Ευνοϊκές ρυθμίσεις για νόμιμους μετανάστες – Μειώνονται τα παράβολα για χορήγηση και ανανέωση αδειών διαμονής

Αλλαγές στον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης προωθούνται με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ανασχεδιάστηκε το σύστημα χορήγησης αδειών παραμονής νόμιμων μεταναστών, με μειωμένα ποσά για παράβολα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέτει μια νέα οικονομική παράμετρο στην αγορά εργασίας ώστε να καθίσταται δυνατή η είσοδος και διαμονή πολίτη τρίτης χώρας για παροχή εξαρτημένης εργασίας στην Ελλάδα. Υποχρεώνονται οι εργοδότες να καταβάλλουν τέλος 200 ευρώ μαζί με την αίτηση για κάθε εργαζόμενο που μετακαλούν από το εξωτερικό (εκτός ΕΕ) για πρόσληψη στη χώρα μας. Το ποσό αυτό εισπράττεται από την αρμόδια υπηρεσία υπέρ δημοσίου και δεν επιστρέφεται.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε εργοδότης που επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό για εξαρτημένη εργασία, καταθέτει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του. Σε αυτή αναφέρονται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, τα στοιχεία και η ιθαγένεια των προς απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, η ειδικότητα, καθώς και το χρονικό διάστημα της απασχόλησης.

Μέχρι σήμερα η αίτηση έπρεπε να συνοδεύεται: (α) από έγκυρη σύμβαση εργασίας για ένα τουλάχιστον έτος στην Ελλάδα από την οποία προκύπτει ότι η αμοιβή του είναι ίση, τουλάχιστον, με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη και (β) εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας νομικού προσώπου από τα οποία να προκύπτει η δυνατότητα του εργοδότη να καταβάλει τις μηνιαίες αποδοχές όπως αυτές ορίζονται στη σύμβαση εργασίας.

Τώρα εισάγεται η εξής προσθήκη στην παρ.1 του αρθρου 12 του νόμου 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης): «μαζί με την αίτηση ο/η εργοδότης καταθέτει αποδεικτικό καταβολής τέλους 200 ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας , που θέλει να απασχολήσει, το οποίο εισπράττεται υπέρ του δημοσίου και δεν επιστρέφεται».

Η ρύθμιση προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, στο πλαίσιο αλλαγών του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης . Είναι μια από τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται σε τροπολογία (αριθμ. 1603/194 -1.6.2018) για ζητήματα νόμιμης μετανάστευσης. Υπογράφεται από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου , τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Κορμός της τροπολογίας είναι οι αναπροσαρμογές στο ύψος των παραβόλων, τα οποία εισπράττονται για την κατάθεση αιτήσεων χορήγησης και ανανέωσης αδειών διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών . Το θέμα των προέκυψε πιεστικά καθώς το Δεκέμβριο 2017 είχε κινηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδικασία επί παραβάσει για τη χώρα μας (προειδοποιητική επιστολή) εγκαλώντας την Ελλάδα για υψηλά ποσά που ζητούνται για τη χορήγησης αδειών. Κατά την Κομισιόν, δεν τηρούν την αρχή της αναλογικότητας, ποσά όπως των 400 ευρώ για άδειες επί μακρός παραμονής ή των ποσών από 150 ευρώ έως 450 ευρώ για την έκδοση «μπλε κάρτας» και αδειών οικογενειακής επανένωσης κ.ά.

Ετσι, με την προωθούμενη αναπροσαρμογή αποσυνδέεται το ύψος των παραβόλων από τη διάρκεια ισχύος της άδειας παραμονής και θεσμοθετείται ενιαίο παράβολο ύψους 150 ευρώ. Η μείωση εκτιμάται από 50%-62,5% αναλόγως του τύπου της άδειας.

Υγειονομική περίθαλψη για παιδιά μεταναστών

Παράλληλα, επιχειρείται να λυθεί ένα πρόβλημα που διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζουν, κατά την ενηλικίωσή τους, παιδιά νόμιμων μεταναστών. Στον Κώδικα Μετανάστευσης υπάρχει η πρόβλεψη ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα για εργασία και τα μέλη των οικογενειών τους, εφόσον είναι συντηρούμενα, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται, αναλόγως του επαγγέλματος που ασκούν, αντίστοιχα με τους ημεδαπούς. Επίσης, πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα για λοιπούς λόγους μπορούν να ασφαλίζονται σε ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς.

Όμως, τα παιδιά νόμιμων μεταναστών όταν ενηλικιώνονταν, αντιμετώπιζαν προσκόμματα στην υγειονομική τους περίθαλψη. Ετσι, προωθείται νέα διάταξη, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα. Προστίθεται τρίτο εδάφιο στην περίπτωση ε΄ του άρθρου 6 του Μεταναστευτικού Κώδικα ως εξής: «τα τέκνα των πολιτών τρίτων χωρών μετά την ενηλικίωσή τους, συνεχίζουν να ασφαλίζονται στο φορέα του γονέα, σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία για υγειονομική περίθαλψη που ισχύει για ημεδαπούς και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα».

Ακολουθεί η τροπολογία για νέες προβλέψεις του Κώδικα Μετανάστευσης

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/06/06/5b17ec96cd3a18624c3e1762.pdf