Τον Αύγουστο του 2019, ο καθηγητής Διαχείρισης και Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας είχε υπογραμμίσει την ανάγκη θωράκισης της Κεντρικής Εύβοιας με αντιπλημμυρικά έργα, σε περίπτωση εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων.
Με αφορμή τις πυρκαγιές που «σάρωσαν» τον περασμένο Αύγουστο την Κεντρική Εύβοια, ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τον περασμένο Αύγουστο, είχε υπερτονίσει την ανάγκη για προστασία των ευαίσθητων περιοχών που είχαν αφεθεί εκτεθειμένες, μέσω αντιπλημμυρικών εργών. Ο καθηγητής Λέκκας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι τα έργα θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα, ούτως ώστε να προληφθεί τυχόν πέρασμα ακραίων καιρικών φαινομένων από τον Σεπτέμβριο. Κάτι που εν τέλει συνέβη ένα χρόνο αργότερα στην περιοχή.
«Αυτές οι πυρκαγιές που θα είναι συχνότερες λόγω της κλιματικής κρίσης, συνεπάγονται έντονες διαβρώσεις στα εδάφη άρα και υποβάθμιση της επιφάνειας της γης. Εν συνεχεία αυτό που παρουσιάζεται είναι κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία δρομολογούν έντονες μετακινήσεις εδαφών. Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ήδη ευπαθή εδαφικά υλικά με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν συντελούνται μόνο από την βροχή που πέφτει αλλά από τα στερεά υλικά που συμπαρασύρει το νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας.