Η Ευαγγελία Πλατανιώτη άκουσε πολλά για τη συμπεριφορά της προ τριετίας στο Τόκιο, αλλά ετοιμάζεται για το Παρίσι με χρυσάφι και ασήμι στις αποσκευές της
H Eυαγγελία Πλατανιώτη επιστρέφει από το Κατάρ με χρυσάφι και ασήμι στις αποσκευές της, είναι αδιαπραγμάτευτα μια από τις κορυφαίες αθλήτριες του πλανήτη στο σόλο της καλλιτεχνικής κολύμβησης, αλλά τον Πύργο του Αϊφελ τον έβλεπε όλη την εβδομάδα θαμπό, να λικνίζεται σαν αντικατοπτρισμός της ερήμου στον μακρινό ορίζοντα. Μετά τις ρηξικέλευθες αλλαγές στους κανονισμούς του αθλήματος ατομικά αγωνίσματα δεν θα υπάρχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Πλατανιώτη μπορεί να στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια ξανά και ξανά, αλλά ήταν αδύνατο να βρει τον δρόμο προς το Παρίσι χωρίς βοήθεια από τις συναθλήτριές της. Μετά τις ίντριγκες του 2021 στο Τόκιο τίποτε δεν φαινόταν αυτονόητο στην εκκίνηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2024.
Το σίριαλ του Τόκιο
Θυμάστε ίσως το προ τριετίας σίριαλ. Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης κινδύνευσε να χάσει τους Αγώνες του Τόκιο επειδή βρέθηκε θετική στην Covid-19 λίγο πριν από την αναχώρηση. Τελικά πρόφτασε να αναρρώσει, μπήκε στο αεροπλάνο για την Ιαπωνία την παραμονή του αγώνα της και αγωνίστηκε στο διπλό μαζί με την Εβελίνα Παπάζογλου, μέσα σε κραυγές και ψιθύρους.
Οταν εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού στην αποστολή οι αθλήτριες κλείστηκαν σε δωμάτια καραντίνας στο Τόκιο και το ελληνικό ανσάμπλ της καλλιτεχνικής αποσύρθηκε από το ομαδικό, ενώ και η ίδια η κορυφαία του χορού βρέθηκε ξανά θετική προτού επιστρέψει στην Ελλάδα. Ουδέποτε εξακριβώθηκε ποια ήταν η κοπέλα που… έσπειρε το μικρόβιο ένεκα ανευθυνότητας, καθώς κάποιοι κατηγορούσαν την ανεμβολίαστη συνοδό Δέσποινα Καράμπελα και άλλοι την ίδια την Πλατανιώτη.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε ένα χρόνο αργότερα από δημοσίευμα στην ιστοσελίδα SDNA, σύμφωνα με το οποίο η Πλατανιώτη είχε χειροδικήσει στο ολυμπιακό χωριό του Τόκιο εις βάρος της συναθλήτριάς της Μαρίας Αλζιγκούζη-Κομινέα (σχετική καταγγελία είχε φτάσει και στο Documento). Η κολυμβητική ομοσπονδία απέφυγε να σχολιάσει το ρεπορτάζ, αλλά φαίνεται ότι τιμώρησε σιωπηρά την Πλατανιώτη με εξάμηνο αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση μετά τους Αγώνες του Τόκιο. Η ποινή, εάν υπήρξε τέτοια, δεν ανακοινώθηκε ποτέ.
Επισήμως η Πλατανιώτη περνούσε τότε διάστημα ξεκούρασης και ανασυγκρότησης, ενώ αργότερα δήλωσε ότι είχε επηρεαστεί ψυχολογικά από όσα έγιναν στη διάρκεια της πανδημίας και σκεφτόταν να τα παρατήσει: «Είχα φτάσει στα όριά μου». Το περιστατικό του Τόκιο ξεχάστηκε και η μπόρα πέρασε, αφού η λάμψη των δύο μεταλλίων που έφερε η Πλατανιώτη από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 στη Βουδαπέστη ήταν αρκετή για να διώξει τις σκιές.
«Εχουν γραφτεί για μένα κακά σχόλια όσον αφορά τον χαρακτήρα και το ήθος μου» δήλωσε η Πλατανιώτη σε τηλεοπτική εκπομπή. «Οταν είσαι καλός θα προσπαθήσουν να σε βλάψουν. Αυτό που γράφτηκε για μένα, ότι πλάκωσα στο ξύλο μια συναθλήτριά μου, δεν ισχύει. Το άρθρο ήταν μηνύσιμο, πήρα τηλέφωνο τον δικηγόρο μου. Υπήρχαν μάρτυρες μπροστά για το συγκεκριμένο περιστατικό».
Το 2023 ήταν χρονιά χωρίς μετάλλιο, με πολλές διαμαρτυρίες για «αδικίες» και τελικά δίχως χαμόγελο για την Πλατανιώτη, αφού τα ατομικά αγωνίσματα την άφησαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. «Η προετοιμασία μου ήταν ελλιπής,
Μετά την αφαίρεση του σόλο από το ολυμπιακό πρόγραμμα, η έκτη θέση που κατέκτησε στο ντουέτο με παρτενέρ τη Σοφία Μαλκογεώργου ήταν το διαβατήριο για τους Αγώνες του Παρισιού πήγα στη Φουκουόκα με ένα μήνα δουλειάς, οπότε θα ήταν θαύμα αν κέρδιζα μετάλλια» είπε η ίδια. «Από τον περασμένο Σεπτέμβριο σημαδέψαμε την Ντόχα, με στόχο να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου στη συγκεκριμένη διοργάνωση».
Από το παράθυρο
Και πράγματι η 29χρονη Ελληνίδα κατέκτησε την κορυφή του κόσμου όχι άπαξ, αλλά δις: χρυσή στο τεχνικό πρόγραμμα με 272.9633 βαθμούς, ασημένια στο ελεύθερο πίσω από την Καναδέζα Ζακλίν Σιμονό (αλλά μπροστά από την Ελληνοαυστριακή πρώην πρωταθλήτρια κόσμου Βασιλική Αλεξανδρή) με 253.2833. Το «Μαύρο κοράκι» ήταν η ηχητική υπόκρουση στον πρώτο θρίαμβό της, ο ελληνοπρεπέστατος «Ζορμπάς» στον δεύτερο. Ακολούθησαν, φυσικά, δάκρυα χαράς και δικαίωσης. «Το κορίτσι μου δεν το έβαλε κάτω ποτέ, αν και πέρασε δύσκολες καταστάσεις» καμάρωσε ο πατέρας της Μιχάλης πίσω στην Αθήνα.
Τα δύο μετάλλια στα ατομικά αγωνίσματα ήταν ο πρώτος στόχος της Πλατανιώτη στο κατάξερο Κατάρ, αλλά όχι απαραίτητα ο μεγαλύτερος. Η αφαίρεση του σόλο από το ολυμπιακό πρόγραμμα την άφηνε μετέωρη ενόψει Παρισιού, αφού μετά και τον άδοξο αποκλεισμό του ομαδικού από τον τελικό της Ντόχα μοναδικό παράθυρο ήταν η διάκριση στο ντουέτο, με παρτενέρ πλέον τη Σοφία Μαλκογεώργου.
Οι δύο κοπέλες δεν είχαν ρεαλιστικές πιθανότητες για μετάλλιο, αλλά η άψογη εμφάνισή τους στον τελικό της Πέμπτης, όπου βαθμολογήθηκαν με 236.7834 και κατέλαβαν την έκτη θέση, έφερε το επιθυμητό πλασάρισμα ώστε να κερδηθεί το πολυπόθητο εισιτήριο. Η πρωταθλήτρια κόσμου του σόλο θα επιβιβαστεί κανονικά στην πτήση για το Παρίσι, έστω από το παράθυρο της τελευταίας στιγμής, έστω για ένα αγώνισμα με λιγοστές ελπίδες διάκρισης.
Θα είναι μάλιστα η έβδομη σερί ολυμπιάδα με ελληνική εκπροσώπηση στο ντουέτο της άλλοτε συγχρονισμένης κολύμβησης, αρχής γενομένης από τα χρόνια της Χριστίνας Θαλασσινίδου (2000). Για την Πλατανιώτη, που θα γιορτάσει τα 30ά γενέθλιά της στις 9 Αυγούστου στην πόλη του φωτός, αυτή θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Διαβάστε επίσης: Καλλιτεχνική κολύμβηση: Οριστικά στο Παρίσι οι Πλατανιώτη – Μαλκογεώργου
Καλλιτεχνική κολύμβηση: Πρωταθλήτρια κόσμου η Πλατανιώτη!
Ευαγγελία Πλατανιώτη: Δεύτερο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου (Video)