Έξι λόγοι που βγάζουν στο ΠΑΣΟΚ νικητή τον Ανδρουλάκη

Έξι λόγοι που βγάζουν στο ΠΑΣΟΚ νικητή τον Ανδρουλάκη

Παρά τη γενικευμένη αισιοδοξία, καθόλου ανέφελη δεν θα είναι η επόμενη μέρα για το ΠΑΣΟΚ. Και μόνο ότι «τρούπωσε» στις γραμμές του η Άννα Διαμαντοπούλου αρκεί για να αποσταθεροποιηθεί σύντομα- με μπλεξίματα που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί εύκολα.

Ιδίως αν η κυρία επιχειρήσει να συνδέσει με τη Χαρ. Τρικούπη και το κομματικό “θινκ τανκ”, το ΙΧ “Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση….” , για τις δραστηριότητες του οποίο η ίδια ποτέ δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία.

Προς το παρόν πάντως, οι πολιτικοί παρατηρητές συγκλίνουν στο ότι στις επαναληπτικές εκλογές θα επικρατήσει με άνεση ο Νίκος Ανδρουλάκης. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και δεν αναστρέφονται πλέον:

1. Το αδιέξοδο όσων επιδίωξαν την αντικατάστασή του.

Η πρόωρη προσφυγή σε αρχαιρεσίες, είχε προαποφασιστεί με τη διαπίστωση ότι «ο Ανδρουλάκης δεν τραβάει και οι Ευρωεκλογές το επιβεβαίωσαν». Αλλά αυτό όμως ήταν απλώς η αφορμή, καθώς η αλήθεια είναι διαφορετική: το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε στις ευρωεκλογές, συγκρινόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που είχαν απώλειες.

Αυτό πιστώθηκε στον Ανδρουλάκη στην κάλπη. Με τη πρώτη θέση που πήρε, στην αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής, πλησίασε τις ενενήντα χιλιάδες πραγματικών μελών του ΠΑΣΟΚ, με αντίπαλους που είχαν ισχυρή μιντιακή υποστήριξη και έξωθεν ανάρμοστες βοήθειες.

2. Η μειωμένη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο.

Στον πρώτο γύρο η συμμετοχή ήταν η αναμενόμενη. Το πιθανότερο είναι ότι όσοι προσέλθουν στις επαναληπτικές εκλογές θα είναι λιγότεροι από 200.000 και οι απουσίες δεν θα προέρχονται από υποστηρικτές του Ανδρουλάκη.

Εκτιμάται ότι πρωτίστως θα απουσιάσουν οι εκ ΝΔ ορμώμενοι ψηφοφόροι της Διαμαντοπούλου. Πολλοί από τους οποίους τη σιχτιρίζουν: οι άνθρωποι της τους καλούσαν να την ψηφίσουν με τη διαβεβαίωση ότι «δεν θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία τους». Αλλά τις τελευταίες μέρες δέχονται τηλεφωνήματα από τα επιτελεία Ανδρουλάκη και Δούκα- που ευλόγως αξιοποιούν τους καταλόγους- για να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες και είναι έξαλλοι μαζί της.

3.Η πολιτική αδυναμία και κομματική απειρία του Χάρη Δούκα.

Ο, κατά λοιπά συμπαθής, υποψήφιος, είναι ήδη επιβαρυμένος με την βουλιμική- και εν πολλοίς- αντιφατική- επιδίωξη να είναι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι ο ερασιτεχνισμός του στον προεκλογικό αγώνα – που έδειχνε έξω από τα νερά του. Στηριζόμενος κυρίως σε παρακμιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής που εμφανίσθηκαν ως… παλαίμαχοι, αλλά χωρίς απήχηση. Μεταξύ τους και ο Γ. Παπανδρέου.

4. Οι συσχετισμοί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών έχει ήδη συνταχθεί με τον Ανδρουλάκη και η προοπτική να τοποθετήσει ο Δούκας, αν εκλέγονταν, επικεφαλής τον άπειρο Χριστοδουλάκη που αυτομόλησε από το στρατόπεδο των Γεννηματικών που τον ανέδειξαν, εξαγριώνει και τους υπολοίπους. Έτσι διαμορφώνεται κατά νομό καλύτερος συσχετισμός υπέρ Ανδρουλάκη. Σε αντιδιαστολή, η επικράτηση ενός εξωκοινοβουλευτικού θα οδηγούσε σε διάλυση το «κοινοβουλευτικό ΠΑΣΟΚ».

5. Η καθαρή στάση του Παύλου Γερουλάνου.

Ο υποψήφιος που έκανε την έκπληξη και αναγνωρίσθηκε -παρά την τρίτη θέση στην οποία τον καταδίκασε η οικογένεια Παπανδρέου και κάποιοι απόμαχοι του παλαιού ΠΑΣΟΚ -ως χρυσή ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει προοπτική, δεν προτίθεται να εμπλακεί σε παρασκηνιακές νιτρικές που θα αλλοιώσουν το προφίλ του. Σεβόμενος όλους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δεν μετέχει σε αλχημείες και παλαιοκομματικές μεθοδεύσεις.

Άλλωστε αντέχει σε πιέσεις. Το 2015 και το 2021 δεν υπέκυψε στις επιθέσεις Παπανδρέου να τον ακολουθήσει τη διάσπαση και εν συνέχει να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία. Επίσης δεν ίδρωσε το αυτί του στους τωρινούς -εξωκομματικούς- εκβιασμούς να αποσυρθεί. Που συνδυάσθηκαν με την ελεεινή εκδήλωση πρόθεση της Διαμαντοπούλου: ότι αν εκλεγεί θα τον ορίσει επικεφαλής της Κ.Ο. Μια εξωκοινοβουλευτική, ένα βουλευτή.

Ομοίως δεν παρασύρθηκε από τους εκμαυλισμούς των τελευταίων ημερών να στηρίξει τον Δούκα με κάποιο αντάλλαγμα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε , όταν έχει απορρίψει την ιδέα του εξωκοινοβουλευτικού προέδρου και επιπλέον θα έβγαζε τα μάτια με τα χέρια του αν το έκανε -καθώς εκλογές για ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνουν.

6. Η διαχείριση του προβλήματος της παρουσίας Διαμαντοπούλου.

Η «μετανοούσα Μαγδαληνή» του ΠΑΣΟΚ ήδη επιχειρήσει -με θράσος λένε στη Χαρ. Τρικούπη– να αναλάβει τη… διεύθυνση του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας οδηγίες για τα επόμενα βήματα.

Όλοι γνωρίζουν ότι σχεδιάζει να στήσει εσωκομματική φράξια, ως «ρεύμα εκσυγχρονιστών» – της σημιτικής περιόδου- για να πιέζει το ΠΑΣΟΚ σε υποταγή προς τη ΝΔ. Άλλωστε έχει υιοθετήσει το μοντέλο της σύμπραξης του Βενιζέλου με τον Σαμαρά, που λίγο έλειψε να εξαφανίσει το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ως πρόεδρος ο Δούκας θα ήταν του χεριού της και θα λειτουργούσε ως οιονεί ηγεσία. Αντίθετα η στάση του Ανδρουλάκη, ακόμη και αν όπως λέγεται για την Κυριακή έχει ανακωχή και συμφωνία μαζί της, θα την περιορίσει στα κυβικά της και δεν της αφήνει περιθώρια για περιθώριο για ίντριγκα. Με πρώτο στόχο τον έλεγχο των συσχετισμών του συνέδριου που θα συγκληθεί κάποια στιγμή για την ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής.

Η ενδεχομένη παράταση της ενδοκομματικής αναμέτρησης για τη χειραγώγηση των οργάνων κόντρα στην ηγεσία θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ και είναι το τελευταίο που θέλουν όλοι ελπίζουν να ανακάμψει το κόμμα τους- έστω και στη μετά Ανδρουλάκη περίοδο, αν στην επόμενη τριετία δεν αλλάξει κάτι. Πόσο μάλλον όταν αυτή τη φορά έχουν εναλλακτική λύση για τη συνέχεια. Και δεν είναι βέβαια η επιστροφή στον κακόφημο σημιτικό «εκσυγχρονισμό» και τη χειραγώγηση από ισχυρούς των ΜΜΕ και της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τι δείχνουν οι στοιχηματικές για τη μάχη Ανδρουλάκη – Δούκα εν όψει β΄ γύρου

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ο Απόστολος Κακλαμάνης στηρίζει Ανδρουλάκη – Δήλωση με αιχμές προς πολλούς αποδέκτες

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Η Νάντια Γιαννακοπούλου «δείχνει» Χάρη Δούκα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter