Ούτε έξω πάμε καλά, για να παραφράσουμε τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ η χώρα μας συνεχίζει να σχοινοβατεί μεταξύ της προεκλογικά υποσχεθείσας από τη Ν.Δ. μαξιμαλιστικής εξωτερικής πολιτικής και της μετεκλογικής πλήρους αδράνειας.
Οι εξελίξεις που σχετίζονται με τη διεθνή θέση της χώρας μαςκαι κατά τη διάρκεια της πανδημίας,καταδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Ο Πρωθυπουργός, συνάντησε ήδη σε θερμό κλίμα τον Αλβανό ομόλογό του στο Μαξίμου, υπερθεματίζοντας της ευρωπαϊκής προοπτικής των Τιράνων, αλλά ουδείς θυμάται και τα περισσότερα Μ.Μ.Ε. αποσιωπούν, ότι ο κ. Μητσοτάκης φωνασκούσε από βήματος της Βουλής για τα δικαιώματα της εθνικής μειονότητας της Βόρειας Ηπείρου, λέγοντας ότι θα βάλει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., γνωρίζοντας την ίδια στιγμή την αποθέωση από τους Βουλευτές του. Προφανώς τώρα τα μέλη της ελληνικής μειονότητας ζουν στον «αλβανικό παράδεισο».
Προς το τέλος Μαρτίου, η Βόρεια Μακεδονία προσκλήθηκε να γίνει το 30οΜέλος του ΝΑΤΟ, με την Ελληνική Κυβέρνηση να ξεχνά τα συλλαλητήρια, τον αγώνα για την κατάργηση της “προδοτικής” Συμφωνίας των Πρεσπών και το βέτο που ΘΑ ασκούσε, σπεύδοντας «να καλωσορίσει και να συγχαρεί τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ» προσβλέποντας παράλληλα «στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας»! Πόσο απέχει άραγε η πατριδοκαπηλία από τον «κομματικό πατριωτισμό»;
Η απάντηση δίνεται ήδη εν όψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του βόρειου γείτονά μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.Μόλις τον Ιανουάριο του 2019 ο κ. Μητσοτάκης διερρήγνυε τα ιμάτιά του από το βήμα της Βουλήςαναφέροντας: «Η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να ασκήσει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω. Θα συμφωνούμε αυτόματα και στο κλείσιμο κάθε κεφαλαίου, επειδή αυτό ορίζει αυτό που υπογράψατε; Εφόσον εκλεγώ πρωθυπουργός, αρνούμαι να ερμηνεύσω τη Συμφωνία [των Πρεσπών] με τον τρόπο αυτόν». Πριν ακόμη περάσει ένας χρόνος και αφού εκλέχθηκε Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε «σε θερμό κλίμα» τον κ. Ζάεφ και ξεκαθάρισε ότι τάσσεται «υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας» καιότι «η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας»!
Και ενώ στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδεικνύει επιμέλεια μόνο στο να ξεχαστεί ο εμπαιγμός και η πολιτική απάτη της προηγούμενης περιόδου, δε συμβαίνει το ίδιο στα ελληνοτουρκικά όπου η αδράνεια και η παθητικότητα κυριαρχούν. Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έφθασε στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής Α.Ο.Ζ., στα οποία ήδη έχουν λάβει αδειοδότηση οι εταιρείες Total της Γαλλίας και Eni της Ιταλίας. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά η Ελλάδα να δηλώσει βροντερό παρόν στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην επαναληφθούν παρελθούσες στρατηγικές του τύπου «η Κύπρος κείται μακράν», γιατί προς το παρόν η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί «παγωμένη» τις εξελίξεις. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια, αναφορικά με την ανακήρυξη Α.Ο.Ζ., ότι «το ζήτημα της Κύπρου έπεται. Κάποια στιγμή σε βάθος χρόνου θα αρχίσουν οι συζητήσεις με την Κύπρο»! Γιατί όχι τώρα; Πως ερμηνεύεται η αποστασιοποίηση της Ελλάδας έναντι ενός σημαντικού τμήματος του ελληνισμού, δηλαδή του κυπριακού;
Στο Αιγαίο τα ερωτήματα παραμένουν το ίδιο αμείλικτα. Η Τουρκία μας προειδοποιεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα για τις προθέσεις της νοτίως του Καστελορίζου και της Κρήτης. Την υποτιμήσαμε. Κατόπιν, προχώρησε στο τουρκολιβυκό σύμφωνο του Νοεμβρίου 2019. Την αγνοήσαμε. Πλέον ανήρτησε τις προβλεπόμενες συντεταγμένες εντός του συμφώνου στον Ο.Η.Ε. και εμείς μένουμε απλοί παρατηρητές. Μάλιστα, την ίδια στιγμή η γείτονα, διακηρύττει ότι «η Ελλάδα κάνει ασκήσεις σε νησιά που κατέλαβε στο Αιγαίο», ενώ πραγματοποιεί και αεροναυτική άσκηση νοτίως της Κρήτης, προκαλώντας ευθέως τη χώρα μας.
Σε ποιες ενέργειες προβήκαμε στο μεσοδιάστημα; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μας με την Αίγυπτο και την Κύπρο για την ανακήρυξη και οριοθέτηση Α.Ο.Ζ.; Γιατί αυτές δεν έχουν τελεσφορήσει και επιτρέπουμε τη δημιουργία από την πλευρά της Τουρκίας επιδιώξεων περί τετελεσμένων στο μαλακό μας υπογάστριο;Γιατί απεμπολήσαμε το πολύτιμο κεκτημένο της προηγούμενης περιόδου και τη δημιουργία γραμμών βάσης, έτσι ώστε να είναι εφικτή η μετέπειτα οριοθέτηση; Αντιθέτως, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. φαίνεται να προτάσσουν τη λύση της Χάγης χωρίς, όμως, προηγουμένως η Κυβέρνηση να έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα και να έχει προβεί στις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες κλεισίματος των κόλπων, δικαιώματα τα οποία απορρέουν μέσα από τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας και έχει εκμεταλλευτεί η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της διεθνούς κοινότητας.
Γιατί δεν κινητοποιούνται οι σύμμαχοί μας, όπως αυτό συνέβη κατά την τετραετία 2015-2019, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο με τις τετραμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ε.Ε. ή των Η.Π.Α.; Ίσως επειδή επιμένουμε να διατηρούμε την εξωτερική πολιτική «σε καραντίνα» από το να δρούμε στην κατεύθυνση της προστασίας των εθνικών συμφερόντων. Ας αποφασίσει επιτέλους η Ν.Δ. ποια Ελλάδα θέλει στο διεθνές επίπεδο, αλλά να το πράξει σύντομα γιατί, εν τω μεταξύ, η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας φτάνει στο ναδίρ.
Ο Ιωάννης Αθ. Σαρακιώτης είναι δικηγόρος – βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