Ευρωεκλογές: Κάλπη ή παραλία; 11 νέοι της «Gen Z» απαντούν στο documentonews.gr

Ευρωεκλογές: Κάλπη ή παραλία; 11 νέοι της «Gen Z» απαντούν στο documentonews.gr

Έντεκα νέες και νέοι, από 17 έως 25 ετών, μιλούν στο documentonews για το αν θα ψηφίσουν στις αυριανές Ευρωεκλογές. Για κάποιους νέους της «Gen Z» είναι αδιάφορο και για άλλους είναι αυτονόητο πως θα συμμετέχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Οι εκτιμήσεις για την αποχή στις ευρωεκλογές προβληματίζουν.

Οι νέοι, μια ξεχωριστή κοινωνική ομάδα, είναι βαθύτατα διχασμένοι ως προς το δίλημμα «κάλπη ή παραλία». Χαρακτηριστικά μιλώντας για τον κίνδυνο της αποχής στην ΕΡΤ ο πολιτικός αναλυτής, Ανδρέας Δρυμιώτης, είπε ότι: «Καταρχήν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της αποχής για έναν πολύ απλό λόγο ότι ο κόσμος είναι μπαϊλντισμένος από εκλογές. Είχε δύο βουλευτικές εκλογές πριν από 12 μήνες, είχε άλλες τέσσερις, ουσιαστικά δύο και δύο αυτοδιοικητικές εκλογές. Και από την άλλη μεριά δεν τον συγκινούν κιόλας οι ευρωεκλογές και λογικά δεν τον συγκινούν. Γιατί άλλο είναι να ψηφίζεις για το ποιος θα σε κυβερνήσει κι άλλο είναι να ψηφίζεις για το ποιοι θα πάνε στην Ευρωβουλή. Λοιπόν, άρα έχουμε πάντοτε μειωμένο ενδιαφέρον στις ευρωεκλογές και το οποίο αυτή τη φορά μπορεί να εκδηλωθεί με πολύ περίεργους τρόπους. Κανένας δεν ξέρει αν θα έχουμε μεγάλη αποχή. Πιθανότατα να έχουμε».

Εντός του 21ου αιώνα στις ευρωεκλογές προσέρχονται  6 στους 10 Έλληνες πολίτες  με τη συμμετοχή να κυμαίνεται από 63,22% (2004) μέχρι 52,24% (2009). Πολλοί μάλιστα φοβούνται ότι αύριο η χώρα μας θα ξεπεράσει τον «πάτο» της οριακής συμμετοχής του 2009.

Μεγάλο ερώτημα των ευρωεκλογών είναι και η νέα γενιά, η οποία έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις και θα προσέλθει στις κάλπες σε μια εποχή που φαντάσματα του παρελθόντος επιστρέφουν στη Γηραιά Ήπειρο. Ένα τέτοιο φάντασμα είναι και αυτό της Ακροδεξιάς που εμφανίζεται τρομακτικά ενισχυμένη σε πολλά κράτη.

Η νεολαία είναι βαθιά διχασμένη μεταξύ αυτών που πιστεύουν πως «τίποτα δεν αλλάζει» και αυτούς που απαιτούν ένα καλύτερο μέλλον και μια πραγματική αλλαγή στην Ένωση.

Γιατί δεν θα ψηφίσουν 

Η μη ενημέρωση και πολύ περισσότερο η πεποίθηση πως «τίποτα δεν αλλάζει» είναι αυτό που θα οδηγήσει στην αποχή τον μαθητή της Γ΄Λυκείου, Μίλτο Καρατσώρα: «Έχω καταλάβει πως έχουμε Ευρωεκλογές και δεν θα ψηφίσω, περισσότερο γιατί δεν είμαι ενημερωμένος. Δεν έχω παρακολουθήσει και λόγω των πανελληνίων. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποιο κόμμα ή κάποιος που να μου κινεί το ενδιαφέρον ή να ταυτίζομαι με τις απόψεις του». Την ίδια άποψη έχει και ο 19χρονος Βασίλης Πατζούρης, φοιτητής στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής: «Δεν θα πάω καν. Γενικά έως τώρα δεν έχω ψηφίσει ποτέ. Δεν αξίζει να πάω γιατί και δεν έχω ασχοληθεί και πολύ. Δεν ταυτίζομαι με κάποιον σίγουρα σε αυτή τη φάση. Μια ψήφος δεν θα κρίνει και κάτι. Προσωπικά δεν μου έχει κινήσει και το ενδιαφέρον κάποιος για να ασχοληθώ». Όσα καλέσματα και να κάνουν οι αρχηγοί των κομμάτων προς την νεολαία πολύ πιθανόν είναι και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών να προτιμήσουν την παραλία. Αυτό θα έκανε και ο Βασίλης Μπαρμπουνάκης, φοιτητής Τουριστικών Σπουδών που μπορεί να βρίσκεται εκτός Ελλάδος, αλλά και πάλι δεν επιθυμεί να συμμετέχει: «Όχι δεν θα ψηφίσω. Θα πήγαινα παραλία αν ήμουν στην Ελλάδα. Δεν έχω παρακολουθήσει τίποτα και για να είμαι ειλικρινής δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Μου φαίνονται όλοι ίδιοι».

Καταγγέλλει μάλιστα στο documentonews και το φιάσκο της επιστολικής ψήφου: «Είμαι στο εξωτερικό τώρα λόγω Erasmus και δεν ήταν καθόλου εύκολο με τις πλατφόρμες και την επιστολική ψήφο. Φίλοι μου έκαναν αίτηση για την επιστολική και ήταν σκέτη ταλαιπωρία. Εν τέλει με αυτό το μπάχαλο το εγκατέλειψαν και εκείνοι που ήθελαν να ψηφίσουν».

Τις συνεχόμενες διαφημίσεις που του εμφανίζονται σχολίασε ο 21χρονος, Χρήστος Σκούρας που είναι νέος δημοσιογράφος: «Πιο πολύ με τις διαφημίσεις που μου πετάγονται έχω μπει στο κλίμα των ευρωεκλογών. Βρίσκονται παντού, είναι πολλές και συνεχόμενες. Δεν θεωρώ πως με εκπροσωπεί κάτι και δεν θέλω να πάω καν και να μπω στη διαδικασία. Από τη στιγμή που δεν ταυτίζομαι με κάτι το θεωρώ ανούσιο να ψηφίσω».

Εκείνοι που θα πάνε στην κάλπη

Στον αντίποδα βρίσκεται το κομμάτι εκείνο  της νεολαίας που εμφανίζεται αποφασισμένο να προτιμήσει την κάλπη από την παραλία. Ο καθένας έχει το δικό του κίνητρο που τον ωθεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Για την Αλεξάνδρα και την Όλγα ,μαθήτριες της Β Λυκείου, που θα είναι η πρώτη τους φορά στην κάλπη ,το «ναι ,θα ψηφίσω» είναι αυτονόητο.

Η Αλεξάνδρα Πολυχρονοπούλου εξηγεί πως το κύριο της κριτήριο για να ψηφίσει  «θα είναι το πιο κόμμα θα στηρίξει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ποιο θα φέρει στο επίκεντρο το ζήτημα των γυναικοκτονιών και της πατριαρχίας. Ως γυναίκα και μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις που αυξάνονται σε συνάρτηση με την άνοδο της ακροδεξιάς είναι από τα ζητήματα που με αφορούν πολύ».

Η Όλγα Λάιου πιστεύει πως η γενιά της πολλές φορές δεν αντιλαμβάνεται την ευθύνη που φέρει για το μέλλον της .

Υποστηρίζει πως «οι εκλογές είναι απαραίτητη διαδικασία, το λευκό ή η αποχή για μένα είναι συνενοχή και αποδοχή των προβλημάτων που μας ταλανίζουν. Οι ευρωεκλογές μας αφορούν όλους, διότι πέρα από Έλληνες πολίτες είμαστε και Ευρωπαίοι πολίτες. Θα στηρίξω το κόμμα το οποίο πιστεύω πως μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτά. Ελλιπείς υποδομές, υπό τις οποίες δεν μπορεί να λειτουργήσει το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα, ιδιωτικοποίηση πανεπιστημίων, αστυνόμευση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανισότητα, ακρίβεια, αναδυόμενη πατριαρχία, αμέτρητες γυναικοκτονίες… Πόσα ακόμα να αντέξουμε ως γενιά;».

