Ευλογιά των πιθήκων: Καθησυχαστικοί οι ειδικοί παρά την αύξηση των κρουσμάτων – Ήπια νόσος που μεταδίδεται δύσκολα

Ευλογιά των πιθήκων: Καθησυχαστικοί οι ειδικοί παρά την αύξηση των κρουσμάτων – Ήπια νόσος που μεταδίδεται δύσκολα

Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό καθώς αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα στο εξωτερικό, οι ειδικοί ωστόσο παραμένουν καθησυχαστικοί επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια ενδημική νόσος η οποία μεταδίδεται πάρα πολύ δύσκολα.

Κ ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ετοιμάζεται να προτείνει εμβολιασμό, οι Έλληνες ειδικοί προτείνουν ψυχραιμία.

«Η αλήθεια είναι ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων είναι πολλά, έφτασαν τα 140 χτες, από τις 7 Μαΐου. Είναι πολύ λίγες οι ημέρες. Μπορεί να γίνουν 5.000 ή 10.000», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας, ωστόσο, επέμεινε ότι «αυτή η νόσος δεν έχει τάση μεγάλης εξάπλωσης, δεν μεταδίδεται πολύ εύκολα».

«Προφανώς κάποιος την έφερε στην Ευρώπη από την Αφρική. Είναι συχνή στην κεντρική και δυτική Αφρική. Στην Νιγηρία είχε πολλά κρούσματα τελευταία, στο Κονγκό έχει ιστορικά τα περισσότερα».

Όπως είπε πρόκειται για μια «ήπια νόσος», ενώ «εμβόλια υπάρχουν, τρία. Τα δύο είναι εγκεκριμένα, το τρίτο σε προχωρημένο στάδιο έρευνας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο πριν, όσο και λίγο μετά την έκθεση, για να μειώσουν την ένταση της νόσου. Αλλά πιστεύω δεν θα χρειαστεί, δεν είναι τόσο μεταδοτική».

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ενώ «οι γνώσεις που είχαμε πριν την συγκεκριμένη περίπτωση έδειχναν ότι μεταδίδεται και με το αναπνευστικό και με τη στενή επαφή… αυτό που μάθαμε τώρα είναι ότι μεταδίδεται και σεξουαλικά. Περισσότερα από τα 30 κρούσματα, ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, με εξανθήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Είναι νωρίς για να πούμε οριστικά συμπεράσματα, αλλά υποτέθηκε ότι υπάρχει σχέση με ερωτικές πρακτικές. Είναι κάτι καινούργιο, δεν υπήρχε στη βιβλιογραφία».

Ο «κύκλος» της νόσου από τη στιγμή της εκδήλωσης μέχρι την ίαση είναι «περί τις 20 ημέρες». «Προληπτικά δεν γνωρίζω να υπάρχει αγωγή, μόνο το εμβόλιο, ακόμη και μετά την έκθεση» κατέληξε.

Τζανάκης:  «Τελείως διαφορετική νόσος η ευλογιά των πιθήκων από την παιδική ανεμοβλογιά»

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια τελείως διαφορετική νόσος από την παιδική ανεμοβλογιά. Η προσβολή ενηλίκων με ανεμοβλογιά σε ένα ποσοστό 10-15% οδηγεί σε βαριές πνευμονίες. Εμβόλια για την ανεμοβλογιά γίνονται στην παιδική ηλικία. Για αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε τα παιδικά εμβόλια», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής  Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο MEGA.

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ξαδερφάκι της γνωστής ιστορικής νόσου, της ευλογιάς. Για την ευλογιά των πιθήκων αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιτρεπόμενο εμβόλιο. Υπάρχει ένα εμβόλιο από τη Δανία, αλλά δεν έχει επιτραπεί γιατί έχουμε μειωμένες κλινικές δοκιμές. Έτσι ο ECDC προτείνει να εκπονηθούν στρατηγικά προγράμματα εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων με το κλασικό εμβόλιο της ευλογιάς, το παλιό», εξήγησε ο ίδιος.

«Το εμβόλιο της ευλογιάς το έχουν κάνει οι άνθρωποι άνω των 50. Πιθανότατα αυτοί που το έχουν κάνει να είναι προστατευμένοι από τη βαριά νόσο αν τυχόν προκύψει πρόβλημα στην κοινότητα από αυτή την καινούργια αρρώστια. Τα προγράμματα εμβολιασμού για την ευλογιά έχουν σταματήσει από το 1980, που η νόσος κηρύχτηκε ιστορική. Υπάρχουν, όμως, αποθέματα εμβολίων. Περιμένουμε με αγωνία το report από τον ECDC για να δούμε τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία. Πρέπει να δούμε το πώς πέρασε η ευλογιά των πιθήκων από τους κατοίκους της Αφρικής, σε Ευρωπαίους που δεν έχουν ταξιδέψει στην Αφρική. Το 2003 στο Ιλινόι των ΗΠΑ ο ιός μεταφέρθηκε μέσω αρουραίων σε κατοικία σκυλιά και μετά προκάλεσε 70 κρούσματα», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Παράλληλα φάνηκε καθησυχαστικός και εκείνος λέγοντας πως «ο πολύς κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για την ευλογιά των πιθήκων. Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ δύσκολα, με πολύ κοντινή επαφή με πάσχοντα, ο οποίος είναι μολυσματικός όταν πλέον είναι συμπτωματικός και με το εξάνθημα», συνέχισε ο κ. Τζανάκης, καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη.

Αναφερόμενος στο που εντοπίζονται μέχρι στιγμής τα κρούσματα, αλλά και στο πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων, ο ίδιος εξήγησε ότι «Πρώιμες ανακοινώσεις και από τον ECDC, μιλούν για νέους άνδρες κυρίως κάτω των 50 ετών που είναι είτε ομοφυλόφιλοι, είτε αμφιφυλόφιλων, που αυτό δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται πολύ στενή σωματική επαφή για να μεταδοθεί αυτή η αρρώστια. Περιμένουμε να δούμε με αγωνία το γιατί μεταφέρθηκε στην Ευρώπη σε ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στην Αφρική. Αν απαντηθεί αυτό, πολλά προβλήματα θα λυθούν».

Μαγιορκίνης: Υπερδιπλάσιοι οι ασυμπτωματικοί

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη μετάδοση του ιού είναι με την πολύ στενή επαφή με ασυμπτωματικά άτομα.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής επισημαίνει ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς και «ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι θα προκύψουν και αρκετά γεγονότα που δεν εξηγούνται με τη σεξουαλική επαφή και πιθανώς δεν θα μπορούμε να βρούμε την πηγή της μετάδοσης. Και τόνισε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός, καθώς το νόσημα είναι γνωστό, δεν μεταδίδεται με ταχύτητα και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Παγώνη: Δε χρειάζεται πανικός

Δεν υπάρχει κίνδυνος μια νέας πανδημίας ξεκαθάρισε η Ματίνα Παγώνη. Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ επισήμανε πως «είναι ενδημική νόσος στην Αφρική χρόνια τώρα. Το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο ήταν στο Κονγκό το 1970», ανέφερε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ΣΚΑΙ. Όπως είπε δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός αν ακολουθούνται οι κανόνες ατομική υγιεινής.

«Μεταδίδεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και με την επαφή, και κυρίως εκεί που υπάρχουν δερματικές αλλοιώσεις», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, διαρκούν περίπου 3-4 εβδομάδες, και είναι κυρίως πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων και εξάνθημα με φυσαλίδες.

Μπουρλά: Ο κορονοϊός είναι σοβαρότερη απειλή

Μιλώντας σε εκδήλωση στον Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε ερώτηση για την ευλογιά των πιθήκων, επισήμανε ότι «όλα τα ζητήματα υγείας μας απασχολούν. Και φυσικά, είχα την ευκαιρία, από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε, να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο».

«Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», πρόσθεσε.

Θεοδωρίδου: Δεν τίθεται θέμα εμβολίου

Στο θέμα του εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία επισήμανε ότι εγκεκριμένο εμβόλιο με αποκλειστική στόχευση την ανοσοποίηση του πληθυσμού από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Μιλώντας στον ιστότοπο iatropedia.gr, τόνισε: «Δεν έχουμε εμβόλιο. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει. Στην Αμερική έχουν παρασκευάσει ένα εμβόλιο με εξασθενημένους ιούς και έχουν κάποια εκατομμύρια δόσεις. Θέμα εμβολίου επί του παρόντος, δεν γνωρίζω καμία χώρα να έχει, όπως δεν έχει και η χώρα μας».

Διαβάστε επίσης

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων – Τι προτείνει το ECDC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter