Ευάλωτοι οι ανοσοκατεσταλμένοι και μεταμοσχευμένοι ασθενείς απέναντι στην covid-19

Ευάλωτοι οι ανοσοκατεσταλμένοι και μεταμοσχευμένοι ασθενείς απέναντι στην covid-19

Σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και με επιπλοκές από την Covid-19 λοίμωξη αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, καθώς δεν παράγουν επαρκή αντισώματα μετά τον εμβολιασμό. Τα άτομα που είναι περισσότερο εκτεθειμένα είναι οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, οι μεταμοσχευμένοι, οι ασθενείς που βρίσκονται σε ενεργή χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, οι νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (π.χ. αγωγή για λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα non-Hodgkin λέμφωμα), καθώς και οι ασθενείς με πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια.

Οι παραπάνω ασθενείς δεν έχουν τρόπο να προστατευθούν από τον ιό, εκτός από το να βρίσκονται επί μήνες κλεισμένοι στα σπίτια τους, σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο. Η μόνη λύση που διαφαίνεται μέχρι σήμερα, η χρήση ενός συνδυασμού μονοκλωνικών αντισωμάτων που μπορεί να τους προστατεύσει από τον ιό για διάστημα 6-12 μήνες, βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Υγείας.

Όπως δηλώνει στο Health Daily ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Νεφρού, Χρήστος Σβάρνας, αρκετοί ασθενείς δεν αναπτύσσουν αντισώματα κατά της COVID-19 παρά τον εμβολιασμό τους, λόγω της θεραπείας που λαμβάνουν, διατρέχοντας έτσι μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά εάν μολυνθούν. Ο συνδυασμός των μονοκλωνικών αντισωμάτων φαίνεται να είναι και για αυτούς η μόνη λύση για την πρόληψη της COVID-19, για αυτό και έχουν απευθυνθεί στο Υπουργείο, από το οποίο ωστόσο, δεν έχουν καμία ενημέρωση μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομάδας Ασθενών με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Αναιμία, Χρήστο Μυλωνά, οι ασθενείς με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία, δεν αναπτύσσουν αντισώματα για την COVID-19, παρά τον πλήρη εμβολιασμό τους και αναζητούν λύση στο πρόβλημά τους σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς.

Αντισώματα δεν αναπτύσσουν κατά κανόνα, ούτε οι μεταμοσχευμένοι μυελού των οστών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ασθενών ΠΑΣΜΟ, Γεώργιο Βασιλειάδη, ο οποίος σημείωσε ότι οι εν λόγω ασθενείς κινδυνεύουν να χάσουν και τη ζωή τους ακόμα από κάποιους ιούς μετά τη μεταμόσχευση.

Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Ανοσοανεπάρκειας «ΓΑΛΗΝΟΣ», Αλίκη Σαλπιγγίδου, αυτή τη στιγμή 100 ανοσοκατεσταλμένα άτομα, παρά τη χορήγηση και των 3 δόσεων του εμβολίου κατά της COVID-19, δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα. Πλέον οι παραπάνω ασθενείς έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων AZD7442, προκειμένου να μη νοσήσουν από Covid. Ο Σύλλογος έχει αποστείλει σχετική ενημέρωση στο Υπουργείο με το αίτημά του, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία απάντηση.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πανελληνίου  Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνευμόνων «Η ΣΚΥΤΑΛΗ», Ιωάννα Λεβαντή, δήλωσε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μεταμοσχευθέντες ασθενείς. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου έχουν μιλήσει με εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων για την πρόληψη της Covid-19, ενώ η περαιτέρω διευθέτηση του ζητήματος έχει αφεθεί στους θεράποντες ιατρούς και στο υπουργείο Υγείας.

Τι αναφέρει η ιατρική κοινότητα για το θέμα

«Στις κλινικές μας ήδη νοσηλεύουμε άτομα με ανοσοκαταστολή που έχουν προσβληθεί από Covid-19 λοίμωξη και νοσούν πολύ βαριά», δηλώνει στο Health Daily o Στυλιανός Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. «Είναι σημαντικό λοιπόν να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρά από Covid-19 λοίμωξη όλοι αυτοί οι ασθενείς που δεν αναπτύσσουν αντισώματα, ακόμα και μετά από τρεις δόσεις εμβολίου. Κατά κύριο λόγο μεταμοσχευθέντες και ανοσοκατεσταλμένοι είναι σήμερα πλήρως εκτεθειμένοι στον ιό. Η μόνη επί του παρόντος γνωστή λύση για τα  άτομα αυτά είναι η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Τα παραπάνω αντισώματα δεν είναι αυτά που γνωρίζουμε και τα οποία ήδη χορηγούνται στη χώρα μας σε  περίπτωση νόσησης από κορονοϊό. Είναι αντισώματα που χορηγούνται ως πρόληψη για να αποτραπεί η νόσηση. Όντως υπάρχουν κλινικά δεδομένα από την κλινική δοκιμή φάσης III PROVENT, με συνδυασμό δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία δείχνουν προστασία από την νόσηση στην παραπάνω ομάδα, που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Το ποσοστό επιτυχίας φθάνει το 80% στα άτομα με βαριά ανοσοκαταστολή και στους μεταμοσχευθέντες».

«Οι μεταμοσχευμένοι από διάφορα  όργανα ανέρχονται σε περίπου 3.000 άτομα. Εάν υποθέσουμε ότι ποσοστό 60% περίπου ανταποκρίνεται στα εμβόλια εμφανίζοντας επαρκή αντισώματα και με την τέταρτη δόση, παραμένουν περίπου 1.200 άτομα που είναι εκτεθειμένα στον ιό, λόγω μη ανάπτυξης αντισωμάτων», αναφέρει στο Health Daily ο καθηγητής Νεφρολογίας και Πρόεδρος του Ωνασείου Γιάννης Μπολέτης. Αναφορικά με τον συνδυασμό αντισωμάτων που μπορεί να λειτουργήσει ως πρόληψη για τα άτομα αυτά, ο κ. Μπολέτης ανέφερε ότι έχει μιλήσει με την κ. Μίνα Γκάγκα σχετικά με την προμήθειά τους από τη χώρα μας και όπως του ανέφερε η υπουργός, το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία να γίνει η παραγγελία.

«Τα άτομα με ανοσοκαταστολή και οι μεταμοσχευθέντες αποτελούν μια ιδιαίτερη οντότητα αναφορικά με τον ιο και θα πρέπει να προστατευθούν», τονίζει ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Προς το παρόν υπάρχουν οι εξής τρόποι, όπως αναφέρει: «Παρότι οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν αναπτύξει επαρκή αντισώματα με τις τρεις δόσεις εμβολίου, αναμένουμε τα αποτελέσματα της τέταρτης δόσης. Απαραίτητο πάντως είναι να εμβολιαστούν όλα τα άτομα στο περιβάλλον τους. Σε περίπτωση νόσησης, δίνεται θεραπεία από του στόματος με αντιικά φάρμακα η remderivir, ώστε να αποτραπεί η σοβαρή λοίμωξη. Επίσης, έχει μπει στον ανανεωμένο θεραπευτικό αλγόριθμο ο συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων που δίνονται σε δύο δόσεις ενδομυϊκά και λειτουργούν ως εμβόλιο, καλύπτοντας ως προφύλαξη από τον ιό για χρονικό διάστημα από 6-12 μήνες».

πηγή: healthdaily.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter