Έξοδος στις αγορές: «Άρωμα» επιτυχίας για την κυβέρνηση

Έξοδος στις αγορές: «Άρωμα» επιτυχίας για την κυβέρνηση

Αργά το απόγευμα αναμένεται να κλείσει το βιβλίο προσφορών για την πρώτη ελληνική έκδοση ομολόγου μετά το 2014, ενώ το ζητούμενο είναι το ενδεικτικό επιτόκιο. Η απόδοση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,7–4,75% χωρίς να αποκλείεται να υποχωρήσει και άλλο. 

Τα νέα που έρχονται από τους εμπλεκόμενους είναι ενθαρρυντικά, καθώς η απόδοση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,7–4,75% και το ετήσιο κουπόνι ενώ δεν λείπουν και οι αισιόδοξες απόψεις για κλείσιμο του επιτοκίου ακόμα και στο 4,5%.

Εξέλιξη που αν συμβεί θα είναι επιτυχία, δεδομένου ότι εχθές υπήρχε εκτίμηση για απόδοση οριακά στο 4,9%, δηλαδή οριακά χαμηλότερη από το ομόλογο των Σαμαρά–Στουρνάρα που εκδόθηκε με απόδοση 4,95%.

Δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο έναν από τους αναδόχους της έκδοσης, ανέφερε ότι το ενδεικτικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 4,75% από 4,875% νωρίτερα, ενώ οι προσφορές για την έκδοση ξεπερνούν ήδη τα 7 δισ. ευρώ.

Η νέα έκδοση του 5ετούς θα πραγματοποιηθεί κατά 2 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν το 2019 και σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την άντληση νέου χρήματος 1 με 2 δισ. ευρώ, ενώ στα ξένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδεται ότι έχει συγκεντρωθεί φρέσκο χρήμα άνω των 4 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, συνολικά οι προσφορές λέγεται ότι ξεπερνούν τα 6, ενδεχομένως και τα 7 δισ. ευρώ.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση τόσο θα μειώνεται και η απόδοση, σχολιάζουν στο «D» τραπεζικοί κύκλοι.

Εκτιμήσεις και δηλώσεις:

«Το επιτόκιο είναι πολύ ελκυστικό» σχολιάζει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, αναλυτής της Landesbank Berlin Investment, ο οποίος εκτιμά ότι «οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ υψηλές».

«Είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι το κόστος υποχωρεί κάτω του 5%» επισημαίνει από την πλευρά της LNG Capital, ο αναλυτής Λουίς Γκάργκουρ. «Πλέον η Ελλάδα είναι ικανή να αυτο-χρηματοδοτηθεί» έσπευσε να προσθέσει.

«Εάν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ισχυρό, θα πρόκειται για στιγμή –ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη», σημειώνεται εμφατικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times (Liz Aderman).

Αναφορά στο θέμα γίνεται και από την εφημερίδα Wall Street Journal: «Η Ελλάδα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τα πενταετή ομόλογα, που λήγουν το 2019, από νέα που θα λήγουν το 2022.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας θρίαμβος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο…»

Κατά το Spiegel, «ο σοβαρότερος οικονομικός ασθενής της Ευρώπης επιστρέφει…».

Η Handelsblatt σημειώνει: «Περίπου ένα χρόνο πριν από το τέλος του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει και πάλι στις αγορές».

Το Bloomberg, έχει συνεχείς ανταποκρίσεις και άρθρα για το θέμα. Σε νέα ανάλυση (Marcus Ashworth –Μark Gilbert) επισημαίνεται: «Η Ελλάδα αποφάσισε να ταράξει τα νερά με την έκδοση ενός νέου πενταετούς ομολόγου, μετά από τρία χρόνια. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς αλλά όχι τους άπληστους. Προς το παρόν, μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές είναι πιο σημαντική από την εξασφάλιση καλύτερων όρων ή περισσότερων χρημάτων».

Οριακές μεταβολές στα spreads:

Οριακές μεταβολές παρατηρούνται στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τους επενδυτές να αναμένουν τα αποτελέσματα της σημερινής έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου.

Νωρίτερα(12.50), η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 3,286%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1,1 μονάδα βάσης στο 5,285%. 

Μικρές διακυμάνσεις καταγράφονται και στα 10ετή spreads, τα οποία ενισχύονται κατά 0,8 μονάδα βάσης στις 476 μονάδες βάσης.

Ετικέτες

Documento Newsletter