Με τις μαθήτριες συμφωνεί και η τυφλή φοιτήτρια ,Ματίνα Γιάτσου: «Αν μένουμε αμέτοχοι, στερούμαστε από τον εαυτό μας το δικαίωμά μας να ακουστούμε. Οι αποφάσεις θα παρθούν, απλώς χωρίς εμάς. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει όλοι μας να κάνουμε τις επιλογές μας και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτές. Αν αποδειχτούν λανθασμένες, μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτό».

Η Εσμεράλντα Μαργκεντάι ήταν από τα τυχερά παιδιά που όταν οι γονείς της ήρθαν στην Ελλάδα, βρήκε μια μεγάλη αγκαλιά από την κοινωνία της Εύβοιας, όπου και μεγάλωσε. Αισθάνεται την Ελλάδα πατρίδα της για αυτό και θεωρεί ότι πρέπει να πάει να ψηφίσει: «Θα ψηφίσω, μου δίνεται η ευκαιρία να επηρεάσω αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μου. Το να μείνω αμέτοχη με οδηγεί στο να χάσω πράγματα και να παραμένω θεατής των εξελίξεων».

Την Εσμεράλντα συμπληρώνει ο συμφοιτητής της στο Πάντειο, Δ. Μυρογιάννης: «Θα πάω να ψηφίσω διότι η ψήφος είναι ένα προνόμιο. Πρέπει να προστατεύουμε τη δημοκρατία και να μην τη θεωρούμε δεδομένη. Παράλληλα το να μην έχεις άποψη ή ακόμα χειρότερο να έχεις άποψη και να μην την εκφράζεις».

Τη συζήτησή μας κλείνει ο χημικός και μεταπτυχιακός φοιτητής Θέμης Αϊβαλιώτης. Θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμες τις φετινές εκλογές και επισημαίνει:

«Ανεξάρτητα της κυβέρνησης που έχουμε, δεν θεωρώ πως οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για να εκδηλώσουμε μια ψήφο διαμαρτυρίας. Είναι υποχρέωση, όταν ζητείται η γνώμη μας στη διαμόρφωση ενός ευρωκοινοβουλίου, να θυσιάσουμε 10 λεπτά για τα επόμενα 5 χρόνια. Κοιτώ περισσότερο τα πρόσωπα, παίζουν μεγάλο ρόλο για την επιλογή στην κάλπη κατά τη γνώμη μου».

Η άνοδος της ακροδεξιάς προβληματίζει τους  νέους

Τα νέα παιδιά ενδιαφέρονται έντονα για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Είναι, άλλωστε, τα εγγόνια της γενιάς που έζησε τον ναζισμό και  προβληματίζονται μήπως ζήσουν τις ιστορίες που άκουγαν από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

Όπως τονίζει η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου στο 7ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Αλεξάνδρα Πολυχρονοπούλου: «το πιο φλέγον ζήτημα που με ανησυχεί περισσότερο είναι ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς. Οφείλει να ενωθεί ο προοδευτικός κόσμος απέναντι σε αυτή την τρομακτική άνοδο».

Απ΄ την πλευρά του, ο Δημήτρης Μυρογιάννης, φοιτητής στο Πάντειο και εργαζόμενος στην εστίαση τονίζει την γεωπολιτική σημασία των εκλογών: «Υπάρχουν δυο άτυπα μέτωπα σε ένα ιδιότυπο «Ψυχρό Πόλεμο» και είναι ζωτικής σημασίας η συμμετοχή μας σε αυτές τις ευρωεκλογές για να μπορέσει η Ευρώπη να αυτονομηθεί από το άρμα των ΗΠΑ. Φιλειρηνική πολιτική με επίκεντρο τη διπλωματία και τον διάλογο είναι κάτι που λείπει πολύ από την Ένωση».

Η ακρίβεια, η καθημερινότητα και η κλιματική αλλαγή

Η πληθωριστική κρίση που διαπερνά την Ευρώπη και είναι η τρίτη κατά σειρά κρίση που περνάει η «Gen Z», απασχολεί, επίσης ,έντονα τους νέους, μαζί με το τι μέλλει γενέσθαι με το κλίμα και είναι από τους λόγους που τους οδηγούν στην κάλπη.

Η Ματίνα Γιάτσου, φοιτήτρια Ψυχολογίας και άτομο με οπτική αναπηρία εξηγεί πως βιώνει την ακρίβεια:

«Ως άτομο με οπτική αναπηρία, λαμβάνω επίδομα αναπηρίας. Οι τιμές έχουν αυξηθεί πλέον σε τέτοιο βαθμό, που απλά δεν επαρκεί. Πολλοί  συμφοιτητές μου κάνουν δύο δουλειές για να μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα τους. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο με την παρέμβαση της Ευρωβουλής, η οποία μπορεί να επιλύσει το ζήτημα αυτό πιο αποτελεσματικά από ότι οποιαδήποτε εθνική κυβέρνηση».

Την Ματίνα συμπληρώνει η φοιτήτρια Ε. Μαργκεντάι: «Η ακρίβεια μας επηρεάζει όλους και μετά την πανδημία οφείλουν να δώσουν έμφαση στην οικονομική και συνάμα βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε πολιτικές για το κλίμα γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ και ενισχύει και άλλα προβλήματα όπως την μετανάστευση. Θα πρέπει να δοθεί μια κοινή πολιτική γραμμή στην Ε.Ε.».

Την καλύτερη διαχείριση της ανεργίας και του πληθωρισμού θα ήθελε και ο Δ. Μυρογιάννης από την επόμενη ευρωβουλή:

«Έχουν πληγεί βαθύτατα οι μικρομεσαίες τάξεις. Είναι κάτι που με πνίγει κι εμένα προσωπικά ως φοιτητή και εργαζόμενο. Το τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως φοιτητές για να τα βγάλουμε πέρα δεν καθορίζεται αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επιβίωση είναι ένας καθημερινός αγώνας αν θες να ζήσεις μόνος».

Ο αποκλεισμός ,επίσης, που βιώνουν τα άτομα με αναπηρίες στην χώρα μας και καθιστά την καθημερινότητά τους έναν καθημερινό αγώνα είναι ένα σοβαρό θέμα.

Όπως εξηγεί στο documentonews η Ματίνα Γιάτσου, η προσβασιμότητα απουσιάζει από την καθημερινότητά της: «Σπασμένα πεζοδρόμια, μη προσβάσιμα κτίρια, απουσία ηχητικής αναγγελίας σε πολλά Μ.Μ.Μ. κ.α. θεωρούνται πολυτέλεια. Πιστεύω ότι μία δραστική λύση θα ήταν η θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας από την ευρωπαϊκή ένωση για την τήρηση ενός πρωτοκόλλου προσβασιμότητας που να αφορά όλα τα κράτη μέλη. Η διαφορά της Ελλάδας με το εξωτερικό είναι χαώδης. Εκεί τα ανάπηρα άτομα βγαίνουν από το σπίτι, δεν μένουν μέσα όπως εδώ».

Διαβάστε επίσης:

Το Πόθεν Έσχες του Μητσοτάκη «βραχυκυκλώνει» από την εποχή της Siemens

Porsche και ψέματα από την υφυπουργό που «μάρσαρε» σε περιοδεία στη Λέσβο

ΣΥΡΙΖΑ για σκάνδαλο υποκλοπών: Απόδειξη της ενοχής του πρωθυπουργού η προσπάθεια συγκάλυψης

Κρήτη: Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη – Εντυπωσιακή ανασκαφή των μινωικών χρόνων κοντά στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Γιατί δεν δηλώσατε την offshore σας κ. Μητσοτάκη;

Μετά τις έδρες… «κλέβουν» και αφίσες – Η Νέα Αριστερά αντέγραψε αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ από το 2009 (Photos)

Μποναμάς 180.000 ευρώ σε «ημετέρους» από την ΑΑΔΕ – Απευθείας αναθέσεις από τον Γιώργο Πιτσιλή

Καιρός: Από τα 40άρια στα μελτέμια και… ξανά στον καύσωνα – Με τι καιρό θα πάμε στις κάλπες (LIVE)

 

 

 

Documento Newsletter