Ευρωεκλογές: Σε δεύτερη μοίρα η πολιτική για το κλίμα μετά τη βαριά ήττα των Πρασίνων

Ευρωεκλογές: Σε δεύτερη μοίρα η πολιτική για το κλίμα μετά τη βαριά ήττα των Πρασίνων

Σε κίνδυνο θα μπορούσαν να βρεθούν οι πολιτικές για το κλίμα μετά την ήττα των Πρασίνων στις ευρωεκλογές, οι οποίοι έχασαν 18 έδρες σε σύγκριση με το 2019.

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των βασικών χωρών όπου οι πράσινοι υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες, συχνά προς όφελος της ακροδεξιάς, ιδιαίτερα στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Guardian, στη Γερμανία, προπύργιο των Πρασίνων, το κόμμα έχασε σχεδόν το μισό της εκλογικής δύναμής πέφτοντας σχεδόν στο 12% από 20,5% το 2019. Στη Γαλλία, το ψηφοδέλτιο της Μαρί Τουσέν διασώθηκε μόλις και μετά βίας, εξασφαλίζοντας το 5% των ψήφων.

Το 2019, είχαν εισέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 72 αιρετοί των Πρασίνων, ανάμεσά τους 25 Γερμανοί και 12 Γάλλοι, επίπεδο-ρεκόρ που δεν αναμένεται να επαναληφθεί

Η έλλειψη πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγαση και τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, παράλληλα με τις εθνικές αντιδράσεις σχετικά με την πολιτική απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενδέχεται επίσης να έπαιξαν ρόλο στην άνοδο της ακροδεξιάς και στην παρακμή των Πρασίνων, αλλά και των Φιλελευθέρων.

Οι 18 έδρες που έχασαν οι Πράσινοι στην νέα Ευρωβουλή, θα αποδυναμώσουν και τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρώπη για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, καθώς οι 53 στους συνολικά 720 ευρωβουλευτές, θα δυσκολευτούν να στηρίξουν τις αποφάσεις για το Κλίμα.

«Οι Πράσινοι στη Γερμανία υπέστησαν σημαντικές απώλειες στους νεότερους ψηφοφόρους. Αυτό είναι ανησυχητικό. Η εκστρατεία μας δεν ήταν σε θέση να απευθυνθεί σε αυτούς τους ψηφοφόρους, για να τους δείξουμε τον επείγοντα χαρακτήρα της πολιτικής μας για το κλίμα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόυντ, ο οποίος επανεξελέγη για άλλη μια θητεία, μιλώντας στο Euronews.

Αισιόδοξα αποτελέσματα σε Δανία και Σουηδία

Στη Δανία, οι Πράσινοι έλαβαν τρεις έδρες αυξάνοντας τα ποσοστά τους, αλλά και στη Σουηδία, οι κατέγραψαν άνοδο 4,2 μονάδων, λαμβάνοντας ποσοστό 15,7%.

Σε αυτές τις δύο χώρες, οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι αντί να στραφούν στην ακροδεξιά, προτίμησαν πιο δημοκρατικές δυνάμεις ξεφεύγοντας από τον «κανόνα» στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η ακροδεξιά σημείωσε μεγάλα κέρδη σε πολλά κράτη.

Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο, ότι η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι λιγότερο ευαίσθητη σε ό,τι αφορά το κλίμα και τις αναγκαίες πολιτικές για την ταχεία ενεργειακή μετάβαση.

Η πράσινη ρητορική έχει υποχωρήσει και στο νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταγράφεται μια σαφής στροφή προς τα δεξιά, ενώ η αποχή έχει καταγράψει ιστορικά υψηλά ποσοστά.

Διαβάστε επίσης:
Documento Newsletter