Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για να ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου 2024
- Οι κάλπες για την ανάδειξη εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγουν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου 2024 και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.
- Οι εκλογείς θα αναδείξουν 21 ευρωβουλευτές, όπως και στις ευρωεκλογές του 2019, από ενιαία ψηφοδέλτια, με την ελληνική επικράτεια να αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.
- Συνολικά οι ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέξουν συνολικά 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότεροι συγκριτικά με τις εκλογές του 2019. Βέβαια, το σύνολό τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον/την πρόεδρο.
Πόσους σταυρούς βάζω
- Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.
- Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί (4) προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.
- Τα πολιτικά κόμματα που έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων προκειμένου να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι εκλεγμένοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας έως το 2029, όταν και θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.
- Σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα.
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 9 Ιουνίου 2024. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών (οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007). Μπορείτε να κάνετε χρήση της επιστολικής ψήφου, εφόσον εγγραφείτε εντός της προθεσμίας στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η ψήφος είναι υποχρεωτική πλην εξαιρέσεων για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.
Μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.
Διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ
Ως ψηφοφόρος με αναπηρία, ψηφίζετε αυτοπροσώπως κατ’ απόλυτη προτεραιότητα . Οι εφορευτικές επιτροπές καλούνται να σας διευκολύνουν με κάθε πρόσφορο μέτρο, ενώ σε κάθε εκλογικό κατάστημα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος. Στο παραβάν επιτρέπεται συνοδός εκλογέα, κατόπιν εκτίμησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και παρουσία του. Επίσης, επιτρέπεται συνοδός – σκύλος.
Μπορώ να ψηφίσω με πληρεξούσιο;
Όχι, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η ψήφος διά πληρεξουσίου.
Που ψηφίζω
Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του. Για να δείτε που ψηφίζετε, μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται.
Ποια έγγραφα χρειάζονται
Οι Έλληνες ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.
Σύνολο πληροφοριών από την επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης