Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για το ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Τα βλέμματα ωστόσο επικεντρώνονται στην απόφαση που θα ληφθεί για το μόρφωμα «Σπαρτιάτες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Α1 Πολιτικό Τµήµα του Αρείου Πάγου αναμένεται μην συμπεριλάβει το κόμμα του Β. Στίγκα στα κόμματα και του συνασπισμούς κομμάτων που θα μετάσχουν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. «Με βάση τον νόμο περί «πραγματικής ηγεσίας» των κομμάτων, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η απαγόρευση καθόδου των Σπαρτιατών» σημειώνουν νομικοί κύκλοι.
Υπενθυμίζεται ότι με την παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών των «Σπαρτιατών» για εξαπάτηση εκλογέων ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης αναγνωρίστηκε ως ο πραγματικός ηγέτης του μορφώματος.
Τι θα γίνει με τις έδρες
Παράλληλα, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τί θα γίνει με τις 12 έδρες που κατέχουν. Απόφαση, η οποία εκκρεμεί μετά από προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής στο Κοινοβούλιο του κόμματος των Σπαρτιατών.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία, τα σενάρια για τις έδρες των Σπαρτιατών είναι δύο:
α). Να επαναληφθούν οι εκλογές στις περιφέρειες που εκλέχτηκαν οι βουλευτές των Σπαρτιατών. Είναι ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εφόσον κριθεί ότι πρέπει να στηθούν κάλπες το δίλημμα που προκύπτει είναι αν θα γίνουν οι εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες μαζί με τις Ευρωεκλογές ή σε άλλο χρόνο.
β). Το ποσοστό του 4,68% που έλαβαν οι Σπαρτιάτες στις εθνικές εκλογές και μεταφράζεται σε 12 έδρες να μοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εν αναμονή της απόφασης για τα κόμματα, επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες της ΝΔ για την «δι’ αντιπροσώπων» παρουσία του Κασιδιάρη στη Βουλή υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική ατολμία και η νομοθετική αβελτηρία που επέδειξε η Κυβέρνηση με τρεις αποτυχημένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε καταθέσει άλλη νομοθετική ρύθμιση, αποθράσυναν τους νεοναζιστές. Όπως και η μη διαψευσθείσα συνάντηση υπουργού με ανώτατο δικαστικό για τις νομοθετικές αλλαγές».
Πόσα κόμματα κατέθεσαν αίτηση
Συνολικά, αίτηση για συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου έχουν υποβάλει 46 συνδυασμοί, μεταξύ των οποίων τα 9 κοινοβουλευτικά κόμματα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας), γνωστοί σχηματισμοί όπως το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ο ΛΑΟΣ, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ο νέος κομματικός σχηματισμός του Ανδρέα Λοβέρδου, οι «Δημοκράτες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 46 συνδυασμούς που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, τουλάχιστον, 14 κόμματα και συνασπισμοί φαίνεται πως θα αποκλειστούν καθώς δεν πλήρωσαν το παράβολο 20.000 ευρώ που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές.