Ο Μιχάλης Μακρύλλος , Κλινικός Διαιτολόγος – Αθλητικός Διατροφολόγος και Πρόεδρος της Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ δίνοντας tips για τη διατροφή των παιδιών-αθλητών κατά τις ημέρες του «εγκλεισού» λόγω του κορονοϊού
Μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:
Για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο περιορισμός στις μετακινήσεις: «Αυτός ο περιορισμός στο σπίτι εν δυνάμει μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα υπό την έννοια ότι έχουμε μία δραστική μείωση στην κινητικότητά μας, άρα έχουμε μία δραστική μείωση στις θερμίδες που καταναλώνουμε, δηλαδή στη δαπάνη ενέργειας. Επομένως αν δεν προσέξουμε το τι θα φάμε και το πόσο θα φάμε, τότε σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα και στα κιλά μας και στην ποιότητα των κιλών μας, δηλαδή πόσα από αυτά θα είναι λίπος. Η απάντηση είναι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την περίοδο κάνοντας μία νέα αρχή και προσαρμόζοντας ανάλογα και τις διατροφικές μας επιλογές».
Η διατροφή των γονέων πρέπει να διαφέρει από τα παιδιά: «Ο διδακτικός ρόλος των γονιών έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα. Εξάλλου υπάρχει μία πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών, όπου μεταξύ άλλων και σε ζητήματα διατροφικής συμπεριφοράς τα παιδιά συμμορφώνονται πολύ περισσότερο και πολύ αποτελεσματικότερα όταν βλέπουν τους γονείς τους να κάνουν το ίδιο με αυτό που τους λένε να κάνουν αυτά».
Πως θα βελιτώσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά
Πέντε – έξι έξυπνα tips για να βελτιώσουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά με αντίκτυπο προφανώς στο βάρος μας αλλά και στα επίπεδα της υγείας, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες του εγκλεισμού:
«Νο. 1 είναι η οργάνωση και ο προγραμματισμός. Οργανώνουμε τα γεύματα και τα σνακ. Προγραμματίζουμε δηλαδή τι θα μαγειρέψομε μέσα στην εβδομάδα. Για παράδειγμα θα φάμε δύο φορές όσπριο, μία φορά ψάρι, μία φορά κοτόπουλο κοκ. Καθημερινά έχουμε τρία γεύματα, ένα πρωινό, ένα μεσημεριανό και ένα βραδινό, που θεωρούνται τα βασικά μας γεύματα και δύο εμβόλιμα σνακ. Τα γεύματά μας τα τρώμε στο τραπέζι, καθιστοί με ηρεμία, ενσυνείδητα δηλαδή.
Και τα σνακ μας τα έχουμε προγραμματίσει, τα έχουμε προετοιμάσει. Για παράδειγμα ένα θρεπτικότατο σνακ είναι 30 γραμμάρια ξηροί καρποί, μία χούφτα ξηροί καρποί. Παίρνουμε τους ξηρούς καρπούς από πριν, τους έχουμε σε ένα σακουλάκι και το έχουμε έτοιμο. Γιατί αν δεν πάρουμε το σακουλάκι και πάμε στο βαζάκι που έχει όλους τους ξηρούς καρπούς και είμαστε 24 ώρες το 24ωρο σε ένα σπίτι ενδέχεται να ξαναβάλουμε το χέρι μέσα και τότε οι ξηροί καρποί θα γίνουν επιβαρυντικοί».
Νο. 2 Τιμάμε την πείνα μας. Τρώμε όταν πραγματικά πεινάμε και όχι όταν βρεθεί κάτι μπροστά μας. Καλό θα είναι να τρώμε όταν η πείνα μας είναι μέτρια και όχι έντονη. Δηλαδή δεν χρειάζεται να περιμένουμε πρώτα να εξαντληθούμε για να φάμε. Δεν αγνοούμε τα σημάδια της πείνας μέσα στην ημέρα γιατί τότε αν φτάσουμε στο ενδεχόμενο να είμαστε εξαντλημένοι και άδειοι ενεργειακά αυξάνεται το ενδεχόμενο των υπερφαγικών επεισοδίων, δηλαδή να φάμε περισσότερο.
Νο.3 Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την πραγματική όρεξη και ανάγκη μας για φαγητό από τη συναισθηματική. Στην πραγματική πείνα υπάρχει μία χρονική απόσταση από το προηγούμενο γεύμα, υπάρχει το αίσθημα του κορεσμού, υπάρχει μία κανονικότητα. Η συναισθηματική πείνα δεν έχει να κάνει με τον κορεσμό. Μπορεί να είμαστε χορτάτοι και μας έρχεται η επιθυμία να φάμε κάτι, το οποίο συνήθως είναι γλυκό ή λιπαρό. Αυτό καθαρά ξεκινάει από το μυαλό μας, λόγω ότι αισθανόμαστε ανία, άγχος, στρες από τον εγκλεισμό στο σπίτι. Άλλο λοιπόν η πραγματική μας ανάγκη για φαγητό και άλλη η συναισθηματική. Αυτό πρέπει να μάθουμε να το διαχωρίζουμε.
Νο.4 Πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε να τρώμε όταν νιώθουμε ευχάριστα χορτάτοι, ανεξάρτητα από το πόσο φαγητό έχει παραμείνει στο πιάτο μας. Όταν αισθανόμαστε ότι πήραμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε χωρίς αυτό να μας επιβαρύνει.
Νο. 5 Τρώμε αργά. Δίνουμε χρόνο για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο και τρώμε την ποσότητα που έχει ανάγκη πραγματικά το σώμα μας».
Για το πρόγραμμα των γευμάτων: «Το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα του καθενός. Το κύριο γεύμα της ημέρας είναι το μεσημεριανό. Καλό θα είναι από το τελευταίο μας γεύμα να αφήνουμε τουλάχιστον ένα δίωρο μέχρι να κοιμηθούμε».
Για τη διατροφή των παιδιών που αθλούνται: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από αθλητές είναι και έφηβοι, είναι και παιδιά, που σημαίνει ότι οι μεταβολικές και οι αναπτυξιακές τους ανάγκες είναι έτσι κι αλλιώς αυξημένες, πόσω μάλλον αν προσθέσουμε σε όλο αυτό και τις αθλητικές ανάγκες υπό κανονικές συνθήκες. Η συμβολή της διατροφής σε κανονικές συνθήκες είναι κομβικότατη, στην απόδοση, στην αποκατάσταση, στις προσαρμογές της προπόνησης, σε όλα τα επίπεδα. Τώρα εκ των πραγμάτων υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στα προπονητικά φορτία και στην αδράνεια που έχουν στο σπίτι. Επομένως πρέπει να υπάρχει και μία ανάλογη μείωση των θερμίδων. Άλλο όμως είναι η λογική και σταδιακή μείωση, ιδιαίτερα αν μιλάμε για παιδιά και εφήβους κι άλλο πράγμα η δραστική μείωση και ο πολύ σκληρός περιορισμός των θερμίδων, κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε σε καμία περίπτωση».
Για την άσκηση στο σπίτι: «Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι μένουμε και ακίνητοι. Με τις οδηγίες του κατάλληλου επιστήμονα, όπως ένα γυμναστής μπορούν τα παιδιά να βγαίνουν για τζόκινγκ, για περπάτημα, μπορούν να κάνουν ένα ασκησιολόγιο στο σπίτι με το βάρος του σώματός τους. Κάμψεις, έλξεις για να διατηρούν έναν μυικό τόνο».
Πηγή: EΡΑ Σπορ