Εξώδικο Άγγελου Μπίνη της ΕΑΔ και η απάντηση του documentonews.gr

Εξώδικο Άγγελου Μπίνη της ΕΑΔ και η απάντηση του documentonews.gr

Εξώδικη απάντηση και διαμαρτυρία για το ρεπορτάζ με τίτλο «Κράτος “γαλάζιων” φίλων»απέστειλε στις 18.9.2020 προς το documentonews.gr ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) Άγγελος Μπίνης. Επανέρχεται στο ίδιο θέμα, για δεύτερη φορά, παρότι δημοσιεύθηκε στις 7.9. 2020 η πρώτη επιστολή-απάντησή του.

Στο ρεπορτάζ του documentonews.gr «Κράτος “γαλάζιων” φίλων» αποτυπώνεται το φαινόμενο στρεβλώσεων, νομοθετικών ρυθμίσεων και πολιτικών πρακτικών που διευκολύνουν κυβερνητικές παρεμβάσεις στην κάλυψη θέσεων στη διοίκηση, με ανάδειξη του ζητήματος των μετακλητών αλλά και με αναφορά σε θέσεις ευθύνης, σε προϊσταμένους κ.λπ. που μπορεί να είναι ή να μην είναι μετακλητοί…Είναι ενδεικτικό ότι στο ρεπορτάζ υπάρχει η εξής διατύπωση: «Πέρα από τις εκατοντάδες θέσεις μετακλητών που θέσπισε και τις αυξημένες αποδοχές που όρισε, το Μαξίμου έκανε λάστιχο τις προϋποθέσεις για την κάλυψη θέσεων (…)».

Στη μία και μόνη παράγραφο σχετικά με την ΕΑΔ δεν αναγράφεται οτιδήποτε σχετικά με μετακλητούς, ούτε καν υπάρχει η λέξη «μετακλητός», αλλά γίνεται γενική αναφορά σε οργανικές θέσεις και θέσεις ευθύνης,όπως φαίνεται από το δημοσιευμένο κείμενο το οποίο επακριβώς έχει ως εξής:«Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Με βάση τον οργανισμό δημιουργούνται τέσσερις θέσεις που αντιστοιχούν σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης, 27 θέσεις που αντιστοιχούν σε επίπεδο διεύθυνσης ή εξομοιώνονται με τη θέση του διευθυντή γραφείου υπουργού και τουλάχιστον 63 θέσεις που αντιστοιχούν σε επίπεδο τμηματάρχη και τρεις θέσεις προϊσταμένων γραφείων. Σύνολο θέσεων ευθύνης: 97 (τουλάχιστον). Ολες καλύπτονται με αποφάσεις του διοικητή».

Μάλιστα, μεταξύ των περιπτώσεων που καταγράφονται στο ρεπορτάζ, άλλες περιλαμβάνουν αναφορά σε μετακλητούς και άλλες όχι. Στη παράγραφο για την ΕΑΔ περιοριζόμαστε σε αναφορές νομοθετικού χαρακτήρα για τις θέσεις και με βάση τον οργανισμό της Αρχής, ενώ ουδεμία αναφορά υφίσταται σε μετακλητούς.Επίσης, χωρίς αναφορά σε μετακλητούς είναι και η αμέσως επόμενη περίπτωση που καταγράφεται [«Υπουργείο Παιδείας:καθαίρεση διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τοποθέτηση (προσωρινών) διευθυντών»].

Γι’ αυτό άλλωστε στο πρώτο απαντητικό κείμενό μας σε επιστολή της ΕΑΔ, η οποία αναρτήθηκε ολόκληρη στο σάιτ του documentonews.gr(https://www.documentonews.gr/article/sxetika-me-thn-apanthsh-ths-ead-sto-dhmosieyma-kratos-galaziwn-filwn -7.9.2020) , σημειώσαμε τα εξής: «Την αντίδραση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκάλεσε δημοσίευμα του Documento με τίτλο “Κράτος ‘γαλάζιων’ φίλων”.Ομως, μόνη αναφορά που υπάρχει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνδέεται με το νομοθετικό πλαίσιο για τις οργανικές θέσεις και τη σύσταση θέσεων ευθύνης. Στην απάντησή της η Αρχή αναφέρει ότι το σύνολο των οργανικών μονάδων -επιθεωρήσεων ελέγχου, επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, τμήματος, αυτοτελούς Γραφείου, επιπέδου Γραφείου- είναι 98 (στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι είναι 97). Η Αρχή συμπληρώνει ότι δεν θα τοποθετηθούν προϊστάμενοι σε θέσεις Αυτοτελούς Γραφείου και Γραφείου και ως εκ τούτου οι θέσεις ευθύνης θα είναι 89».

Στην απάντησή σας επισημαίνετε –και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε– ότιέχουν συσταθεί έξι (6) θέσεις συνεργατών εκ των οποίων η μία (1) αποτελεί θέση διευθυντή και καλύπτεται από έναν εκ των συνεργατών, ενώ για την υποβοήθηση του προέδρου της Αρχής και του συμβουλίου διοίκησης συνιστώνται δύο (2) θέσεις συνεργατών. Από τις συνολικά οκτώ (8) θέσεις συνεργατών έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα οι πέντε (5) θέσεις και παραμένουν κενές οι τρεις (3). Επίσης, παραθέτετε και τους αντίστοιχους αριθμούς μετακλητών υπαλλήλων στα καταργηθέντα σώματα.Οι καταργηθέντες φορείς είχαν συνολικά είκοσι πέντε (25) θέσεις συνεργατών έναντι (8) που έχουν συσταθεί στην Αρχή. Τονίζετε παράλληλα ότι το σύνολο των θέσεων ευθύνης της Αρχής καλύπτονται αποκλειστικά από δημοσίους υπαλλήλους. Από τις ογδόντα εννέα (89) θέσεις ευθύνης έχουν καλυφθεί οι εξήντα (60) και παραμένουν κενές οι είκοσι εννέα (29).

Όμως στο ρεπορτάζ δεν έγινε ουδεμία αναφορά, ούτε παρατίθεται οποιοδήποτε στοιχείο, για τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά γίνεται αναφορά γενικά σε οργανικές θέσεις και θέσεις ευθύνης.

Επομένως, ούτε πρόθεση δυσφήμισης ούτε δυσφήμιση της Αρχής υπήρξε αλλά ούτε και ζήτημα απόκρυψης οποιουδήποτε στοιχείου. Ήδη η πρώτη επιστολή σας έχει δημοσιευθεί ολόκληρη, όπως δημοσιεύουμε ολόκληρη και τη δεύτερη εξώδικη επιστολή σας.

Η εξώδικη απάντηση και διαμαρτυρία του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ΑγγελουΜπίνη έχει επί λέξει ως εξής: 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/09/19/5f65c5a9825e63494f56cee2.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter