Παράθυρο ευκαιρίας για νέα έξοδο στις αγορές με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους εκτιμούν ότι διαμορφώνεται τόσο η ηγεσία του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) όσο και του υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές.
Η πολύ μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου έχει ευνοήσει σημαντικά και τους ελληνικούς τίτλους, ενώ αναμένεται να υπάρξει επιτάχυνση της υποχώρησης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ειδικά για τους πολυετείς τίτλους, αν κλείσει θετικά η διαδικασία που αφορά τη νέα έκθεση των θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Δεκαετείς τίτλοι
Η νέα έξοδος θα είναι με τίτλους δεκαετούς διάρκειας. Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων στο επίπεδο του 3,7% (το χαμηλότερο της τελευταίας οκταετίας) θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να διατεθούν ομόλογα 2-2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δεκαετούς διάρκειας με επιτόκιο στην περιοχή του 3,8%, δηλαδή πιθανώς ελαφρά υψηλότερο από την τρέχουσα απόδοση στη δευτερογενή αγορά (η οποία υποχώρησε στο 3,64%). Δηλαδή θα εφαρμοστεί στρατηγική παρόμοια με αυτήν της προηγούμενης έκδοσης πενταετών ομολόγων όπου η διάθεση έγινε σε επίπεδο ελαφρά υψηλότερο της αγοράς, με πρακτικό αποτέλεσμα όσοι επένδυσαν τότε στα πενταετή να καταγράφουν σήμερα σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη καθώς οι τρέχουσες αποδόσεις τους έχουν υποχωρήσει πολύ κάτω από το 3%, στο επίπεδο του 2,85-2,9%.
Σημείο καμπής
Υπενθυμίζεται ότι διακηρυγμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αντληθούν συνολικά 7-8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Ηδη έχουν αντληθεί 2,5 δισ. ευρώ με την προηγούμενη πενταετή έκδοση. Η επιτυχής ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης νέας εξόδου θα οδηγήσει στην επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου τουλάχιστον κατά 60%.
Η αγορά εκτιμά ότι η έκδοση δεκαετών θα είναι σημείο καμπής για την πορεία της Ελλάδας, ένα τεράστιο βήμα προς την κανονικότητα καθώς θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι παρόμοιο και με τέτοιο επιτόκιο τα τελευταία δέκα χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρείται ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της νέας εξόδου θα οδηγήσει –υπό κάποιες προϋποθέσεις βεβαίως– και στην πολύ σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων και των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων όλων των κατηγοριών.
Ηδη στις βραχυχρόνιες εκδόσεις τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων ιταλικών ή και χαμηλότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα που πέρασε το ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό του 1,138 δισ. μέσω δημοπρασίας εξάμηνων έντοκων γραμματίων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,72% από 0,75% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,03 φορές από 2,14 φορές στην προηγούμενη.
Ο χρόνος εξόδου προσδιορίζεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τελευταίας τριμηνιαίας έκθεσης που συντάσσεται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας και την αναμενόμενη εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ περίπου που προέρχεται από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα κατά την πρώτη περίοδο της κρίσης.