Ευαγγελία Λιακούλη στην Προανακριτική: Απαγορεύεται η άποψη – «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» την εξαίρεση Πολάκη

Με ανυπόστατους πολιτικούς ισχυρισμούς και ακροβατικές αναγνώσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, πλαισίωσε το αυταρχικό αίτημα εξαίρεσης των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου κατά την πολυτάραχη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής την Τρίτη.

Το ΚΙΝΑΛ σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ επέβαλλαν την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις. Και αυτό πιστοποιείται πλήρως από την τοποθέτηση της Ευαγγελίας Λιακούλη στη συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς δεν παρέθεσε ούτε ένα επιχείρημα που να μπορεί να στηρίξει πολιτικά και -πόσο μάλλον- νομικά την αποπομπή των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, αναφερόμενη στην περίπτωση του Π. Πολάκη, εντόπισε «υπόνοιες μεροληψίας» επειδή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας συνεργάστηκε με τις εισαγγελικές Αρχές κατά τη διερεύνηση σκανδάλων που αφορούσαν άμεσα το πεδίο άσκησης των υπουργικών του καθηκόντων!

Η Ευαγγελία Λιακούλη φέρεται να ισχυρίστηκε πως ο Π. Πολάκης «έχει επανειλημμένα και δημόσια εκφραστεί -και μάλιστα με βεβαιότητα- ως προς τη δήθεν ενοχή των εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση Novartis. Είχε την ιδιότητα του Υπουργού Υγείας και με αφορμή αυτή είχε συνεργαστεί στενά με εισαγγελικές αρχές μέσω διαβίβασης αναφορών, εγγράφων και λοιπών στοιχείων κατά τρόπο που καθίσταται οιονεί μηνυτής στην υπόθεση».

Δηλαδή, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επιλέγει να στηρίξει την εξαίρεση του Π. Πολάκη επειδή έχει εκφράσει δημοσίως ως πολιτικό πρόσωπο που είναι την αξιολογική κρίση ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis. Με αυτό το σκεπτικό, όσοι βουλευτές είναι μέλη της Επιτροπής και έχουν δηλώσει μετά βεβαιότητας πως η υπόθεση είναι μία σκευωρία άνευ προηγουμένου θα πρέπει να εξαιρεθούν πάραυτα από την Προανακριτική διότι έκαναν το λάθος να διατυπώσουν την άποψή τους.

Επίσης, η Ευαγγελία Λιακούλη προσέθεσε στους λόγους εξαίρεσης και την αναφορά του πρώην αν. υπουργού Υγείας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018, λέγοντας πως ο Π. Πολάκης ζήτησε τη φυλάκιση του Ανδρέα Λοβέδρου! Φευ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε προχώρησε σε τέτοια δήλωση εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου. Αυτό που είχε δηλώσει στην εν λόγω διαδικασία ο Π. Πολάκης είναι πως «πρέπει να μπουν κάποιοι φυλακή», στηλιτεύοντας τους βραδύτατους ρυθμούς απόδοσης δικαιοσύνης, τους οποίους έκρινε ως προϊόν σκοπιμότητας και δόλου.

«Στις 7 Φεβρουαρίου 2018, μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Novartis, ο ίδιος και σε συνδυασμό με τις από 5 Φεβρουαρίου 2018 δηλώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου περί του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως κράτους, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με στελέχη της εταιρείας που τα ”μαγκώσανε” -το είπε και ο συνάδελφος, ο κ. Πλεύρης- για μεγάλο πλουτισμό και τώρα ¨κελαηδάν娻, φέρεται να ήταν ο επόμενος ισχυρισμός της κας Λιακούλη.

Και σε αυτήν την περίπτωση, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ θεωρεί λόγο εξαίρεσης το δικαίωμα του πρώην αν. υπουργού Υγείας να κρίνει δημοσίως ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν για την υπόθεση, οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν στελέχη της Novartis που καίνε για να μην καούν. Εδώ όμως υπάρχει ένα λογικό κενό, το οποίο προσπερνά βολικά η κυρία Λιακούλη. Ένας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων ήταν ο Ν. Μανιαδάκης, ο οποίος δεν ήταν συνεργάτης της Novartis αλλά του Άδωνη Γεωργιάδη! Οπότε, ποια μεροληψία ακριβώς προσάπτει στον Π. Πολάκη η κυρία Λιακούλη; Και στον Θ. Πλεύρη, που ήταν συνεργάτης του ερευνώμενου για το σκάνδαλο Γεωργιάδη και είχε συναντήσει και τον Μανιαδάκη, γιατί δεν ζητά εξαίρεση;

Παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς, η κυρία Λιακούλη φέρεται να κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Από αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ότι έχει καμφθεί ή τεθεί σε αμφιβολία το τεκμήριο της αμεροληψίας του πρώτου καθ’ ων από αντικειμενικό εξωτερικό γεγονός, που αποτελεί προϋπόθεση εφαρμογής του άρθρου 15 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και των συναφών διατάξεων που προανέφερα».

Μήπως, τελικά, με τις ρητορικές ακροβασίες της κυρία Λιακούλη έχει καμφθεί το Σύνταγμα και το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ;