Ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητούν οι επενδυτές – Τι αναφέρουν οι διεθνείς οίκοι

Ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητούν οι επενδυτές – Τι αναφέρουν οι διεθνείς οίκοι

Σαν σκηνή από το “Braveheart”, που οι πολεμιστές κρατούν την υπομονή και τη δίψα τους για επίθεση στο πεδίο της μάχης μέχρι ο εχθρός να φθάσει πολύ κοντά τους, μοιάζουν οι διεθνείς επενδυτές, κολλημένοι στα monitors των χρηματιστηρίων όπου ετοιμάζουν με προσοχή τις επενδυτικές επιλογές για το Σεπτέμβριο.

Και μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα διαμορφώνει τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε να γίνει ένας πιθανός επενδυτικό στόχος στο πεδίο των μαχών.

Οι ενδείξεις και οι δείκτες δεν είναι όμοιοι με εκείνους που αναλυτές παρακολουθούσαν στο παρελθόν για να διενεργήσουν μια ασφαλή πρόβλεψη. «Ασφαλείς προβλέψεις δεν υπάρχουν», τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ κορυφαίος αναλυτής της εγχώριας αγοράς, «όταν οι διεθνείς πολιτικές είναι αυτές που δίδουν κατεύθυνση στην οικονομία».

Τόσο το Ελληνικό χρηματιστήριο όσο και πολλά ευρωπαϊκά αντιμετωπίζονται από τους ξένους πολυπαραμετρικά. Το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν λειτουργεί απομονωμένο όσο και εάν η εθνική οικονομία πέρασε μεγάλη περίοδο απομόνωσης. Λειτουργεί στο πλαίσιο μιας γεωγραφικής ζώνης στην οποία υπάρχουν σημαντικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που δεν μπορεί παρά να το επηρεάσουν (Τουρκία, Ιταλία κλπ).

«Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον των ευρωπαϊκών αγορών μπορεί να ανακαλύψει κανείς καλά κρυμμένα “διαμάντια”, τα οποία στο προσεχές διάστημα θα αποδώσουν και θα μπορέσουν να κινήσουν τις επενδυτικές μηχανές και προς άλλες κατευθύνσεις», τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εγχώριος αναλυτής, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, και προσθέτει: «Μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει στην παρούσα φάση λίγες επενδυτικές ευκαιρίες, ωστόσο εκτιμάται πως το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει και να υπάρξουν αποδόσεις σημαντικές για εγχώριους και διεθνείς επενδυτές στην περιοχή».

Αυτή προφανώς είναι και η πρόβλεψη των διεθνών οίκων αξιολόγησης που αναβάθμισαν πολλαπλώς τη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Δύο μονάδες αναβάθμισε η Fitch τη χώρα (ΒΒ-) στις 10 Αυγούστου, ενώ είχε προηγηθεί τον Ιούνιο το B+ από την S&P . Αναμένεται, επίσης, με ενδιαφέρον στις 21 Σεπτεμβρίου η γνώμη της Moody’s. Η οικονομία της χώρας κατά τη Fitch θέλει τρεις ακόμη ακόμη βαθμίδες προκειμένου να γίνει επενδύσιμη.

Την ίδια βέβαια στιγμή η Moody’s επαναξιολογεί την Ιταλία με πιθανότητα υποβάθμισης κάτι που στέλνει στα ύψη τα επιτόκια.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα επιτόκια των δικών μας ομολόγων υποχωρούν. Αντίθετα με το χρηματιστήριο, ένας δείκτης μεγαλύτερης ασφάλειας παραμένουν τα ομόλογα. Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα υποχώρησαν χθες κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 4,24% από 4,34% στοιχείο, το οποίο εκφράζει αισιοδοξία και προσδοκία. Σήμερα μάλιστα άνοιξαν στο 4,23%.

Έξι μονάδες βάσης χαμηλότερα βρίσκεται η απόδοση του 5ετούς στο 3,22%. «Ίσως οι εξελίξεις αυτές να αποτελούν μια άλλη και πιο αισιόδοξη οπτική για το πώς είδαν οι αγορές το διάγγελμα του πρωθυπουργού σε ότι αφορά την έξοδο από τα μνημόνια», εκτιμά η ίδια πηγή και προσθέτει: «Οι αγορές θέλουν να δουν να δημιουργείται χώρος για ανάπτυξη. Αυτές τις πολιτικές θα υπερψηφίσουν ή θα καταψηφίσουν. Έχει η Ελλάδα τέτοιο περιθώριο; Αν ναι, τότε μπορεί να θεωρηθεί επενδύσιμη περιοχή. Aν όχι, θα περιμένει τη σειρά της».

«Αυτό που ίσως για κάποιους μοιάζει παροχολογία άλλοι ενδέχεται να το θεωρήσουν αναπτυξιακό πρόγραμμα», σημειώνουν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Την επόμενη των μνημονίων δηλαδή από σήμερα, οι ευθύνες δεν είναι μόνον κρατικές είναι και ιδιωτικές. Τώρα αρχίζει ή πρέπει να αρχίσει ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης, λιγότερο αμυντικός και μάλλον πιο επιθετικός για να προλάβουμε τη ρευστότητα που ούτως ή άλλως θα τοποθετηθεί στην Ευρώπη με κάποια κριτήρια, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Και όσο και αν για κάποιους δεν φαίνεται πιστευτό, αρκετοί υποστηρίζουν πως υπάρχουν αυτά τα κριτήρια.

– Η χώρα ξεκινάει από πολύ χαμηλά και άρα τα περιθώρια ανόδου είναι υπαρκτά.

– Οι κλάδοι αλλάζουν σχεδιασμούς όσο αυτό είναι εφικτό. Οι τράπεζες καλούνται πέρα από άμυνα και σε μια στοιχειώδη επίθεση, αναζητώντας τρόπους να χρηματοδοτήσουν επιτέλους την οικονομία. Διαμορφώνουν νέα προϊόντα και αρχίζουν να μελετούν τρόπους απόκτησης ρευστότητας. Αυτός άλλωστε είναι και ο χειρότερός τους δείκτης. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν φέτος η πιστωτική επέκταση ίσως και να πάψει να είναι αρνητική τουλάχιστον σε ότι αφορά τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις καθώς εμφανίζονται νέα επενδυτικά σχέδια για τα οποία υπάρχουν κεφάλαια προς χρηματοδότηση.

– Οι επιχειρήσεις εμπορικές και βιομηχανικές αναζητούν νέα πεδία δράσης που συνδυάζονται με τις προθέσεις των τραπεζών.

– Ο τουρισμός βαδίζει διαρκώς σε νέες κορυφές

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια επενδυτική νησίδα βάσης και σταθερότητας σε μια γεωγραφική περιοχή που οι επενδύσεις εξαερώνονται.

Η μεταφορά επενδυτικής ύλης από τη γειτονική Τουρκία αποτελεί πάντα μια υπαρκτή υπόθεση, αρκεί να γίνουν ορατές οι προοπτικές κερδοφορίας για τους επενδυτές. Αλλωστε, αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τον ευρωσκεπτικισμό της Ιταλίας, έχει μεταβάλει πλήρως τα επενδυτικά μοντέλα και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αυτοσυγκράτησης για τους επενδυτές στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε πως τα περισσότερα funds κρατούν τοποθετήσεις ανά περιοχές. Είναι πολύ εύκολη λοιπόν η προσέλκυση κεφαλαίων σε μια περιοχή αναπτυσσόμενη με κανόνες ανεπτυγμένης αγοράς. Αυτό είναι κάτι που η χώρα μας μπορεί να το προσφέρει.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διατηρούν μία έκθεση στην τουρκική λίρα ύψους 150 δισ. δολαρίων τη στιγμή που η Ελλάδα εγκαίρως οδηγήθηκε δύο χρόνια πριν εκτός του κρίσιμου επενδυτικού αυτού χώρου, ρευστοποιώντας την επένδυση της FinansBank.

«Ειναι εμφανές ότι η χώρα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά, φεύγοντας από το φαύλο κύκλο μιας επενδυτικής εσωστρέφειας που ταλαιπώρησε την οικονομία της για μια ολόκληρη δεκαετία», σημειώνουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εγχώριοι τραπεζικοί κύκλοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter