Οι επικρατέστεροι, οι σκέψεις, το παρασκήνιο και οι αποφάσεις μία εβδομάδα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις
Λιγότερο από μία εβδομάδα απομένει μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις των ονομάτων των κορυφαίων στελεχών που θα συμμετάσχουν στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και το Documento παρουσιάζει τους έξι επικρατέστερους υποψηφίους που εφόσον εκλεγούν θα κληθούν να φέρουν σε πέρας ένα διπλό στοίχημα. Την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου αφενός να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να «γειωθεί» στην κοινωνία και αφετέρου να κερδίσει τις εθνικές εκλογές σε βάθος τετραετίας.
Στον αέρα όλος ο σχεδιασμός για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Σήμερα, Δευτέρα, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες πρώτες ζυμώσεις ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής. Η συζήτηση αναμένεται να σταθεί και στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο. Πέρα από τα πρόσωπα που είχαν ανακοινωθεί, όλος ο υπόλοιπος σχεδιασμός βρίσκεται στον αέρα, με κεντρικά στελέχη διαφορετικών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρουν στο Documento ότι η προετοιμασία που έγινε επί Αλ. Τσίπρα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Documento και όλα δείχνουν ότι ακόμη και για τον Δήμο Αθηναίων αναμένεται να πέσουν και άλλα ονόματα στο τραπέζι μετά και την επιλογή του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά να κρατήσει αποστάσεις.
Εφη Αχτσιόγλου
Το μεγάλο φαβορί
Θεωρείται το μεγάλο φαβορί και η υποψηφιότητά της πρέπει να λογίζεται ως δεδομένη. Πρότερες αμφιβολίες αναφορικά με το εάν θα κατέβει υποψήφια για την προεδρία αποτελούν παρελθόν και πλέον οι σκέψεις της, όπως και του επιτελείου που σταδιακά συγκροτείται γύρω της, αφορούν την πολιτική ατζέντα με βάση την οποία θα διεκδικήσει το χρίσμα της διαδοχής από τον Αλ. Τσίπρα. Τα δημοσκοπικά δεδομένα που βρίσκονται στα χέρια της γεννούν χαμόγελα και αισιοδοξία και επιβεβαιώνουν τον αέρα νίκης που απέκτησε όταν βγήκε πρώτη σε σταυρούς στη δυτική Αθήνα και στις εκλογές ανάδειξης Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Ηδη κύκλοι μέσα και έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρούν έτοιμη να μπει στην κούρσα διαδοχής και τη θεωρούν αριστερή υποψήφια που όμως ξέρει πότε είναι αναγκαίο να γίνουν υποχωρήσεις.
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Στοχεύει την «ευρύτερη αποδοχή»
Παρότι ο πρώην «τσάρος της οικονομίας» φαίνεται να εκμυστηρεύεται στο στενό του περιβάλλον την επιθυμία του να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής, δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές του αποφάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν τελικά «κατέβει», θα επιδιώξει να αποτελέσει υποψηφιότητα «ευρύτερης αποδοχής» και όχι απλώς της Ομπρέλας. Για τον λόγο αυτό ήδη ο Ευκλ. Τσακαλώτος έχει ξεκινήσει τις διερευνητικές συνομιλίες με πρόσωπα που βρίσκονται ακόμη και έξω από τα κομματικά στεγανά. Επιπλέον, ο ίδιος φαίνεται ότι θα λάβει τις τελικές αποφάσεις σε συνάρτηση και με το πρόσωπο της Εφης Αχτσιόγλου. Στις σταθμίσεις που κάνει ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται να «ζυγίζει» το γεγονός ότι έχει υπάρξει «πολιτικός μέντοράς» της, όπως και το γεγονός ότι θεωρείται το βασικό πρόσωπο που άσκησε αντιπολίτευση στον Αλ. Τσίπρα.
Νίκος Παππάς
Κλίνει προς το «ναι»
Φαίνεται να κλίνει προς το «ναι» ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η υποψηφιότητα του Ν. Παππά φαίνεται ότι υπηρετεί και έναν ενοποιητικό ρόλο στο μπλοκ των –πάλαι ποτέ– προεδρικών και η υποψηφιότητά του θεωρείται βέβαιο ότι θα συγκεντρώσει τη στήριξη των περισσότερων –αν όχι όλων– κορυφαίων στελεχών της Κίνησης Μελών (ΚΜ). Βέβαια, όπως ισχύει με όλους τους υποψήφιους, και ο Ν. Παππάς θα θέσει στόχο να συγκεντρώσει την υποστήριξη μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τα οποία στην εσωκομματική γεωγραφία βρίσκονται πέρα και έξω από την ΚΜ. Προχωρημένες φαίνεται ότι είναι λοιπόν οι συζητήσεις που κάνει και ο ίδιος προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Ρένα Δούρου
Δεν έχει απορρίψει την κάθοδο
Παρά το γεγονός ότι όταν το όνομα της πρώην περιφερειάρχη έπεσε στο τραπέζι των εσωτερικών ζυμώσεων στην ΚΜ ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά του Χρήστου Σπίρτζη, η ίδια φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει απορρίψει οριστικά το ενδεχόμενο. Κύκλοι της ΚΜ τη θεωρούν δυνατή υποψηφιότητα, καθώς στο πρόσωπό της καταγράφεται ένας κομματικός πατριωτισμός που δημιουργήθηκε όταν η κ. Δούρου δέχτηκε τις χυδαίες επιθέσεις για την τραγωδία στο Μάτι. Ωστόσο, την απόφαση που θα λάβει φαίνεται να την εξετάζει παράλληλα με τις σχετικές αποφάσεις του Ν. Παππά, δεδομένου ότι και οι δύο εν δυνάμει υποψήφιοι προέρχονται από την ΚΜ. Να σημειωθεί ότι δεν θα ήταν παράτολμη μια υπόθεση εργασίας που θα έβλεπε τη συμμετοχή και των δύο στελεχών στην κούρσα διαδοχής με δεδομένο ότι ο χαμένος του πρώτου γύρου θα στηρίξει τον νικητή για τον δεύτερο γύρο εσωκομματικών εκλογών.
Παύλος Πολάκης
Προς βήμα καταγραφής
Τόσο ο ίδιος όσο και συνεργάτες του φαίνεται να συμφωνούν στο να κατέβει στην κούρσα διαδοχής. Είναι βέβαιο ότι η παρουσία του ίδιου στις εσωκομματικές εκλογές θα δώσει τέμπο και παλμό, πολλώ δε μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι βδομάδες μετά την αποχώρηση του Αλ. Τσίπρα ισχύει η «σιγή ασυρμάτου». Ο μαχητικός εκφραστής λαϊκών ακροατηρίων, ωστόσο, φαίνεται να στοχεύει στο να καταγράψει τη δυναμική που έχει ο ίδιος εσωκομματικά. Συνεπώς, ο ίδιος φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τις οριστικές θετικές αποφάσεις.
Σωκράτης Φάμελλος
Υπό στάθμιση το «ναι»
Κανείς δεν πρέπει να βιαστεί να αφαιρέσει το όνομα του Σωκρ. Φάμελλου από τους υποψηφίους για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα δείχνουν ότι ο πρόεδρος της ΚΟ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, ενώ οι σταθμίσεις που κάνει αφορούν την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ν. Παππά και της Ρ. Δούρου. Πρόκειται άλλωστε για στέλεχος που επίσης βρισκόταν στο πάλαι ποτέ προεδρικό μπλοκ. Βέβαια, υπάρχουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν ότι τώρα οι… μετοχές του Σωκρ. Φάμελλου θα ανέβουν σημαντικά από τη στιγμή που βρέθηκε στο τιμόνι της κοινοβουλευτικής ομάδας εκτελώντας χρέη μεταβατικού προέδρου.
Τι θα κάνει ο Τσακαλώτος;
Τι θα κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; Θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ο ίδιος δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα. Κύκλοι γύρω από αυτόν πάντως, αποφεύγοντας κι αυτοί να απαντήσουν διά της τετράγωνης λογικής που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, αφήνουν να εννοηθεί ότι το σκέφτεται.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφίβολα πρόσωπο με ειδικό πολιτικό βάρος. Δεν πρόκειται για βάρος που απορρέει από τις σπουδές ή το βιογραφικό του αλλά από τον ρόλο που επέλεξε ο ίδιος να έχει στο κόμμα του και κυρίως από τον ετεροπροσδιορισμό του σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Τσακαλώτος υπήρξε ο αφανής ηγέτης μιας μεγάλης ομάδας μέσα στο κόμμα που φρόντιζε να έχει και να επιδεικνύει οργανωμένη δράση την οποία δικαιολογούσε με το επιχείρημα της εσωκομματικής δημοκρατίας. Οι 53 ή η Ομπρέλα αργότερα αρκετές φορές διατύπωσαν δημόσια θέσεις και κατέβασαν «πλατφόρμες» πριν από την ηγεσία ή τα όργανα του κόμματος, δημιουργώντας την εντύπωση ότι αντιλαμβάνονται την πολιτική τους κίνηση ως συνείδηση και κομματικό μέτρο. Οι παρεμβάσεις δεν σταμάτησαν ούτε προεκλογικά, όταν ήταν αναγκαία η ενιαία κομματική στάση.
Η τακτική αυτή της «ομάδας Τσακαλώτου», ειδικά αν αποδοθεί όχι στην προσπάθεια αντιπολίτευσης στον Αλ. Τσίπρα αλλά στην αγνή αγωνία για το μέλλον και την πολιτική της Αριστεράς, βάζει τον «Νέστορα» της Ομπρέλας μπροστά σε μια σοβαρή ευθύνη. Πρέπει να αποδείξει τις ειλικρινείς προθέσεις του και να επιδείξει την αγνή του αγωνία. Εν ολίγοις, πρέπει να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος για να αναλάβει την προεδρία.
Είναι από τις καταστάσεις στην πολιτική που η διαλεκτική ταυτίζεται με την απάντηση σε ένα δίλημμα. Ή ο Τσακαλώτος είχε άποψη για το πώς πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αγωνιούσε και γι’ αυτό αντιστρατεύτηκε τον Τσίπρα φανερά και κρυφά ή δεν ίσχυε κάτι τέτοιο και απλώς δημιουργούσε πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες προσχηματικά ενώ ο πραγματικός σκοπός του ήταν να τον υπονομεύσει.
Σε τελευταία ανάλυση, ήρθε η ώρα να αποδείξει την πολιτική του ανωτερότητα. Εκτός εάν έχασε ξαφνικά την «αστική του αυτοπεποίθηση» την οποία περιέγραφε.