Μητσοτάκης: Εικονική πραγματικότητα, damage control και οι «μουσικές καρέκλες» του ανασχηματισμού

Μητσοτάκης: Εικονική πραγματικότητα, damage control και οι «μουσικές καρέκλες» του ανασχηματισμού

Μπορεί στη χθεσινή του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στον Alpha να είπε ότι είναι «ανακουφισμένος» μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, διότι δόθηκε το μήνυμα της δυσαρέσκειας σε ευρωκάλπη, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Όσο στο Μαξίμου συνειδητοποιούν το μέγεθος της εκλογικής φθοράς, τόσο μεγαλώνει ο πανικός στον πρωθυπουργό. Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο έκανε την χειρότερη επίδοση σε απόλυτους αριθμούς στην ιστορία της, όχι μόνο έχασε 13 μονάδες σε 11 μήνες, σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές του Ιουνίου, αλλά έχασε ψηφοφόρους παντού σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, από τον κόσμο της εργασίας, μέχρι τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Για αυτό και άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει μελετήσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα των εκλογών, ξέρει ότι δεν υπέστη αυτή τη μεγάλη φθορά λόγω μόνο της απομάκρυνσης δεξιών ακροατηρίων από το κυβερνών κόμμα. Άλλωστε μία τέτοια ανάγνωση θα ήταν πολύ διαχειρίσιμη για τη γαλάζια παράταξη, διότι ο πρωθυπουργός σε όλη την πορεία του έχει δείξει ότι μπορεί πολύ εύκολα εκεί που φοράει το «μετριοπαθές προσωπείο», να υιοθετήσει πρακτικές του Όρμπαν. Το βαθύτερο πρόβλημα είναι ότι πλέον τα πιο ζωντανά κομμάτια της κοινωνίας (εργαζόμενοι, νέοι, μικρομεσαίοι) γύρισαν σε μεγάλο βαθμό την πλάτη τους στη ΝΔ.

Για αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για την συζήτηση περί κέντρου-δεξιάς, είπε ότι «δεν με αφορά καθόλου αυτή η κουβέντα», συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα είναι εάν θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Το μήνυμα της κάλπης ήταν «τρέξτε πιο γρήγορα». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν είναι δεξιό ή αριστερό το να έχουμε καλύτερες δομές στην υγεία. Επίσης, σε ότι αφορά τα εκ δεξιών κόμματα είπε ότι «πήραν τον περίπου τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων και το 2019 και το 2023 και το 2024. Ανακατανεμήθηκαν σε άλλα κόμματα».

Η μοναξιά της ήττας

Η προσωπική ήττα του πρωθυπουργού, φωτίζει και τις μεγάλες αντιθέσεις που ενυπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς το ηχηρό χαστούκι της κοινωνίας, έχει φέρει στην επιφάνεια τις διαφορετικές απόψεις και τις διαφορετικές ομαδοποιήσεις, που προσπαθούν να κερδίσουν χώρο στις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται. Η δεξιά πτέρυγα φωνάζει για την απομάκρυνση από την παραδοσιακή βάση του κόμματος, ενώ οι κεντρογενείς, μιλάνε για έλλειμμα αποτελεσματικότητας. Μόνο που οι συσπειρώσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, δεν γίνονται σε μία συνθήκη απόλυτης ηγεμονίας του Μητσοτάκη, όπου όλοι ήθελαν την «εύνοια του αρχηγού», αλλά σε μία κατάσταση που η εικόνα του «ανίκητου» Μητσοτάκη έχει θολώσει. Αυτή η συνειδοτοποίηση από τον πρωθυπουργό είναι που του παράγει μεγάλη ανασφάλεια και πανικό.

Ανασχηματισμός «μουσικών καρεκλών»

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι ο ανασχηματισμός που επίκειται δεν θα έχει ριζικές αλλαγές, αλλά ανακύκλωση προσώπων, με στοιχεία επικοινωνιακής ανανέωσης σε θέσεις υφυπουργών. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κάνει με συναινετικό τρόπο τις αλλαγές, διότι ξέρει πλέον, ότι αρκετοί στην «πρώτη ευκαιρία» θα δείξουν την δυσαρέσκειά τους. Πολλοί μάλιστα αναρωτιούνται που είναι εκείνες εποχές, όπου η φράση με «εντολή Μητσοτάκη» αποτελούσε καθημερινότητα. Πλέον, οι εντολές θα ορίζονται όχι μόνο από την βούληση του «αρχηγού», αλλά και από τους εσωτερικούς συσχετισμούς στην γαλάζια παράταξη.

Documento Newsletter