Πιστός στη δική του γραμμή, αυτή που τον οδήγησε στην συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά, εμφανίστηκε στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που απείχε από τις εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου, όπως συνηθίζει άλλωστε το τελευταίο διάστημα, μίλησε σήμερα στους συνέδρους και τους πρότεινε να σχηματίσουν ένα «μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ».
Και φυσικά, αναφέρθηκε στην υπόθεση του σκανδάλου της Νοvartis, μιλώντας για «πραξικόπημα» και λέγοντας ότι ο ίδιος «θα δώσει τη μάχη στο όνομα της παράταξης και της εθνικής ευθύνης και δημοκρατίας, με στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ»!
«Υπάρχει μέτωπο Δημοκρατίας κατά του πραξικοπήματος που επιχειρείται», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε ότι είναι «άλλο οι διαφορές με τον συντηρητικό χώρο κι άλλο πράγμα η αντίκρουση με τους σκευωρούς»… Τόνισε μάλιστα ότι έρχονται κι άλλα που, όπως είπε, «δεν θα στοχεύουν μόνο όσους είναι κατά του γλοιώδους φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρη τη δημοκρατική παράταξη»!
Γι’ αυτό και, κατά τη δική του άποψη, η πολιτική πρόταση της προοδευτικής παράταξης πρέπει να είναι σαφής, με πρώτο στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει, όπως εξήγησε, «να μην μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις». Τόνισε ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τη κρίση και επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι σε αυτή την κυβέρνηση θα κληθεί να συμμετάσχει «και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ».
Κατά τα λοιπά, θυμήθηκε να προσθέσει και ότι δεν πρέπει να υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά μία αυξημένη πλειοψηφία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2020.
Υπερασπίστηκε τα δικά του πεπραγμένα, όσο ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά, με αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «κακώς σήκωσε μόνο του το φορτίο της κρίσης». «Δεν χαρίζουμε τον αγώνα του 2010-2015 στη ΝΔ, λες και ντρεπόμαστε», είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι οι άλλοι ήρθαν στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.
Ανέλυσε τις δυσκολίες και υποχωρήσεις της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται εθνικές απαντήσεις και δήλωσε πεπεισμένος για τις δυνατότητες της προοδευτικής παράταξης, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη να έχει καθαρή πολιτική γραμμή.
Τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας του Κινήματος, όχι όμως «με την αυταπάτη των ίσων αποστάσεων», καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να δοθούν ασαφή μηνύματα αβεβαιότητας σε συνθήκες μεγάλης πόλωσης.
Τέλος, ανέφερε ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να εκφράζει όλο το φάσμα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, «να είναι το συλλογικό υποκείμενο για τη θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και την ανάταξη της μεσαίας τάξης, χωρίς εσωστρέφεια και παραγοντισμούς και να έχει καθαρή και ενιαία γραμμή για την επόμενη των εκλογών για την πορεία της παράταξης».