Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχει στείλει η ΕΥΔΑΠ, τα στοιχεία κόστους της επιχείρησης για τον υπολογισμό του επιτρεπόμενου εσόδου, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Χάρης Σαχίνης, σε ενημέρωση στους δημοσιογράφους, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για αυξήσεις στην τιμή του νερού.
Ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ αρνήθηκε να πει αν προκύπτει ανάγκη αύξησης των τιμολογίων και πότε, λέγοντας πως υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ είναι να παρέχει τα στοιχεία στην ρυθμιστική αρχή και εκείνη να αποφασίσει για το ύψος των τιμολογίων.
Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι η ΕΥΔΑΠ για εισπράξει οφειλές ύψους 120 εκατ. ευρώ εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με εισπρακτική εταιρεία.
Η Αθήνα έχει πρόβλημα με τη λειψυδρία και όπως είπε ο κ. Σαχίνης «βρισκόμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό, αν δεν βρέξει επαρκώς και δεν αναλάβουμε καμιά πρωτοβουλία, θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας νερού σε τρία με τέσσερα χρόνια».
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από τα 409 εκατ. κυβικά μέτρα που καταναλώνονται στην Αθήνα έλειψαν πέρυσι 157, ενώ φέτος έλειψαν 291. «Αν δεν κάνουμε καμία ενέργεια και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μένουμε από νερό σε δυο χρόνια. Αν πάμε με τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, σε τέσσερα», είπε ο κ. Σαχίνης.
Ως λύση για την υδροδότηση της Αθήνας η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τη λίμνη Κρεμαστών, με έργο προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου, το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα συνδεθεί με τους ποταμούς που καταλήγουν στη λίμνη, τον Κρικελοπόταμο και τον Καρπενησιώτη, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει σύνδεση και με τη λίμνη των Κρεμαστών.
Οπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, το έργο εξασφαλίζει νερό για την Αθήνα για τα επόμενα 50 χρόνια και κοστίζει γύρω στα 15 λεπτά ανά κυβικό μέτρο.
Η ΕΥΔΑΠ εξετάζει επίσης την αφαλάτωση ως λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Στην περιοχή Κύρα, κοντά στην Ιτέα, εξετάζεται μονάδα αφαλάτωσης με υφάλμυρο νερό. Όπως εξήγησε ο κ. Σαχίνης, οι αφαλατώσεις με υφάλμυρο νερό είναι στο 30% του κόστους μιας κανονικής αφαλάτωσης, που κοστίζει περίπου 85 λεπτά ανά κυβικό.
Άλλες περιοχές για αφαλάτωση που βρίσκονται στις σκέψεις είναι τα Άσπρα Σπίτια και η Θίσβη.
Ως λύση έκτακτης ανάγκης, ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ έχει ένα Plan B, το οποίο περιλαμβάνει τη μεταφορά νερού με τάνκερ από τις εκβολές του Αχελώου,
Διαβάστε επίσης:
Επίδομα Επικινδυνότητας: Κατατέθηκε η τροπολογία για τα 100€ που οδηγεί σε… περισσότερους φόρους