Έξι τεράστιους, «αρχαίους» γαλαξίες ανακάλυψε το τηλεσκόπιο James Webb

Νέα δεδομένα δημιουργεί η νέα ανακάλυψη του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb για την ύπαρξη έξι τεράστιων και χρονικά πολύ πρώιμων γαλαξιών, που ο καθένας τους περιέχει περίπου τόσα άστρα όσα ο δικός μας

Eπιστήμονες από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Δανία, Ισπανία), με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας και αστροφυσικής Τζόελ Λέτζα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».  Ο Λέτζα ανέφερε επίσης ότι «είναι η πρώτη ματιά μας τόσο πίσω και μακριά, συνεπώς είναι σημαντικό να κρατήσουμε ανοιχτό μυαλό σχετικά με το τι πραγματικά βλέπουμε« και συμπλήρωσε: «Μολονότι τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται πιθανώς για γαλαξίες, νομίζω πως υπάρχει μια βάσιμη πιθανότητα λίγα τουλάχιστον από αυτά τα αντικείμενα να είναι τεράστιες μαύρες τρύπες».

Η Έρικα Νέλσον, επίκουρη καθηγήτρια αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ανέφερε από πλευράς της ότι «είναι τρελό. Δεν θα περίμενε κανείς το πρώιμο σύμπαν να μπορεί να αυτο-οργανωθεί τόσο γρήγορα. Αυτοί οι γαλαξίες δεν θα έπρεπε να έχουν αρκετό χρόνο για να σχηματιστούν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη ανατρέπει την έως τώρα κατανόηση των επιστημόνων για την εξέλιξη των γαλαξιών, καθώς τόσο μεγάλοι γαλαξίες δεν αναμενόταν να βρεθούν στο τόσο πρώιμο σύμπαν, όταν αυτό είχε μόλις το 3% της σημερινής ηλικίας του, περίπου 500 έως 700 εκατομμύρια χρόνια μετά την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Bing Bang).

Πηγή: The Guardian, Nature, BBC

Διαβάστε επίσης:

Νέα εντυπωσιακή φωτογραφία από το τηλεσκόπιο James Webb (Photo)

James Webb: Νέες φωτογραφίες του Ποσειδώνα και των δακτυλίων του

Ετικέτες