρκετά από τα ζητήματα που μας απασχόλησαν», συμπληρώνει και υπογραμμίζει τα εξής: «Παρόλα αυτά, η έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα, ως συμβιβαστικό αποτέλεσμα του τριλόγου, μπορεί να είναι βελτιωμένη, αλλά θεωρώ ότι επειδή συνεχίζονται οι αρνητικές συγκυρίες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που έχει δημιουργήσει μια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση, αλλά και ο πληθωρισμός, ο οποίος ενώ παρουσιάζει μια πτωτική τάση σε όλα τα είδη, στα τρόφιμα παραμένει υψηλός, ορισμένα ζητήματα της εν λόγω έκθεσης πρέπει να επανεξεταστούν και να ισχύσουν μόνο όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ώστε οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι και όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα να έχουν τη δυνατότητα και να παράγουν και να ζουν αξιοπρεπώς».
Διαβάστε επίσης: Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από το Μαξίμου