«Έχουμε πολλά εναέρια μέσα» και έναν ικανότατο πρωθυπουργό

«Αυτά έχουμε, με αυτά πρέπει να δουλέψουμε και είναι ήδη πολλά». Αυτό είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, αναφερόμενος στις γκρίνιες που υπάρχουν από τους κατοίκους και τους δημάρχους για την απουσία εναέριων μέσων στις περιοχές που υπάρχουν φωτιές και δεν έχει μείνει ούτε ζώο ζωντανό, ούτε δέντρο άκαυτο, ούτε σπίτι όρθιο, ούτε κολυμπηθρόξυλο.
Επειδή έχουμε πολλά εναέρια γκρινιάζει ο κόσμος, όχι επειδή δεν τα βλέπει. Καταλάβατε;
Επειδή έχουμε πολλά εναέρια έστειλαν αεροπλάνα και ελικόπτερα πολλές χώρες και εμείς φυσικά τις ευχαριστήσαμε. Καταλάβατε;
Επειδή έχουμε πολλά εναέρια σώθηκε η Ρόδος και δεν άφησαν να καίγεται το νησί για 7 συνεχόμενες μέρες. Καταλάβατε;

*** Ρεσιτάλ αλαζονείας, αυτοαναφοράς και μετάθεσης της συζήτησης για το Μάτι. Αυτή ήταν με δυο λόγια η ομιλία του περήφανου γόνου που ψηφίσαμε για πρωθυπουργό για δεύτερη φορά. «Τα κάναμε όλα τέλεια, σώσαμε ζωές με το 112 και τις εκκενώσεις, θυμηθείτε τι έγινε στο Μάτι». Καλά μας κάνει, τέτοια μας αξίζει να λένε. Αφού κατάφερε πριν τις εκλογές να συζητάμε για τη διαπραγμάτευση του 2015, γιατί να μην συζητήσουμε τώρα για το Μάτι; Αν όχι τώρα, πότε;

*** Τα «πολλά» εναέρια μέσα που έχει η χώρα δεν ήταν μια φράση που την είπε έτσι, εν τη ρύμη του λόγου, όπως αρχικά νόμιζα. Την εξήγησε κιόλας. Τι είπε; Πως πρόκειται «για ένα θέμα το οποίο πιστεύω το γνωρίζω πια αρκετά καλά και έχω αφιερώσει πολλές ώρες στο να δω πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι στον τομέα αυτό».
Και πώς θα γίνουμε καλύτεροι; Πιστεύοντας ότι έχουμε «πολλά» εναέρια μέσα. Δεν θα ακούσουμε ούτε τους πυροσβέστες, ούτε τους εθελοντές, ούτε τους κατοίκους, ούτε τους δημάρχους, ούτε πρώην αιρετούς, τίποτα. Θα ακούμε τον Κυριάκο. Έχουμε «πολλά» εναέρια μέσα. Ναι, έχουμε πολλά. Πετάει ο γάιδαρος, μαζί με τα Canadair; Ναι, πετάει.
Δεν είναι πολύ μακριά αυτό να ξέρετε. Με τους δημοσιογράφους το έχει πετύχει από το 2019…

*** Αλλά μιλάμε εδώ ο άνθρωπος πήγε στην Ελευσίνα, απ’ όπου αναχωρούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και εν μέσω φωτιών γελούσε και έλεγε «βγάζει δουλίτσα η Πελοπόννησος».

*** Όχι θα κάτσει να σκάσει. Κι αυτός και ο Βορίδης, ο οποίος λικνιζόταν σε μπαρ της Ζαχάρως. Εν τω μεταξύ αν μου το έλεγε κάποιος ότι ο Βορίδης μπορεί να χορέψει θα έλεγα αποκλείεται.

*** Για να τελειώνουμε με τα αστεία, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι φωτιές που έσβησαν, έσβησαν λόγω των εθελοντών κι αυτές που θα σβήσουν, θα σβήσουν λόγω των εθελοντών. Προφανώς και τα παιδιά της πυροσβεστικής δίνουν το καλύτερό τους εαυτό, όπως πάντα, αλλά δεν φτάνουν. Ούτε οι πυροσβέστες, ούτε τα οχήματα, ούτε τα εναέρια μέσα, ούτε τίποτα. Η «ιερή» υποχρέωση των κατοίκων και των εθελοντών να σώσουν τα σπίτια τους, τα σπίτια των παππούδων τους, τα δάση τους, τα ζώα τους, το οξυγόνο τους, την ομορφιά του τόπου τους με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο είναι αυτή που βάζει τέλος στις φωτιές. Και σίγουρα όχι ο Μητσοτάκης και το επιτελικό του τσίρκο.

*** Τέτοιες ώρες οι μόνοι που πρέπει να μιλάνε στα κανάλια είναι οι κάτοικοι και οι εθελοντές, τους οποίους σε πολλές περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι «καπελώνουν» για να μην ακουστούν. Επειδή όμως αυτό δεν γίνεται για ευνόητους λόγους, εσείς να δίνετε βάση μόνο σε ό,τι ακούτε απ’ αυτούς.


*** Στη Ρόδο έκοψαν πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, σύμφωνα με καταγγελίες, σε υδροφόρα που πήγε στο μέτωπο της φωτιάς επειδή δεν είχε ανανεώσει την ασφάλεια ο οδηγός. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή ψέματα, αλλά δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση.


*** «Οργή για την ανικανότητα, συμπαράσταση στους πολίτες μας», έλεγε από το σαλόνι του, αυτό με τα κηροπήγια των 20.000 ευρώ, ο Μητσοτάκης το 2017 για τις φωτιές που έπλητταν τότε τη χώρα. Τώρα μας λέει ότι οι εκκενώσεις πήγαν τέλεια.
Είπαμε, αν μας την πέσει κανά βράδυ η Τουρκία, μπορούμε να εκκενώσουμε.
«Μήνυμα 112, εκκενώστε προς Αίγυπτο», ας πούμε.


Η ΝΤΑΜΑ