«Εξυγίανση» με συναλλαγή – σκάνδαλο στη Folli Follie

«Εξυγίανση» με συναλλαγή – σκάνδαλο στη Folli Follie

Μήνυση για το ξεπούλημα ακινήτου-φιλέτου στη θυγατρική της, που το χρησιμοποίησε ως εγγύηση για δάνειο εκατομμυρίων, το οποίο αντί για αποπληρωμή οφειλών κατέληξε σε εξωτερικούς συμβούλους

Οπως προκύπτει από τη μήνυση μετόχων της Folli Follie κατά παντός υπευθύνου, αλλά στρεφόμενη επί της ουσίας σε βάρος μελών τής προσωρινής διοίκησης της εταιρείας, όπως αυτή έχει οριστεί από τη Δικαιοσύνη κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία φαίνεται να έχει απολέσει ένα από τα ακριβότερα ακίνητά της στην ανατολική Αττική, το οποίο μεταβιβάστηκε αντί πινακίου φακής σε θυγατρική της προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη σύναψη δανειακής σύμβασης πολλών εκατομμυρίων. Τα χρήματα του δανείου φαίνεται μάλιστα να έχουν καταλήξει σε εξωτερικούς συμβούλους της εταιρείας και να μην έχουν κατευθυνθεί σωστά ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη εξυγίανση.

Οι μέτοχοι της Folli Follie ζητούν επί της ουσίας με την αναφορά τους –στοιχεία της οποίας αποκαλύπτει σήμερα το Documento– να διερευνηθεί αν και κατά πόσο μέλη της προσωρινής διοίκησης, αρμοδιότητα της οποίας είναι πρωτίστως να υλοποιήσει το εγκεκριμένο από τη Δικαιοσύνη σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, έχουν τελέσει τα εξής τρία αδικήματα: κακουργηματική απιστία σε βάρος της Folli Follie, απιστία σε βάρος του δημοσίου –στο οποίο η εταιρεία χρωστάει εκατομμύρια– και φοροδιαφυγή.

Το μεγάλο κόλπο με το leasing

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, τα μέλη της προσωρινής διοίκησης της Folli Follie αποφάσισαν στις 29 Δεκεμβρίου 2020 τη μεταβίβαση ενός ακινήτου 8.065,15 τ.μ. από τη μητρική εταιρεία που ανήκε στη θυγατρική της, Folli Follie Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία. Είναι ωστόσο απορίας άξιο πώς προχώρησαν σε τέτοια ενέργεια δεδομένου ότι σύμφωνα με δικαστική απόφαση, η οποία ασφαλώς παραμένει σε ισχύ, όλα τα ακίνητα της Folli Follie είναι δεσμευμένα.

Στην πραγματικότητα το εν λόγω ακίνητο δεν περιλαμβανόταν στη διάταξη για τη δέσμευση των λοιπών ακινήτων της μητρικής εταιρείας, επειδή ακόμη την περίοδο έκδοσης της σχετικής απόφασης βρισκόταν σε καθεστώς leasing και απέμενε να αποπληρωθεί ένα μικρό ποσό ώστε να αποκτήσει και τυπικά την κυριότητά του η Folli Follie. Το ποσό αυτό πράγματι πληρώθηκε, το ακίνητο πέρασε για λίγες ώρες στην κυριότητα της μητρικής εταιρείας και αμέσως μεταβιβάστηκε στη θυγατρική της.

Ηθελαν να εξασφαλίσουν ενδιάμεση χρηματοδότηση

Κατά τη σχετική απόφαση πάντως το εν λόγω ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κορωπίου, θα μεταβιβαζόταν στη θυγατρική της Folli Follie αντί 220.000 ευρώ, με σκοπό να εξασφαλιστεί ενδιάμεση χρηματοδότηση. Μετά τη μεταβίβαση δηλαδή το ακίνητο θα προσημειωνόταν, ώστε η θυγατρική εταιρεία να λάβει δάνειο. Από το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου, γνώση του οποίου έχει λάβει το Documento, προκύπτει ότι η αντικειμενική αξία του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο μεταβιβάστηκε για 220.000 ευρώ, ανέρχεται σε 10,39 εκατ. ευρώ, ενώ τόσο για την πωλήτρια εταιρεία όσο και για την αγοράστρια υπέγραψε το ίδιο πρόσωπο: ο Γιώργος Σάμιος, υπό την ιδιότητα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου της Folli Follie και βέβαια υπό την ιδιότητα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου και της θυγατρικής εταιρείας Folli Follie Συμμετοχών ΑΕ.

Οι μέτοχοι της μητρικής εταιρείας κατηγορούν τα μέλη της προσωρινής διοίκησης –σε βάρος των οποίων έχουν καταθέσει μήνυση– ότι προέβησαν σε μια κατάφωρη και επιζήμια για τα συμφέροντα της Folli Follie μεταβίβαση και κάνουν λόγο για «ξεπούλημα» ενός ακινήτου τεράστιας αξίας. Οι ίδιοι μέτοχοι επισημαίνουν ότι τα μέλη της προσωρινής διοίκησης αποφάσισαν τη μεταβίβαση του ακινήτου από τη μητρική στη θυγατρική εταιρεία αντί του χαμηλότατου ποσού των 220.000 ευρώ, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου, η οποία εκτιμάται κατ’ ελάχιστον

Οι μέτοχοι ζητούν να διερευνηθεί αν και κατά πόσο μέλη της προσωρινής διοίκησης έχουν τελέσει κακουργηματική απιστία σε βάρος της Folli Follie, απιστία σε βάρος του δημοσίου και φοροδιαφυγή στο ποσό των 12 εκατ. ευρώ, προκαλώντας έτσι ζημία σε βάρος της πωλήτριας εταιρείας ανερχομένη στο ποσό των 11,78 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, ούτε έχει σχέση με την ανερχόμενη σε 10,39 εκατ. ευρώ αντικειμενική αξία του ακινήτου, της οποίας βάσει του εισπραχθέντος τιμήματος υπολείπεται κατά 10,17 εκατομμύρια.

Σημαντική η ζημία και του δημοσίου

Προκύπτει ωστόσο και σημαντική ζημία έναντι του δημοσίου, αφού μόλις τρεις μήνες πριν από τη μεταβίβαση του ακινήτου τεράστιας αξίας ιδιοκτησίας της Folli Follie ΑΕ στο Κορωπί οι οφειλές στα δημόσια ταμεία ανέρχονταν στο υψηλότερο έναντι όλων των λοιπών οφειλών (σε εργατικές απαιτήσεις, ομολογιούχους, τράπεζες, λοιπούς ανέγγυους πιστωτές κ.λπ.) συνολικό ποσό των 15.162.347,74 ευρώ, ενώ η οφειλή προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανερχόταν κατά τον οικείο χρόνο σε 1.844.875,26 ευρώ. Το σύνολο δε των υποχρεώσεων προς τους πιστωτές της, όπως είχε προκύψει από το ισοζύγιο της εταιρείας με ημερομηνία μόλις τρεις μήνες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση του τεράστιας αξίας ακινήτου κυριότητας της Folli Follie ΑΕ στο Κορωπί, ανερχόταν στο υψηλότατο ποσό των 516.280.705,67 ευρώ.

Οπως επισημαίνεται στη μηνυτήρια αναφορά, σε περίπτωση που το ακίνητο πουλιόταν στην εμπορική αξία του, δηλαδή περίπου 12 εκατ. ευρώ, τότε το ποσό αυτό θα παρακρατούνταν υπέρ του δημοσίου και τα συνολικά χρέη της Folli Follie προς αυτό θα περιορίζονταν σημαντικά. Ωστόσο το δημόσιο τελικά παρακράτησε τις 220.000 ευρώ, τις οποίες πλήρωσε η θυγατρική της Folli Follie στη μητρική εταιρεία έναντι των πολλαπλάσιων, άνω των 15 εκατ. ευρώ, οφειλών.

Μη νόμιμη η πώληση κάτω από την αντικειμενική αξία

Οπως μάλιστα προκύπτει, η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε αντί ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος στο πλαίσιο ενδιάμεσης συμφωνίας χρηματοδότησης προκειμένου η αγοράστρια εταιρεία να επιβαρύνει το ακίνητο, υπογράφοντας η ίδια τη σχετική συμφωνία ενδιάμεσης χρηματοδότησης ως εγγυήτρια υπέρ της μητρικής Folli Follie και αναλαμβάνοντας σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών.

Φαίνεται παράλληλα ότι η θυγατρική εταιρεία είχε μεν εξουσιοδοτήσει τα μέλη της διοίκησής της να εμφανιστούν ενώπιον συμβολαιογράφου για την αγορά του ακινήτου του Κορωπίου από τη μητρική εταιρεία, όμως είχαν συναινέσει να περάσει στα χέρια της αντί τιμήματος ίσου με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Προκύπτει επομένως ότι η αγοραπωλησία αντί 220.000 ευρώ έγινε κατά παράβαση της ρητής εντολής που είχε δώσει η διοίκηση της Folli Follie Συμμετοχών ΑΕ, με βάση την οποία θα έπρεπε να γίνει η μεταβίβαση του ακινήτου αντί τουλάχιστον 10,17 εκατ. ευρώ.

Αγνωστο πού κατέληξε δάνειο 13 εκατ. ευρώ

Στη μήνυση ωστόσο γίνεται αναφορά σε ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο: όπως αναφέρουν οι μέτοχοι της Folli Follie, η μεταβίβαση του ακινήτου για ένα εξωφρενικά χαμηλό σε σχέση με την αντικειμενική και την πραγματική αξία του ακινήτου τίμημα κατέτεινε εντέλει στην πραγμάτωση ενός ήδη δρομολογημένου σχεδίου. Απώτερος στόχος του εν λόγω σχεδίου ήταν η εισροή στα ταμειακά διαθέσιμα της μητρικής εταιρείας του υπέρογκου ποσού των 13.007.018 ευρώ.

Το ποσό αυτό αποτελεί ομολογιακό δάνειο το οποίο λήφθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς αφού το ακίνητο υποθηκεύτηκε. Οπως όμως σημειώνουν οι μηνυτές, πρέπει να ερευνηθεί αν το ποσό των 13 κατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση του εταιρικού συμφέροντος, αν δηλαδή διευκολύνθηκε με τα χρήματα αυτά η διαδικασία εξυγίανσης ή αν, αντίθετα, αξιοποιήθηκε κατά τρόπο επιζήμιο για την εταιρεία Folli Follie, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανώς κάποιοι έχουν διαπράξει το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της εταιρείας.

Μοίρασαν λεφτά σε εξωτερικούς συμβούλους

Εξάλλου οι μηνυτές υποστηρίζουν ότι το ποσό των περίπου 13 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στη θυγατρική της Folli Follie ως δάνειο χρησιμοποιήθηκε πρώτον για την πληρωμή αμοιβών συμβούλων, δεύτερον, για την κάλυψη των δαπανών που σχετίζονται με την υλοποίηση της εξυγίανσης και, τρίτον, για σκοπούς κεφαλαίου κίνησης. Σύμφωνα με τους μετόχους και μηνυτές το ποσό που φαίνεται να έχει δαπανηθεί από τη σημερινή προσωρινή διοίκηση για την πληρωμή αμοιβών των συμβούλων της εταιρείας και των ομολογιούχων δανειστών της για παρεχόμενες από μέρους τους υπηρεσίες ανέρχεται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ. Είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι μέτοχοι-μηνυτές καλούν τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τον ρόλο εξωτερικών συμβούλων της Folli Follie, οι οποίοι παρέχουν συμβουλές όχι για την ενδιάμεση χρηματοδότηση αλλά για τη διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας και των οποίων τα στοιχεία δεν γνωστοποιούνται στους μετόχους και τους πιστωτές της εταιρείας, όπως δεν γνωστοποιείται ούτε το ύψος των αμοιβών τους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η διαδικασία της εξυγίανσης.

Φαίνεται παράλληλα ότι το συμβόλαιο μεταβίβασης του συγκεκριμένου ακινήτου φέρει την ίδια ημερομηνία με τη συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie, η οποία σε άλλα σημεία της αναφέρει το ακίνητο του Κορωπίου σαν να βρίσκεται στην κυριότητα της Folli Follie ΑΕ, δηλαδή της μητρικής εταιρείας, και σε άλλα σημεία της σαν να ανήκει στη Folli Follie Συμμετοχών ΑΕ, δηλαδή στη θυγατρική της. Σε κάθε περίπτωση πάντως η μεταβίβαση αντίκειται κατά τους μηνυτές και στο πνεύμα της διάταξης με την οποία δεσμεύτηκαν τα ακίνητα της Folli Follie και απαγορεύτηκε η διάθεσή τους.

Οι αδημοσίευτες οικονομικές καταστάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητρική Folli Follie υπό τη διορισθείσα προσωρινή διοίκησή της δεν έχει δημοσιεύσει ούτε έχει εγκρίνει ακόμη τις ετήσιες και τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της για τη διαχειριστική χρήση του 2020, παρότι η απώτατη ημερομηνία για την έγκρισή τους έχει παρέλθει ήδη από την 30ή Οκτωβρίου 2021, αλλά ούτε για τη χρήση του 2021, παρότι η απώτατη ημερομηνία για την έγκρισή τους έχει παρέλθει ήδη από την 30ή Οκτωβρίου 2022. Προκύπτει παράλληλα, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην ίδια μηνυτήρια αναφορά, ότι δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη και ενδεχομένως να μην έχουν καν εγκριθεί οι οικονομικές καταστάσεις θυγατρικών εταιρειών της Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία των διαχειριστικών χρήσεων 2018, 2019, 2020 και 2021.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter